Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ДИНАСТАТ / DYNASTAT

Съдържа парекоксиб, динатриевхидроген фосфат, фосфорна киселина и/или натриев хидроксид

Предназначение

династатДИНАСТАТ е продукт от типа СОХ-2 инхибитори, т.е. инхибитори на циклооксигеназа-2. Действието му редуцира продукцията на простагландини, което води до овладяване на състоянията с оток и болка. Използва се за краткосрочно лечение на възрастни след оперативни интервенции.

Как се приема

Формата на ДИНАСТАТ е инжекционна. Стандартната доза от 40 мг се разтваря и инжектира мускулно или венозно от медицинско лице в болнични условия. При необходимост може да се направи допълнителна инжекция или венозно вливане на 20 или 40 мг от продукта, но не по-рано от 6 часа след първата доза. Максималното количество за 24 часа е 80 мг ДИНАСТАТ.

Продуктът може да се използва в комбинация със силни обезболяващи от типа на морфин. Редуцирани дози се инжектират на пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания; пациенти, приемащи флуконазол; възрастни над 65 години и с тегло под 50 кг.

Рискът от предозиране или пропускане на приема е теоретичен; манипулациите се изпълняват по лекарско назначение в рамките на следоперативен период.

Възможни нежелани ефекти

Необходима е спешна медицинска намеса в случаите на алергични реакции като сърбеж и зачервяване на кожата, обриви, поява на мехурчета и белене, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, припадъци. Същите действия са необходими при възможно кървене в стомашно-чревния тракт, чернодробни смущения и хепатит.

Най-често съобщаваните странични ефекти са гадене, болки в гърба, промени в стойностите на кръвното налягане, задържане на течности и отоци на крайниците; повръщане, газове, запек, болки в стомаха. Възможни са също отклонения в бъбречните функции, влошено качество на съня, замайване, нарушен водно-солеви баланс, интензивно потене и отделяне на по-малко урина.

В по-редки случаи лечението би могло да провокира инфаркт на миокарда, инсулт, усложнения при диагностицирана хипертония, поява на съсирек в белия дроб; стомашна язва, забавен пулс, чернодробни смущения, болки и трудно зарастване на рани и оперативни разрези; болки в ставите, загуба на апетит; мускулна слабост, чревен дискомфорт, чернодробни проблеми.

В редки случаи пациенти съобщават за панкреатит, възпаление на хранопровода, остра бъбречна недостатъчност, обриви с образуване на язви по различни места на тялото.

Има и единични случаи на задух, пристъпи на сърдечна недостатъчност, неравномерен и учестен пулс.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДИНАСТАТ не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при язва, чревно заболяване с кървене и чернодробно страдание в тежка форма.

За рискови пациенти се преценява индивидуално дали терапията с този медикамент е безопасна. Това засяга хора с диабет, стенокардия, пушачи и редовно употребяващи алкохол; пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания, склонни към отоци, към вътрешно кървене – включително в миналото; приемащи антитромботични продукти; при инфекции и обезводняване.

Медикаментът не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Не бива да се шофира, ако в резултат на инжектирането пациентът се чувства замаян или объркан.

Взаимодействие с други медикаменти

Пациентът следва да информира лекуващия за лекарствата, които е приемал доскоро или трябва да продължи лечението си с тях, едновременно с ДИАСТАТ. При предвидими взаимодействия се търси безопасна терапевтична схема с възможни корекции на дневните дози, замяна на продукти или специален график за приема им. Това засяга комбинациите с ацетилсалицилова киселина, флуконазол, АСЕ-инхибитори, циклоспорин, антикоагуланти, литий, рифампицин, метотрескат, противоепилептични, лекарства за нормализиране на сърдечния ритъм.

__

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за флакон от 40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *