Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕЛИКВИС / ELIQUIS

Съдържа апиксабан, безводна лактоза, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, натриев лаурилсулфат, магнезиев стеарат, лактоза монохидрат, хипромелоза, титанов диоксид, триацетин, жълт железен оксид

Предназначение

еликвисЕЛИКВИС е медикамент, предотвратяващ образуването на съсиреци. Ефектът се дължи на активната съставка апиксабан, антикоагулант. Прилага се при риск от образуване на кръвен съсирек в сърцето у пациенти с предсърдно мъждене; при дълбока венозна тромбоза и за предотвратяване образуване на тромби в кръвоносните съдове на белите дробове.

Как се приема

ЕЛИКВИС е под формата на перорални таблетки; дневната доза се преглъща с вода, приемът трябва да е веднъж дневно по едно и също време. Ако пациентът има затруднения с приема, таблетката може да се натроши или стрие и да се преглътне с 1-2 лъжици сок или вода.

При опасност от образуване на съсирек в сърцето се препоръчва прием два пъти дневно по 5 мг от медикамента. Рискови групи пациенти приемат редовната дневна доза от 5 мг на два пъти по 2.5 мг. Тази схема е подходяща за пациенти с намалена бъбречна функция, възраст над 80 години и тегло под 60 кг.

Ако проблемът е венозен тромб на долните крайници или съсиреци в кръвоносните съдове на белия дроб, лечението започва с прием два пъти дневно по две таблетки от 5 мг – сутрин и вечер, в продължение на 7 дни. След това приемът продължава с по една таблетка сутрин и вечер . Терапията може да продължи до 6 месеца, след което лекуващият би препоръчал при необходимост поддържане с по 2.5 мг сутрин и вечер за индивидуално определен срок.

Приемът на медикамента изисква медицински контрол и при възможност – замяна на този медикамент с хепарин или друг противосъсирващ продукт.

Ако пациентът пропусне прием, продуктът се приема при първа възможност, след което терапията продължава по обичайния ред. Не бива да се превишава препоръчаната доза поради риск от кървене.

Терапията не може да се прекратява самоволно. При това положение има висок риск от образуване на тромб.

Възможни нежелани ефекти

Сред честите странични ефекти от прилагането на ЕЛИКВИС е кървенето от стомашно-чревния тракт, очите и носа, венците; образуване на подкожни синини. Съобщавано е също за кървене във вътрешни органи; в белите дробове; в гърлото; от влагалището; поява на кръв в урината.

Възможни са алергични реакции от типа сърбеж и обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни смущения.

При лабораторен анализ могат да бъдат установени отклонения в някои кръвни показатели вследствие загубата на кръв.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при заболявания на вътрешен орган – стомах, чревен тракт, черен дроб, които могат да провокират кръвоизлив.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Прилага се с повишено внимание при пациенти с изкуствена сърдечна клапа или при нестабилно артериално налягане.

Не се прилага по време на бременнност; употребата по време на кърмене не се препоръчва.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на този медикамент трябва да се съобрази с други продукти, които пациентът е приемал доскоро или трябва да приема паралелно с ЕЛИКВИС. Някои от тях могат да усилят противосъсирващия ефект и да провокират кървене – противогъбични, продукти за СПИН, противовъзпалителни и болкоуспокояващи, други противосъсирващи, лекарства за високо кръвно.

Ефектът на ЕЛИКВИС отслабва при паралелен прием с лекарства против туберкулоза, епилепсия и гърчове, продукти с жълт кантарион.

_________

Усреднена цена в аптеките – 150 лв за 60 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *