ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коремна мигрена: симптоми, причини и как се лекува?

Коремната (абдоминална) мигрена понякога се усеща предимно като главоболие, но заболяването се проявява и с остри коремни болки

коремна мигрена
Болките при коремна мигрена се появяват внезапно

Коремната мигрена спира внезапно, както и започва.

Понякога може да се обърка с колит. Коремната мигрена започва с пароксизмална болка в корема и продължава с болезнено пулсиране около пъпа от 5-10 минути до няколко часа, а понякога и дни, като болката отшумява сравнително бързо.

Какво трябва да знаете за това заболяване?

Честотата на атаките е доминирана от сутрешното начало по време на пробуждането.

Коремната мигрена се диагностицира и при възрастни, но по-често се наблюдава при деца. Статистическите наблюдения потвърждават, че болестта преобладава при юношите по време на пубертета.

Абдоминалната мигрена при деца под 10-годишна възраст се среща в 20% от случаите, при юноши и млади хора на възраст под 20 години – при 45%.

В ранния период болките се срещат по-често при момчета, но след навършване на пълнолетие ситуацията се променя и жените страдат от това състояние два пъти по-често от мъжете. При по-възрастните коремната мигрена се среща 3 пъти по-често. Понякога, преминавайки през преходната възраст, човек се отървава от проявите на болестта.

От гледна точка на медицината, естеството на заболяването не е напълно изяснено и няма недвусмислен подход към диагнозата; но в основата на проявите на болестта са процеси в ендокринната и централната нервна система.

Заболяването има повтарящ се характер. Между атаките е характерно асимптоматично протичане, което може да не се прояви дълго време, поради което детето и родителите му нямат представа за общата картина на заболяването.

Симптоматика

При децата и юношите коремната мигрена се определя от същия комплекс от симптоми, както и при възрастните. Сходството на проявите със заболявания на стомашно-чревния тракт затруднява определянето на недвусмислена диагноза. Трябва да се ​​разграничат и изключват други вероятни причини за пароксизмална коремна болка, изследвайки стомашно-чревния тракт за патология.

Ако няма гастроинтестинална патология, лекарят идентифицира симптомите, характерни за абдоминална мигрена:

– Тежка болка в средата на корема в областта на пъпа, която може да наруши обичайния живот. Продължителността е от 1 час до 3 дни.

– Вазомоторни симптоми, свързани с коремна болка – гадене и повръщане, понякога диария.

– Спонтанно възникваща сънливост и летаргия.

– Анорексия (отказ от приема на храна поради намален и отсъстващ апетит).

– Горещи вълни.

– Болезнена реакция при ярки светлини и силни звуци.

– Трептене в очите или замъглено виждане.

– Виене на свят.

– Недостиг на въздух.

– Усещане за студено лепкаво изпотяване.

– Пристъпи на паника.

– Анормална бледност на кожата.

– Тъмни кръгове под очите.

– Честота на повторение на атаките.

Атаките се случват през деня, но най-характерното време за тях е след събуждане. Многократно повторена по-късно в живота, коремната мигрена губи остротата на абдоминалните симптоми. Те постепенно се изглаждат и често изчезват напълно, но класическата мигрена остава.

Запазването на абдоминалните симптоми през целия живот е доста рядко, както и първоначалната поява на заболяването в зряла възраст.

Когато се поставя диагноза, можете да привлечете вниманието на лекуващия лекар към изчезването на симптомите по време на сън, което също е присъщо на коремната мигрена. Лабораторните тестове не могат да дадат ясна картина и се случва децата с пароксизмална остра болка в корема, които не винаги изпитват главоболие, погрешно да се изпращат в хирургичното или инфекциозно отделение.

За да се определи истинската диагноза и положителната динамика на лечението при деца, се извършва ендокринологично изследване и изследване на храносмилателните органи.

При наличие на симптоми, показващи абдоминална мигрена, и липсата на патология в храносмилателните органи и ендокринните нарушения, диагнозата се поставя без много трудности.

Причини за появата на коремна мигрена

Тъй като пристъпите на абдоминална мигрена при деца започват на възраст от 5 години и по-късно, а в края на юношеството те стават по-малко, хормоналните промени се считат за една от причините.

Но понеже точната единствена причина за заболяването все още не е определена, можем да говорим за комплекс от фактори, комбинацията от които дава тласък на развитието на патологията:

Причини за абдоминална мигрена при деца и юноши

  • Генетично предразположение;
  • Психо-емоционалното претоварване, изпитвано от детето по време на будност и общуване с връстници;
  • Метаболитни нарушения;
  • Физическо натоварване над нормата;
  • Небалансирано хранене;
  • Нарушения на кръвообращението;
  • Промени в хормоналния фон.

Тялото на детето претърпява адаптация към външни и вътрешни фактори, причинени от растежа и развитието на всички системи, и следователно има неуспехи в ендокринната и нервната система, водещи до пристъпи на болестта.

С навременно предписано правилно лечение и наблюдение на детето от педиатър, след диагностично изследване, в юношеска възраст, броят на пристъпите намалява или изчезва напълно.

Коремната мигрена при възрастни е много по-рядко срещана.

Причините за абдоминална мигрена при възрастни са свързани с наследствеността или влиянието на следните фактори:

  • Стресови ситуации;
  • Психично и физическо претоварване;
  • Използването на хормонални лекарства или хормонални смущения в тялото;
  • Преместване в друго място на пребиваване при необичайни климатични условия или временна смяна на местоживеене;
  • Промени в атмосферното налягане;
  • Нарушения на ендокринната система, нестабилни нива на серотонин и хистамин;
  • Проблеми на мозъчните съдове;
  • Продукти, съдържащи естроген;
  • Липса на сън, неправилно редуване на сън и будност;
  • Умора;
  • Нарушаване на метаболитните процеси в организма;
  • Злоупотреба с алкохол и други вредни вещества.

Жителите на градовете са по-податливи на болести, защото те непрекъснато са принудени да живеят в условия на конкуренция и хабене на сили, за да постигнат целите си, бързо изразходвайки ресурсите си. Това може да се наблюдава най-вече при лица, страдащи от депресия и нервни сривове. Също така са изложени на риск и хората с умствени увреждания и лоши навици, злоупотребяващи с цигари, лекарства и алкохол.

Децата по-често страдат от коремна мигрена

Диагностика на абдоминална мигрена

Ако се появят симптоми на абдоминална мигрена, е необходимо посещение при лекар. Ако това се случи при дете, то се приема от педиатър, интервюират се родителите, изследва се детето и се елиминират възможни стомашно-чревни заболявания. Лекарят оценява общото ниво на развитие на детето.

Възрастните пациенти се обръщат към невролог. Лекарят провежда изследване, коремна палпация, измерва кръвното налягане на пациента, интересува се от наследствени детайли и предписва:

  • Електроенцефалограма (ЕЕГ);
  • Компютърна томография (като опция, магнитен резонанс);
  • Рентгеново изследване;
  • Ултразвуково изследване на стомашно-чревния тракт;
  • Пълна кръвна картина;
  • Кръвен тест;
  • Изследване на урината.

Ако е необходимо, неврологът се обръща за консултация и към други специалисти.

Методи на лечение

Лечение на абдоминална мигрена след установена диагноза е вероятно да стане с помощта на един от двата метода: медикаментозен и немедикаментозен. На първо място се прибягва до не-лекарствени средства: засенчва се помещението, така че светлината да не дразни очите на пациента, проветрява се и се елиминират всякакви източници на дразнение.

Правят се топли или студени компреси, акупунктура, масаж на главата. Диетата се преразглежда, за да се изключат определени храни: газирани напитки, шоколад, сладки, пържени и храни, съдържащи мононатриев глутамат. Изключват се още подправки, синтетични добавки и прекалено ароматни храни.

За облекчаване на състоянието може да се пие билков чай от лайка, градински чай, шипка, мащерка. Предписват се витаминни и магнезиеви комплекси.

Ако диагнозата е ясна и без съмнение, ако няма риск от апендицит или перитонит, като част от лечението се предписват обезболяващи (ибупрофен и парацетамол) за облекчаване при остър пристъп, а в случаи на повръщане, антиеметични лекарства.

Триптани, като лекарството Амнгрен, се предписват на възрастните пациенти. Ефективността на тези лекарства е открита в 60% от случаите.

Понякога за облекчаване на атака помагат различни напитки с кофеин или антихистамини. За лечение на пристъпи в болницата се прилага интравенозен валпроат. При тежко повръщане се изисква стационарно лечение и интравенозно вливане на течности за предотвратяване на дехидратация.

В интервала между атаките се дават различни бета-блокери и съдоразширяващи, тъй като тези лекарства имат положителен ефект върху сърцето, намаляват кръвното налягане, подобряват притока на кръв към мозъка поради разширяването на кръвоносните съдове.

Превенция на заболяването

За да се увеличи периодът на ремисия при коремна мигрена, както и за да се предотврати болката, е необходимо да се спазват превантивните мерки и да се следват указанията на лекарите.

Наследственият начин на предаване на заболяването намалява възможностите за превантивни мерки, но лекарствата се използват за облекчаване на появата на припадъци и намаляване на риска:

  • Магнезий;
    Калций;
    Коензим Q10 за подобряване на кръвообращението в мозъка;
    Омега-3 мастни киселини;
    Витамини от група В, С, лецитин, рутин;
    Фитотерапевтични лекарства Пиретрум или Гуарана.

Възможно е да се спре атака в самото начало на нейното развитие с помощта на болкоуспокояващи (Аспирин, Ибупрофен). По-добре е да се използва разтворима форма.

Физическо възпитание и спорт, плуване, ходене, йога, авто-обучение, медитация, разходки на чист въздух, контрастен душ добавят добро настроение и предотвратяват развитието на стрес, който провокира мигрена.

Следването на установено ежедневие и стриктното спазване на графика осигуряват голяма превантивна помощ при избягване на заболяването, тъй като всички неуредени събития, дори като дълга дрямка през уикенда или пропуснато хранене, могат да предизвикат внезапна атака.

Ще помогне и липсата на продукти, които провокират болестта. Има известни тригери, но всеки пациент сам може да открие продукти, които причиняват мигренозен пристъп, и да ги изключи:

Продукти, причиняващи мигрена

  • Портокали, лимони;
    Шоколадови и кофеинови продукти;
    Обработено месо (съдържащо нитрити);
    Сирене;
    Червено вино;
    Кисели краставички, маринати.

Като превантивна мярка също се използват успокоителни от растителен произход. Медитацията помага на пациента уверено и спокойно да реагира на събитията в живота и без излишно напрежение да очаква следващата атака.

Източник: progipertoniyu.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *