Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

БЕТАБЛОКАДА  / BETABLOCKADE

Съдържа метопрололов сукцинат, микрокрастална целулоза, метилцелулоза, царевично нишесте, глицерол, етилцелулоза, магнезиев стеарат, хипромелоза, стеаринова киселина,титанов диоксид

Предназначение

бетаблокадаБЕТАБЛОКАДА е медикамент от типа бета-блокери; обикновено се препоръчва при повишено кръвно налягане. Продуктът е с активна съставка метопролол (метопрололов сукцинат). Регулира артериалното налягане, помага при аритмия, ангина пекторис, сърцебиене поради функционални нарушения. Препоръчва се като средство против мигрена и като компонент от профилактика срещу инфаркт, включително рецидиви на сърдечна атака.

Как се приема

Терапията с този медикамент се назначава от лекар. Дневната доза се приема сутрин с чаша вода; таблетките не се стриват или сдъвкват, поглъщат се цели.

При високо кръвно обичайната доза е 50 мг дневно, но по преценка на лекуващия тя може да нараства плавно до 200 мг веднъж дневно.

Ангина пекторис и неправилен сърдечен ритъм се контролират чрез прием на 100 до 200 мг от продукта веднъж дневно.

За профилактика на инфаркт на миокарда се взема 200 мг БЕТАБЛОКАДА веднъж на ден, а при сърдечно заболяване със сърцебиене – 100, по-рядко 200 мг веднъж дневно.

За профилактика на мигренозни пристъпи дневната доза е 100-200 мг, веднъж на ден.

Пациенти с хронична сърдечна недостатъчност или чернодробни смущения могат да вземат това лекарство в назначени от лекуващия индивидуални дози.

Ако е пропуснат прием, поредната доза се взема веднага или при наближаващо време за следващата се изчаква. Не бива да се удвоява приеманото количество с цел компенсация. Предозирането причинява замайване и слабост зарани твърде ниското кръвно, забавен пулс, задух, неритмична сърдечна дейност, гадене и повръщане, припадъци, кома.

Самоволното внезапно спиране на приема създава условия за влошаване на сърдечната дейност и сърдечен удар. Ако се налага спиране на терапията с този продукт, това трябва да стане под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да причини някои странични ефекти, за които пациентът следва да е информиран предварително.

В много редки случаи се развиват алергични реакции от рода на сърбеж, зачервяване на кожата, обриви, уртикарии; оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дишане с хрипове, припадъци. При такива симптоми е необходима спешна медицинска помощ.

Най-често се съобщава за умора и замаяност, забавяне на пулса, главоболие, болки в корема, гадене, диария или запек, сърцебиене. В по-редки случаи пациенти информират за изтръпване и оток на крайниците, влошаване симптоматиката на сърдечна недостатъчност, крампи, депресивни състояния, сънливост или безсъние, кошмари, нервност и безпокойство, зрителни нарушения, пресъхване на устата, еректилна дисфункция и отслабване на либидото; хрема, косопад,  чернодробни отклонения.

Има данни и за много редки прояви на объркване и халюцинации, объркване и дезориентация, промени на показатели от кръвната картина, проблеми със слуха – вкл. шум в ушите; болки в ставите, мускулна слабост, влошаване на проявен псориазис.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се назначава на пациенти с алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при нелекувани сърдечни заболявания, нарушен синусов ритъм, пулс под 50, хипотония, проблеми с кръвообращението, метаболитна ацидоза, астма в тежка форма, хронична обструктивна белодробна болест, тумор в надбъбречната жлеза, сърдечна недостатъчност с ниско кръвно.

Не се дава по време на бременност или кърмене.

Приемът на БЕТАБЛОКАДА може да причини замайване или влошаване на концентрацията и вниманието, което създава опасности при шофиране или работа с тежки машини.

Рискови пациенти, за които се решава конкретно дали лечението с този медикамент е безопасно, са такива с астма, ангина на Принцметал, свръхактивност на щитовидната жлеза, псориазис, проблеми на кръвообращението, диабет, влошени функции на бъбреците или черния дроб, възраст под 40 или над 80 години, увеличен сърдечен мускул, проблеми със сърдечните клапи, ако пациентът е претърпял сърдечна операция в рамките на последните 4 месеца; при предстояща операция с полагане на обща упойка.

Взаимодействие с други медикаменти

Медикаментът е несъвместим с антиаритмици, други лекарства за понижаване на кръвното, инхибитори на монооксидазата при депресия

БЕТАБЛОКАДА действа по-интензивно при съчетаване с някои болкоуспокояващи и антибиотици.

Действието на медикамента се променя също при паралелно прилагане с други бета-блокери, включително капки за очи; симпатомиметици; лидокаин; лекарства против диабет; сърдечни гликозиди.

_

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за опаковка от 30 таблетки по 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *