ЛИФУРОКС  /  LIFUROX

Съдържа цефуроксим аксетил, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, натриев лаурилсулфат, колоиден силициев диоксид, калциев стеарат, кроскармелоза натрий, кросповидон, хипромелоза, пропиленгликол, титанов диоксид

Предназначение

лифуроксЛИФУРОКС е антибиотик с активна съставка цефуроксим;  принадлежи към групата на цефалоспорините. Препоръчва се за лечение на бактериални инфекции, засягащи дихателната и отделителната система. Назначават го при терапии на ушни инфекции, възпаления на кожата, на половите органи – включително при полово предавани болести. Може да се приложи за овладяване на Лаймска болест.

Как се приема

Приемът на ЛИФУРОКС трябва да е в дози и с продължителност, определени в зависимост от характера на болестния процес, възрастта и състоянието на пациента. Таблетките се поглъщат цели, с вода, по време на хранене.

Най-често прилаганата форма са таблетките от 250 мг. Обикновено пациентът приема продукта два пъти дневно по една таблетка в продължение на 7 дни. Таблетките се поглъщат цели – с вода, през равни интервали от време.  При инфекции на пикочните пътища дневната доза може да е 2х125 мг, а при тежки дихателни инфекции – 2х500 мг.

Лаймска доза се лекува в продължение на 20 дни при дневен прием от 500 мг. За гонорея  е достатъчна еднократната доза от един грам. Описаните дозировки са за възрастни и деца над 12 години.

Често практикувано лечение е с инжекционния разтвор ЛИФУРОКС за 2-3 дни, продължаващо с таблетки за седмица. Тази схема е успешна при тежки инфекции от типа на бронхопневмония.

При деца под 12 години препоръчителният прием е 2х125 мг за седем дни. Продуктът е подходящ при лечението на отити; допустимата доза за деца под двегодишна възраст е 2х125 мг, а при тези на 3-12 години е 2х250 мг на ден.

Таблетките не са подходящи за лечението на бебета.

Ако е пропуснат прием в обичайния час, таблетката се взема при първа възможност и терапията продължава след това в обичайния график. При предозиране е добре да се направи консултация с лекуващия дори при отсъствието на необичайни симптоми.

Възможно е 2-3 дни след началото на приема да се почувства подобрение. Някои пациенти спират приема след това, което е грешка. Препоръчаният от лекаря курс се изпълнява докрай, за да не се получат рецидиви.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ЛИФУРОКС може да причини някои странични ефекти, част от които изискват бърза медицинска намеса. На първо място това са алергичните реакции, изразени в обриви, поява на мехури в интимната област и около очите; уртикарии, дихателни смущения, оток на лицето, езика и гърлото, затруднено преглъщане.

Възможни са също симптоми като гадене и повръщане, диария, главоболие, жълтеница.

При лечение на Лаймска болест има вероятност от реакция на организма като при вирусна инфекция – втрисане, умора, студени тръпки.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛИФУРОКС не се  назначава при алергия към някойот компонентите на медикамента.

Медикаментът е несъвместим с пробенецид.

Не се препоръчва при бременност и кърмене. Допустим е прием по изключение и след лекарско назначение при бременни, но не и през първия триместър.

Взаимодействие с други медикаменти

Всяко съвместяване с други лекарства се обсъжда предварително с лекуващия. Избира се терапевтичен вариант, при който са отчетени възможните взаимодействия с последващи промени в дозирането, графика на прием и изключването на рискови съчетания

________

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за 10 таблетки по 250 мг

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.