Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

13 начина как да предотвратите диабета, потвърдени от учените

Възможно ли е да сте от тези 25% от хората, които имат диабет, без дори да подозират?

Диабетът е заболяване, което се появява, когато нивата на кръвната захар са високи и може да предизвика много сериозни здравословни проблеми. При първите признаци трябва незабавно да се лекува. Това заболяване може да бъде предотвратено чрез промяна на вашата диета и ниво на активност. Също така, следвайки здравословния начин на живот, в много случаи диабетът от втори тип може да бъде напълно излекуван.

 

Готови ли сте да промените малко, за да излекувате тази опасна болест?

Какво представлява диабета?
Вашето тяло използва глюкоза, която получавате от храната като гориво. След като храносмилателната система обработи храната, глюкозата се освобождава в кръвния поток. Инсулинът е хормон, който се произвежда в панкреаса. Той помага на тялото да използва глюкозата като енергия, да я отстранява от кръвта и да я дава на клетките. Когато в организма няма достатъчно инсулин, глюкозата остава в кръвта и причинява нейните високи стойности- диабет. Това е сериозен проблем и трябва внимателно да се действа. Това е най-честата причина за проблеми с бъбреците и слепота при възрастните.

диабетици
Диабетиците често развиват сърдечни заболявания. Това заболяване е вредно и за нервната система, като щетите могат да бъдат малки, а понякога много сериозни.

Диабетът е седмата водеща причина за смъртност в света, убивайки 70 000 души всяка година

 

Диабет тип 1 се появява, когато тялото ви не може да произвежда инсулин. Този тип заболяване често се диагностицира при деца, но може да се наблюдава и в по-зряла възраст. Тъй като панкреасът не може да произвежда инсулин, те трябва да го приемат, за да оцелеят. Този вид заболяване не може да бъде излекувано, така че трябва да се приема инсулин през целия живот, а също така внимателно да се следи диетата. Диабет тип 2 се развива, когато човешкото тяло произвежда малко инсулин. Това е най-често срещания вид и честотата на разпространението му при хората нараства бързо. Възможно е да се диагностицира такъв диабет при всяка възраст, но най-често той се проявява при хора на средна и напреднала възраст. С нарастването броя на хората със затлъстяване в света, честотата на диагностициране на диабета нараства. Очаква се това да продължи.

Съществуват ли и други типове диабет?

Диабет на бременната
Да, има няколко разновидности на това опасно заболяване. Един от тях е гестационен диабет по време на бременност. Въпреки, че той обикновено преминава сам след прекратяване на бременността, понякога се развива диабет от втори тип.

Какво е представлява преддиабетно състояние?
При разглеждане на възможността за развитие на това заболяване, лекарят разглежда много рискови фактори. Количеството на глюкозата в кръвта е най-важният от тях. Ако често е по-висока от нормалната в кръвта, тогава имате преддиабетно състояние. Вашето тяло или произвежда по-малко инсулин, или вашите клетки не могат да го вземат от кръвта и да го използват по предназначение (инсулинова нечувствителност).

Как може да предотвратите диабета?

Превенцията на диабета може да бъде разделена на вторична и първична. Вторичната превенция има за цел да предотврати появата на усложнения при вече развиваща се болест и по-конкретно, да доведе до нормални стойности на показателите за глюкоза и да се опита да запази тези стойности в норма през целия живот на пациента. Първичната превенция цели да се избегне самата среща с болестта.

В по-голямата част от случаите, диабет от тип 2 може да бъде предотвратен. Най-важните промени, които трябва да направите са свалянето на килограми, повишената физическа активност и премахване на лошите навици. Тези промени могат буквално да ви спасят от заболяване през целия живот.

Отслабнете!

Затлъстяването или наднорменото тегло е първата причина за диабет от втори тип. Излишното тегло и голям брой мастни клетки пречат на организма да произвежда и да използва инсулина. В резултат на това тялото не може да контролира нивото на глюкоза в кръвта. Най-опасно е, когато мазнините се съхраняват в горната и средната част на тялото. Мазнините по корема са отделен рисков фактор, защото се натрупват около вътрешните органи и пречат на нормалното функциониране.

корем
Доказано е, че натрупването на мазнини по корема повишава риска не само от диабет, но и от сърдечни заболявания

Спрете да пушите!

Вече знаем за опасностите от тютюнопушенето – причинява сърдечни заболявания, емфизем и много други нарушния, но знаете ли, че пушенето може да допринесе за развитието на диабет тип 2?

Тези, които пушат, често страдат от затлъстяване, а самото пушене може да увеличи възпалението. И двата фактора допринасят за развитието на диабета. Химикалите, които се намират в цигарения дим, увреждат клетките в целия организъм, не само в белите дробове. По този начин се намалява тяхната активност при усвояването на глюкозата.

Независимо дали вие сте пушачът или живеете с пушач, тютюнопушенето значително увеличава риска от диабет. Ако спрете да пушите, ще забележите редица положителни ефекти, един от които е намаление на кръвната захар.

По-качествен сън

Връзката между съня и диабета е известна от много време. Когато стойностите на кръвната захар са повишени, бъбреците ви работят ефективно, опитвайки се да премахнат тази допълнителна глюкоза. Хората с повишени нива ходят твърде често до тоалетната, особено през нощта. По този начин се нарушава качеството на съня. Когато се нуждаете от повече сън, започвате да ядете повече, за да получите повече енергия. Преяждането също е рисков фактор.

Редовно ходете на преглед при лекар

Ако редовно посещавате лекаря си, така можете да следите рисковите фактори и да сте наясно как да се предпазите от диабет тип 2. Ако вече сте в преддиабетно състояние е необходимо редовно да проверявате нивата на глюкозата. Освен това, лекарят може да обсъди с вас всякакви други рискови фактори, като затлъстяване, тютюнопушене или фамилна анамнеза за диабет, високо кръвно налягане, високи стойности на триглицеридите в кръвта, заседнал начин на живот, депресия и други. Посещението на лекар е чудесна възможност да се справиш със ситуацията и да излекуваш болестта още в началния етап.

Лечение на диабет с хранителни добавки:

Сминдух
сминдухСминдухът представлява ароматно растение, което съдържа редица полезни вещества като Магнезий, Желязо, Манган. Те имат благоприятен ефект върху целия организъм. Билката участва в производството на диосгенин, който подпомага образуването на естрогена. По този начин се подобрява микроциркулацията и се намаляват нивата на холестерола. Семките от Сминдух се препоръчват на диабетици, защото в тях се намират фибри и химикали, забавящи процесите на храносмилане и подпомагат усвояването на въглехидратите. Хранителната добавка намалява стойностите на глюкозата в кръвта.

Шугър контрол

шугър контрол
Препоръчва се приема на Шугър контрол на хора с диабет тип 2

Хранителната добавка Шугър контрол се препоръчва на хората с високи стойности на кръвната захар. В състава влиза екстракт от Гимнема Силвестре, която понижава метаболитния ефект на захарта и предотвратява усвояването на захарта от червата при процесите на храносмилане; екстракт от Канела, който намалява както стойностите на глюкозата в кръвта, така и на холестерола и триглицеридите. В състава влиза Хром и проучванията показват, че при редовния му прием се нормализират стойностите на кръвната захар.

Диакюр

диакюр
Хранителната добавка Диакюр се препоръчва на диабетици

Хранителната добавка Диакюр има свойството да контролира стойностите на кръвната захар. Препоръчва се приема при диабет, преддиабетно състояние, при нарушения на въглехидратната обмяна и при високи стойности на холестерола и триглицеридите. В състава на добавката влизат и семена на Сминдух.

Берберин
Хранителната добавка Берберин помага при висока кръвна захар и при наднормено тегло. В състава му влизат някои специфични ензими, чиято активност се повишава при диабет.

Репей– при диабет и ниско кръвно налягане
Блъд Шугар– за нормални нива на кръвната захар
Гимнема– при високи стойности на глюкозата и за отслабване
Пикногенол- при висока кръвна захар и високо кръвно налягане
Канела- осигурява нормалните стойности на глюкозата в кръвта

Движете се повече

Ако увеличите активността си, значително ще намалите риска от това заболяване. По този начин ще използвате енергията по-ефективно, която тялото получава от храната. Освен това ще подобрите инсулиновата чувствителност и ще намалите кръвната захар.

Редовно тренирайте, за да поддържате здравословно тегло. Упражненията със средна интензивност могат да повишат инсулиновата чувствителност с 51%, а интензивните упражнения – до 81%.

Но упражненията трябва да се провеждат редовно, така че те да имат реален ефект върху кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Всички видове упражнения (плуване, ходене, тичане) са полезни в борбата срещу диабета, като например силови упражнения, аеробика и интервални тренировки. Трябва да спортувате поне половин час на ден, 5 пъти в седмицата. Тези, които прекарват по-голямата част от времето си в седнало положение, са изложени на риск от диабет и сърдечни заболявания. Физическата активност е чудесен начин значително да намалите риска от рак, да подобрите психическото здраве, да се предпазите от депресия или тревожност, както и срещу високо кръвно и холестерол.

 

Д-р Николай Подолешев от ВМА-София споделя по колко крачки на ден трябва да правите:

николайЖени:
От 18 до 40 години: 12,000 крачки – 8,4 км
От 40 до 50 години: 11,000 крачки – 7,7 км
От 50 до 60 години: 10,000 крачки – 7,0 км
над 60 години: 8,000 крачки – 5,6 км

Мъже:
От 18 до 50 години: 12,000 крачки – 8,4 км
над 50 години: 11,000 крачки – 7,7 км

Намалете стреса

Силният или продължителен стрес почти винаги предизвиква повишено ниво на глюкоза. Затова стресът трябва да бъде отстранен от живота или можете да намерите начини да използвате излишната енергия, която се отделя от хормоните. Това ще помогне за предотвратяване на диабета. Начини да се отървете от стреса включват дихателни упражнения, медитация, която ще ви позволи да се съсредоточите върху положителните аспекти на живота си, упражнения, които освобождават ендорфини и използват допълнителната енергия, която тялото ви произвежда. Когато е възможно, просто избягвайте причинителите на стреса.

 

Промяна на диетата

 

Промяната на хранителните навици не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще ви позволи да намалите кръвната захар и да я поддържате в норма.

Променете количеството на приеманите въглехидрати, преработени храни, захари и сладки напитки. По този начин ще намалите риска от диабет тип 2. Храните с нисък гликемичен индекс се абсорбират от тялото по-бавно, така че то може да използва ресурсите
постепенно.

Д-р Марияна Чавдарова споделя правилната диета за качествен живот при диабет

мариянаД-р Марияна Чавдарова твърди, че когато заболяването диабет се открие още в самото начало, пациентът може да продължи да живее още дълги години, без да приема лекарства, единствено ако спазва правилната диета. При диабет, хранителният режим трябва да прецизира качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини.диета

Кето диета

 

Необходимо е да си набавяш по-голямата част от калориите от полезни мазнини (около 70%), да ограничаваш белтъците (не повече от 20-25%) и напълно да премахнеш от менюто нишестените въглехидрати.

Кои са разрешените храни?
кето диета*Прясно месо (свинско, пилешко, говеждо, агнешко, овче)
*Риба и морски деликатеси
*Яйца, краве масло, извара, пълно маслени сирена
*Сметана, кокосово масло, авокадо, зехтин
*Ядки (но не повече от 30-40 грама)
*Зеленолистни зеленчуци, тиквички, целина, краставица и аспержи

Кои са забранените храни?
*Всички зърнени и бобови култури се изключват
*Преработени храни
*Изкуствени подсладители, рафинирано растително олио
*Прясно и кисело мляко
*Тропически плодове

От голямо значение е да се контролира приема на белтъци. Когато се приема повече от необходимото (тоест 20-25% от калориите за деня), излишъкът попада в черния дроб, превръща се в глюкоза и тялото няма да произведе кето тела. Идеята е да не даваш друга възможност на тялото си, освен да използва кето телата като източник на енергия.
Кетогенната диета потиска апетита и поддържа кръвната захар стабилна.

Примерни менюта за деня:

Закуска: Бъркани яйца, свежа салата и авокадо
Междинно хранене: Слънчогледови семки
Обяд: Салата от спанак и сьомга на скара
Вечеря: Свински котлет, зелева салата, карфиоли.

Закуска: Омлет със сирене и зеленчуци
Междинно хранене: Пълномаслено мляко
Обяд: Суши
Междинно хранене: Смути с бадемово мляко
Вечеря: Печено пиле, сос от гъби, аспержи

Закуска: Пържени яйца, бекон, зеленчуци
Междинно хранене: Няколко ореха и чаша пълна с плодове
Обяд: Телешко месо, авокадо
Вечеря: Печено тофу с ориз, карфиоли, чушки, фъстъци

Закуска: Бъркани яйца, зеленчуци
Междинно хранене: Сушени водорасли и сирене
Обяд: Салата от сардини, авокадо
Вечеря: Печена пъстърва с масло

 

„Яжте повече фибри !“, съветва д-р Авишек Мишра

„Ако храната, която ядем, има достатъчно фибри, протеини и въглехидрати, това е най-добрият начин да се грижим за тялото си“, споделя лекарят.

авокадоХраните богати на фибри:
*потискат апетита, тъй като засищат
*помагат при контрола на теглото
*намалява се дневната нужда от образуване на инсулин като предпазва от надебеляване
*забавя смилането на сложните въглехидрати и по този начин се понижава гликемичния индекс и не се наблюдават резки промени в инсулиновата крива.
Храните, богати на фибри, са авокадо, круши, смокини, леща, артишок и други.

 

Консумацията на по-малки порции, особено ако храната съдържа много въглехидрати, ще ви позволи да поддържате количеството захар в кръвта на стабилно ниво.
Намаляването на порциите, заедно с консумацията на здравословни храни, може да намали риска от развитие на диабет с 46%.
Когато обмисляте начини за намаляване на количеството захар, прието на ден, трябва да обмислите и какво пиете. Ако приемате напитки, богати на захар, дори и да са натурални (сок), ще получите същия ефект като от сладките храни.

 

Алкохол

Малко количество алкохол увеличава ефективността на изгарянето на глюкозата в клетките, което може да намали риска от това заболяване.

вера карамфилова
Доктор Вера Карамфилова

Но не забравяйте, че можете да пиете само малко, само веднъж на ден за жени и две за мъже, тъй като голямото количество ще има отрицателен ефект.

Няма пълна забрана за консумация на алкохолни напитки при диабетиците!“, споделя доктор Вера Карамфилова. „Необходимо е да се изчисли в дневен калораж. Допустимите количества са до 2-3 алкохолни единици на ден. Умножава се градусът на алкохолната напитки по количеството алкохол в милилитри и след това се дели на 1000. Например: 200 мл червено вино х 12 (алкохолни градуса) : 1000= 2,3 алкохолни единици.“

 

„Липсата на витамин D води до диабет“, споделя д-р Масиас-Гонзалес

витамин д

Приемайте Зелен чай!

Зеленият чай е известен с редица полезни свойства. Той помага при отслабване, пречиства тялото от свободните радикали и е много добър антиоксидант. Учени от САЩ установиха, че един от елементите в зеления чай предпазва хората от диабет тип 1. Проучването показва, че приемането на зелен чай намалява риска с около 40%.

Рецепта: Слагате водата на котлона, но не трябва да позволявате тя да кипне напълно. В момента, в който започнат да се образуват малки балончета, залейте торбичката чай с нея. Покрийте чашата за 2-4 минути. Пийте от зеления чай веднага след запарването.

Какви промени в лечението на диабета се очакват след 5 години според д-р Явор Асьов?
лечениие

 

Източник: https://fitzdrav.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *