ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПРЕГАБИН / PREGABIN

Съдържа прегабалин, лактоза монохидрат, царевично нишесте, талк, безводен силициев диоксид, желатин, титанов диоксид, вода, червен железен оксид

Предназначение

прегабинПРЕГАБИН е медикамент от типа антиепилептици. Използва се при някои форми на епилепсия при възрастни; при продължителна невропатична болка с различна природа; при генерализирани тревожни разстройства. Дава се по лекарско назначение и обикновено е част от комплексна терапия за съответната диагноза.

Как се приема

Този медикамент се приема по схема и в дози, назначени от лекуващия след точно поставена диагноза.

Обичайната дневна доза е между 150 и 600 мг, разпределени за два или за три приема през равни интервали от време. Лекарството се взема в едни и същи часове, съответно сутрин и вечер или сутрин, след обяда и вечер. Капсулите ПРЕГАБИН се поглъщат цели, с вода.

Ако е пропуснат прием медикаментът се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не бива да се удвоява дозата с цел компенсиране. При предозиране са възможни прояви на симптоми като сънливост, обърканост, безпокойство – необходима е медицинска помощ.

Терапията не бива да се прекъсва самоволно заради риск от рецидиви на болестното състояние. При прекратяване на лечението са възможни депресивни състояния, гадене и главоболие, конвулсии, изпотяване, нервност, болка, световъртеж и пр.

Възможни нежелани ефекти

Най-често страничните ефекти от приема на този медикамент са замайване и умора, раздразнителност, обърканост, нарушения на паметта и концентрацията, влошено внимание, безсъние, замъглено зрение, световъртеж, пресъхване на устата, запек, проблеми с ерекцията, отоци на крайниците, трупане на наднормени килограми, нарушения в походката и др.

В по-редки случаи се съобщава за понижени стойности на кръвната захар, безпокойство, конвулсии, тремор, прималяване, сухота и болка в очите, горещи вълни и високо кръвно, възпалено гърло, парене в сърдечната област, затруднено уриниране или незадържане на урина, променени показатели в кръвната картина, чернодробни смущения.

Има данни и за случаи на промени в сърдечния ритъм, студени крайници, панкреатит, повишена температура, уртикарии, събиране на течност в корема, бъбречна недостатъчност, болезнен цикъл, болки в гърдите и нарастване на гърдите, приповдигнатост и неадекватно поведение.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПРЕГАБИН не се прилага при алергия към някой от компонентите на лекарството.

Медикаментът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

При рискови пациенти е необходим предварителен анализ и преценка за възможните рискове при терапия с този продукт. Такива са хората с диабет, с гръбначно-мозъчни травми, бъбречна недостатъчност, както и пациенти в старческа възраст – при тях има повишен риск от падания и костни травми поради световъртеж и загуба на равновесие.

Не се препоръчва за бременни и кърмачки.

Не бива да се шофира, ако приемът на ПРЕГАБИН причинява нарушения във вниманието, ориентацията, бързина на реакциите и пр.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на ПРЕГАБИН паралелно с други лекарства се съобразява с оглед възможните взаимодействия и промени в терапевтичния ефект. Някои комбинации могат да провокират дихателна недостатъчност и кома. Противопоказано е съчетаването с оксикодон, лоразепам и алкохол.

Усреднена цена в аптеките – 4.00 лв за 14 капсули от 75 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *