Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е хормонална терапия и кой се нуждае от нея?

Хормонозаместителната терапия е терапевтичен протокол за лечение на много заболявания. Според статистиката, в Англия 55% от жените използват хормонална терапия

хормонална терапия
Тежка артилерия: хормоналната терапия работи отлично само ако е назначена от лекар и се спазва стриктно

В Германия – 25% от дамите. Докато в България хормонална терапия се използва изключително неохотно и само в извънредни ситуации.

Хормонотерапията често е обградена с огромен брой слухове и догадки. Някои твърдят, че се справят по-добре с нея, други смятат, че заради това тялото им ще се покрие с косми от брадичката та чак до петите… Всичко това, смятат лекарите, е защото никой не разбира точно как хормоните работят отвътре навън, а също и защото не следват правилата за използване на привидно силните хормонални лекарства. Въпреки това, без навременното назначаване и прилагане на тази възможност за лечение, могат да се развият сериозни здравословни проблеми.

Какво трябва да знаете за хормонална терапия, не само за да не се страхувате от нея, но и за да сте наясно с действието ѝ? Отговор на този, както и на други въпроси по темата дава д-р Елена Сюракшина, ендокринолог, кандидат на медицинските науки.

Д-р Елена Сюракшина

Ендокринната система представлява колекция от хормонални жлези, които регулират обмяната на веществата, растежа и развитието, тъканната и сексуалните функции, съня и настроението. Липса или излишък на хормони показва, че тялото не работи правилно, в който случай се предписва хормонална терапия. Ако липсва назначена терапия, може да се развие умора, слабост, постоянно желание за сън, проблеми с мисленето, чест и безпричинен плач и т.н. Освен това кожата се влошава, ноктите се чупят, състоянието на косата става плачевно, започват проблеми с половите функции и др.

Естествено, трябва да посетите ендокринолог, който ще ви предпише нужни изследвания и ще провери нивото на хормоните. Ако се открият някакви отклонения от нормата, може да се наложи корекция с хормонална терапия. И тук е важно да се разбере, че само специалист трябва да я назначи в пълен размер – дози, препарати, продължителност на курса. В процеса на лечението той трябва и да контролира състоянието на пациента.

Какво представляват хормоните?

Хормоните, ако ги опишем с прости думи, са активни вещества, синтезирани в организма и необходими за здравето на всички органи и системи. Те се образуват в щитовидната жлеза, хипофизата, хипоталамуса, надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите. Всеки хормон има своя цел. Така че, някои са отговорни за мускулната контракция и тонус, секрецията на жлезите в организма, контрола на протеиновия, въглехидратния и мастния метаболизъм. Други са отговорни за поведенческите процеси, контрол на растежа на тялото, водно-солевия метаболизъм. Трети контролират тялото по време на пубертета, увеличават ефекта на растежните хормони и половите жлези. Съответно, ако се получи провал в производството на някои от тях, страдат различни системи на тялото.

Видове лечение

Има три вида хормонална терапия :

– Хормонозаместителната терапия се използва при различни патологии на ендокринните жлези. Този тип терапия дава резултат, когато хормонът не влиза в тялото (инсулин при диабет). Използва се от пациента в продължение на цял живот.

– Стимулиращата хормонална терапия се предписва, когато е необходимо да се активира работата на ендокринните жлези. Този тип терапия не трае дълго. Обикновено са нужни само няколко курса.

– Блокиращата (забавяща) терапия е вид хормонална терапия, която се извършва, когато жлезата е твърде активна, както и за лечение на някои видове неоплазми (зависимост от хормони). След това се инжектира хормон – антагонист на излишъка. Като независим тип терапия, тя не е много ефективна.

Обикновено при лечение, дозите са зависими от теглото на пациента и изчисленията се правят в десети и стотни от милиграма и грама. Следователно, дозите не са толкова големи. Като правило, силни лекарства се използват само в трудни ситуации, като онкологията. Хормонотерапията се предписва предимно когато е необходимо. Неправилно избраното лекарство или неспазване на курса на лечение, или каквито и да са други промени в дозата водят до сериозни промени в организма: наднормено тегло, по-активен растеж на окосмяването, алергии и т.н. В никакъв случай не трябва самостоятелно да се променя дозата на лекарствата, тъй като това може да доведе до нежелателни промени в организма.

Мога ли да пия алкохол с по време на хормонална терапия?

Един от въпросите, от които много хора се интересуват, е дали съществуват ограничения на алкохола при хормонална терапия. В крайна сметка, курсовете на лечение с хормони, като правило, са дълги, и не всеки иска да се лиши от удоволствието понякога да пие чаша вино или бира. Хормоналните лекарства са различни. Например, когато използвате контрацептиви, може да пиете алкохол.

Въпреки това, употребата на алкохолни напитки често се разбира по много различни начини. Това означава, че няколко чаши вино на вечеря няма да имат ефект върху здравето, когато се използват контрацептиви, но количерство алкохол, което може да доведе пациента до състояние на безпомощност, неизбежно ще намали надеждността на таблетките и ще повлияе на ендокринната система и цялостното здраве.

 

Също така, когато приемате алкохол и хормонални препарати доста често в организма се наблюдава влошаване при наличие на пептична язва и гастрит, поява на силни мускулни спазми, бързо развитие на тромбофлебит, поява на мигрена като заболяване, дисфункция на репродуктивната система.

Има ли билкова алтернатива?

Често е възможно да се чуят препоръки да не се използват синтетични хормони като тежка артилерия – случва се най-вече по време на менопаузата, като алтернативно се използват билкови лекарства. Въпреки това, не замествайте хормоните с билки. В крайна сметка, хормонална терапия се предписва само ако е необходимо – при недостатъчно собствени хормони в тялото или обратното – като антагонист на излишния хормон. Затова заместването е невъзможно. Въпреки това, хормонална терапия, предписана от лекар, е възможно да бъде комбинирана или допълнена от билкови лекарства.

Възможни усложнения

Разбира се, има някои нежелани реакции на фона на хормоналната терапия. Така например, в подкожната мастна тъкан има отлагане на мазнини в различни зони, например на шията, повишено кръвно налягане, развитие на диабет, стомашни язви, дерматит, катаракта и много други сложни състояния. Следователно, терапията трябва да се извършва под строг медицински контрол, за да се проследяват всякакви негативни прояви и избор на ново лекарство в случай на непоносимост.

Освен това, рискът от възможни усложнения ще стане нищожен ако изследванията са направени правилно, ако лекарството, което е назначено е това, от което пациента има нужда. И най-вече – добрата хормонална терапия зависи от правилно изчислената доза.

Нужно е да се правят излседвания в две различни лаборатории, за по-голяма ефективност, както и за елиминиране на възможни грешки. Хормоналните изследвания са скъпи, но пък двойното подсигуряване излиза по-евтино от постоянните експерименти с различни лекарства и дози.

Източник: medportal.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *