ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТОЛУРА / TOLURA

Толура съдържа телмисартан, повидон, меглумин, натриев хидроксид, лактоза монохидрат, сорбитол и магнезиев стеарат

Предназначение

толураТОЛУРА се назначава като средство за контрол на високо артериално налягане при есенциална хипертония. “Есенциална” е термин за хипертонията при възрастни, която не е причинена от друго заболяване. Ефектът от приема на този медикамент се изразява в отпускане на кръвоносните съдове, разширяване на просвета им и подобряване на кръвообращението. При това стойностите на артериалното налягане се нормализират. ТОЛУРА намалява риска от съдови инциденти като инфаркт или инсулт, както и от увреждания на кръвоносната система при диабет.

Продуктът се назначава от лекар в дози и с продължителност на приема, определени в зависимост от състоянието на пациента.

Как се приема

Приемът на този медикамент е веднъж дневно, без връзка с храненията. Таблетките се поглъщат с вода цели, без да се дъвчат или стриват. Еднократната доза може да е от 20 до 80 мг. За профилактика на съдови инциденти обикновено се препоръчва дневен прием на 80 мг от лекарството; пациентите с чернодробни проблеми трябва да вземат редуцирани дози.

При пропуснат прием обичайната доза се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия, ако то е твърде скоро. Предозирането може да бъде опасно, затова в подобни случаи задължително се търси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с ТОЛУРА могат да се проявят някои странични ефекти от действието на медикамента, за които пациентът следва да бъде информиран предварително.

В много редки случаи са възможни тежки състояния като ангиоедем или сепсис/отравяне на кръвта; те налагат бърза хоспитализация и професионална намеса с цел предотвратяване на летален изход.

Чести странични ефекти са прояви на хипотония или твърде ниско артериално налягане; в по-редки случаи пациенти се оплакват от различни инфекции – на дихателната система, на пикочните пътища и пр.; съобщавано е за промени на показатели от кръвната картина, припадъци, нарушения на водно-солевия баланс, задух и кашлица, стомашен дискомфорт, диария, болки в гърба, мускулни болки, повишено потоотделяне, бъбречни увреждания – вкл. бъбречна недостатъчност; депресия, влошено качество на съня и др.

В редки случаи се развиват алергични реакции с различна интензивност, включително до уртикарии и оток на гърлото и езика, затруднено дишане с хрипове и пр. Има информация за болки в стави и сухожилия, тахикардия, пресъхване на устата, сънливост, ниска кръвна захар и др.

Описани са и случаи на срастване на белодробна тъкан.

Кога НЕ БИВА да се приема

ТОЛУРА не се прилага при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Продуктът е противопоказан при диабет, хипотония, нарушен водно-солеви баланс, сърдечни и чернодробни страдания.

Този медикамент не се използва по време на бременност и кърмене.

Не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не бива да се шофира, ако приемът на ТОЛУРА причинява зрителни проблеми, сънливост, забавяне на реакциите и влошена концентрация.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да прецени дали е безопасно комбинирането на ТОЛУРА с други медикаменти, които пациентът трябва да приема. Специално внимание изисква комбинацията с дигоксин, алискирен, АСЕ-инхибитори, продукти с литий или калий, диуретици, кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни, антидепресанти, барбитурати, лекарства против повишено кръвно налягане.

_

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 14 таблетки от 80 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *