ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 признака на скрита плесен и мухъл вкъщи и как да ги изчистим

Ако забележим плесен върху хранителен продукт, то този продукт почти сигурно заминава в коша за боклук

плесен в банята
Наличие на плесен? Не само мирише лошо, но и разболява трайно!

Въпреки това, домашният мухъл представлява много по-голяма опасност. В тази статия ще научите 12 знака, които показват, че има плесен в дома ви.

Някои видове плесени произвеждат вещество, известно като микотоксин, което причинява проблеми с дишането, главоболие и дори постоянни неврологични увреждания. Леките симптоми могат да включват хрема, кихане или обсесивен аромат. Това се отнася до така наречения черен мухъл, както и до няколко вида тъмнозелена плесен. Те се разпространяват в топла и влажна среда, включително баня, душ-кабина, тоалетна, кухня и мазета.

Мухъл и плесен у дома: признаци на отравяне и как да се отървем

Много видове черна плесен са токсични и произвеждат опасни вещества, които са особено вредни за хора с хронични заболявания. Високите концентрации на микотоксини могат да доведат до отравяне дори при здрави хора, в зависимост от концентрацията, продължителността на експозиция и други фактори.

Има няколко имплицитни признака, които показват, че в дома ви може да има вреден мухъл.

Мухъл в апартамента: какво да правя?

 

1. Странна миризма от климатик или нагревател

Ако мислите, че нагревателят или климатикът имат необичайна миризма, по-добре проверете.

Климатиците са едно от основните места, където мухълът започва да расте. Тези устройства са тъмни, влажни и често изложени на високи температури, когато не се използват. Ако ползвате климатика за отопляване през зимата, това също увеличава риска от мухъл.

Редовно проверявайте състоянието на климатика и го почиствайте на всеки две години.

2. Фугите между плочките на банята са потъмнели
мухъл в банята
В банята има най-много мухъл и плесен

Когато вземете душ, обърнете внимание на фугите между плочките. Ако те са тъмни, то най-вероятно е плесен. За щастие, този вид плесен не е толкова опасен.

Обаче, ако напоследък е имало тръби, течащи в банята или наводняващи съседната стая, може би има по-токсичен вид гъбички, които ще бъдат по-трудни за отстраняване.

3. Тапетите започват да се отлепят
плесен по стените
Тапетите се разлепят? Значи има плесен…

Въпреки че тапетите могат да обезцветят или да се влошат с времето, отлепването на тапета не е норма. Ако тапетът е подут или напукан, това показва наличието на влага на стените. А влагата е предшественик на плесен.

Обърнете внимание на стените и всички зони, които изглеждат влажни или деформирани.

4. Настинката не изчезва

Симптомите на плесенна реакция могат да бъдат едва забележими. Това може да е нещо, което прилича на обичайна простуда. Ако ви се струва, че настинката минава бавно, това може да е скрит знак за проблеми с мухъл.

Опитайте се да обърнете внимание, когато симптомите ви се влошат, ако прекарате известно време в определена стая, например в кухнята.

5. Забелязали ли сте тъмни или оцветени петна по стените?

Мухълът може да приеме различни форми, форми и цветове. Например, може да бъде под формата на зелена, капеща слуз или безвредни сиви косми.

Ако стените са оцветени, проверете отново тръбите за течове и помещенията с висока влажност.

Признаци на отравяне с плесен

 

1. Симптомите на астма започват да се влошават

Ако сте имали проблеми с дишането, които внезапно се влошават след дълга пауза, причината може да бъде наличието на плесен.

Повечето от видовете мухъл не безпокоят тези, които нямат заболявания на дихателната система, но незабавно изострят симптомите на страдащите от астма.

2. Сърбеж

Чувствате ли постоянен сърбеж? Много хора знаят, че мухълът може да расте в тъмни, мокри места, но те не осъзнават, че той може да се засели и върху дрехите.

Това важи особено за мокрите дрехи. Ако сте свикнали да оставяте мокри кърпи на пода или да изсушавате прането на сушилник, мухълът започва да расте във влакната на тъканта и това води до дразнене на кожата.

За да предотвратите това, винаги изсушавайте мокрите дрехи възможно най-скоро и не натрупвайте мокри кърпи в банята.

3. Сезонни алергии, които не минават

Ако сезонът на цъфтежа отдавна е минал, а сезонната ви алергия продължава, вероятно е плесенът да предизвика безкрайната хрема или кашлица.

Симптомите на експозиция на плесен имитират или влошават съществуващите сезонни алергии. Ако симптомите се подобрят през деня, когато сте на работа и се влошават вечер у дома, това може да е намек за алергия към мухъл.

4. Лоша миризма

Ако усетите необичайна миризма на плесен в къщата, дори след като всичко е било почистено и измито, трябва внимателно да проверите къщата си за мухъл.

За да разберем, че странната миризма е плесен, а не само дълга почивка между почистването, обърнете внимание на това дали миризмата се увеличава на определени места или дори в ъглите на апартамента. Ако килимите се почистват, завесите се перат и изхвърляте боклука навреме, това може да бъде плесен.

5. Използвате овлажнител

Влажният въздух има благоприятен ефект върху кожата, но също така провокира и растежа на мухъл.

Периодичната употреба на овлажнителя по време на сухите зимни и летни месеци обикновено не е проблем. Но ако вашият овлажнител е включен през цялото време, трябва редовно да проверявате дома си за мухъл.

6. Постоянно ли се чувствате уморени?

Токсичната плесен засяга всеки по различен начин, а една от реакциите към нея може да бъде усещане за умора. Ако е трудно да се събудите сутрин и през деня постоянно се чувствате сънливи, плесенът може да бъде източник на вашите проблеми.

Продължителното излагане на мухъл може да доведе до по-сериозни последствия като:

  • Косопад;
    Тревожност и депресия;
    Загуба на паметта;
    Отпуснатост на ръцете и краката;
    Коремна болка;
    Чувствителност към светлина;
    Наднормено тегло без видима причина;
    Мускулни крампи.

Как да се отървете от мухъл и вредна плесен вкъщи?

Има няколко средства, които ефективно убиват мухъла.

чистене на мухъл
Ето как да се отървете от мухъла!

Струва си да се каже, че преди започване на почистването е по-добре да се носят очила, ръкавици и респиратор. Необходимо е да внимавате спорите на мухъла да не се разпространяват из цялата къща.

1. Белина

Този инструмент ефективно премахва плесен и всякакви петна и е подходящ за плочки и стъкло, но не и за порести материали (гипс, дърво, сухо строителство). Белината е доста агресивна, така че трябва да се разрежда с вода в съотношение 1:10. Нанесете този разтвор с четка, спрей, гъба или кърпа.

2. Водороден прекис

По-малко токсичен агент е водородния пероксид (3-10% разтвор), който убива плесен и избелва петна. Въпреки че водородният пероксид има избелващ ефект, той действа по-бавно и не отделя вредни газове или остатъци. Нанесете го с парцал или спрей върху засегнатата област.

3. Бял (ябълков) оцет

Оцетът е кисел и благодарение на това свойство бавно разрушава структурата на мухъла, като го убива. Ябълковият оцет е подходящ за всяка повърхност. Той е нетоксичен, но след като се използва, мухълът може да остане и може да се наложи да използвате допълнителни методи за почистване.

4. Сода за хляб и боракс

Натриевият бикарбонат (сода за хляб) и боракс имат високо рН, което потиска растежа и разпространението на мухъл. Те са нетоксични и лесно се смесват с вода.

Изсипете сода върху засегнатото място и след това я залейте отгоре с оцет, оставяйки я за един час. Изплакнете с вода.

Ако използвате боракс, разредете 1 чаша боракс с 12 чаши гореща вода и обработете повърхността.

Източник: infoniac.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *