Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лесен тест разкрива дали ни заплашва скорошна смърт

Поредицата от внезапни смъртни случаи на родни и световни знаменитости накараха много хора да се замислят – можем ли предварително да разберем за неизправностите на тялото и тихите болести, които ни заплашват?

смърт
„Тихите болести“ (заболяванията на сърдечно-съдовата система) са основна причина за внезапна смърт

Що за тест е това обяснява д-р Ярослав Аших­мин – кардиолог, член на Европейското дружество по кардиология и Американската сърдечна асоциация.

Д-р Ярослав Аших­мин

Смъртните случаи, поради така наречените естествени причини (т.е. от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове), се случват  по света на всеки 30-50 секунди. Обикновено хората ги възприемат като неизбежни. Въпреки това, според повечето кардиолози, такава смърт изглежда не по-малко нелепа, отколкото, да речем, смърт при злополука.

Изчислете риска

Повечето от нас днес живеят в условия на лоша екология, високи нива на стрес и в същото време се хранят неправилно и имат лош или липсващ режим на труд и почивка.

Ако при такива условия не се ангажираме с превенция на заболяванията като (инсулти, инфаркти и смърт, поради проблеми със сърцето), човек вероятно ще умре преди определеното му време.

Как трябва да се извършва профилактиката?

В идеалния случай, започвайки от определена възраст (като правило, на възраст от 40 години), всеки човек трябва редовно да прави профилактичен преглед (набор от скринингови тестове, които се правят без да са налице никакви оплаквания).

Ако поради някаква причина това не може да се направи, самодиагностиката на рисковите фактори също ще помогне. Тя включва няколко прости стъпки.

1. Измерете кръвното налягане. Притеснително е, ако то е над 140/90 в покой.

2. Проверете нивото на холестерола. Съпоставете го с кръвното и отношението към тютюнопушенето (виж инфографиката).

Притеснително е ако сте някъде в оранжевите или червени области от инфографиката.

3. Измерете размера на талията си. Трябва да се чувствате предупредени, ако е повече от 98 см (за жени) или повече от 102 см (за мъже).

4. Проверете нивото на кръвната захар на гладно. Не е добре, ако е над 5.5 mmol/l.

5. Не забравяйте, че ако роднините ви от първа линия на родството са имали инсулти или инфаркти, това може да даде отражение и на вашето здраве. Лошо е, ако тези фатални състояния са настъпили преди 55-годишна възраст при мъже или до 65 години при жени.

QT интервал

6. Преминете през ЕКГ проверка и намерете индикатора QTc (QT интервал). Изчислява се като времето от началото на вълната Q до края на вълната Т и се доближава до времето, взето от момента, в който сърдечните вентрикули започнат да се свиват, когато завършат релаксирането. Прекалено дълъг или необичайно кратък QT интервал е свързан с повишен риск от развитие на анормални сърдечни ритми и внезапна сърдечна смърт.

7. Анализирайте благосъстоянието си. Аларма в случая е влошаване на настроението, безпокойството и различните нарушения на съня.

Напуснете рисковата група

Попаднали сте в рисковата група? Това не е причина за паника! Запомнете: наличието на рискови фактори никога не води до неизбежна смърт. Опасността възниква ако човек, знаейки за тяхното присъствие, не прави нищо, за да ги поправи. Например, с аортна аневризма можете да живеете мирно до 65-годишна възраст, ако кръвното налягане не надвишава 135/85. Всъщност, рискът от скъсване силно зависи от нивото на кръвното налягане.

Ако сте разтревожени от няколко рискови фактора, имате само два начина на действие: да промените драстично начина си на живот или да приемате лекарства, предписани от лекар всеки ден през целия живот (или докато не се появяват по-добри лекарства).

За съжаление днес процентът на възрастните хора (над 45 години) с коригирани рискови фактори не надвишава 20-25%. Това означава, че милиони хора, които знаят за проблемите на своето тяло, пренебрегват медицинските инструкции, поради които болестта или се случва, или напредва. Докато процентът на грамотните пациенти не се променя, абсурдните и трагични смъртни случаи, уви, ще бъдат неизбежни.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *