ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Щитовидна жлеза и наднормено тегло: Симптоми на ендокринната патология

Научете за симптомите, които могат да предполагат, че наднорменото тегло най-вероятно се дължи на дисфункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)

Щитовидна жлеза и наднормено тегло
Щитовидна жлеза и наднормено тегло

Подробности по темата от руския лекар д-р Ковалков.

Алексей Ковалков

Развитието на затлъстяването може да се дължи както на елементарно преяждане на фона на наследствена предразположеност, така и на сериозна ендокринна патология, чието развитие е възможно дори да не подозирате. В моята практика многократно съм виждал как хората са напълнявали с повече от 10 кг. за месец. Натрупването на мазнини е тясно свързано с хормоните.

Наднормено тегло: Кога е необходима консултация с ендокринолог?

Централната роля, разбира се, играе инсулина – хормон, който е отговорен за производството на мазнини. Ето защо, за повечето хора, развитието на затлъстяването не може да се дължи само на факта, че те ядат много, но и заради редовното и прекомерно потребление на голям брой продукти, които допринасят за високото производство на инсулин.

Консултация с ендокринолог е необходима, когато на фона на наднорменото тегло вече съществуват очевидни признаци на въглехидратна зависимост и още повече – симптоми на захарен диабет, или когато има съмнение за друго ендокринно заболяване, което може да доведе до увеличаване на теглото. Това са ендокринни заболявания като хипотиреоидизъм, болест на Кушинг, хипогонадизъм, инсулинома и др. Тези състояния обикновено са придружени от рязко увеличаване на теглото, т.е. дълго време килограмите остават стабилни, но от известно време започват да нарастват рязко и бързо. В тези случаи затлъстяването се нарича вторично и не може да се ликвидира без помощта на ендокринолог.

За да се разработи правилна стратегия за лечение на затлъстяването е необходимо да се идентифицира основната причина за неговото развитие и да се започне с елиминирането ѝ. Задачата на лекаря е само да идентифицира такива патологии сред пациентите си навреме и да ги насочи към подходящия специалист.

Ето защо, ако решите да промените начина си на живот и да отслабнете, първо се уверете, че нямате хормонална патология

Не бъдете мързеливи, отделете време да направите кръвен тест и да се подложите на консултация с ендокринолог. Това са обикновено много опитни лекари и те виждат патологията веднага, разпознавайки външните ѝ признаци. Опитният ендокринолог може лесно да диагностицира почти всяка хормонална патология още на етапа на изследването, само защото „ендокринното затлъстяване“ никога не е масивно. Това са обикновено ниски степени на затлъстяване и определена локализация на мастната тъкан, което е типично за тази патология.

Ако пациент с висока степен на затлъстяване се обръща към лекар, най-често е ясно предварително, че всички хормонални промени (дори ако са открити в този случай) ще бъдат вторични, т.е. резултат от самото затлъстяване. И следователно, основното лечение на хормоналната патология, открито при такива пациенти, се състои главно в нормализиране на теглото им.

Признавам, че много от вас по една или друга причина (разбира се, с много уважение) могат да пренебрегнат препоръката ми да започнат да се борят с теглото само след посещение на ендокринолог. Затова ще си позволя да ви разкажа накратко за симптомите на най-често срещаната ендокринна патология, за да можете сами да извършите елементарна самодиагностика.

Симптоми на ендокринна патология при затлъстяване

Излишното тегло може да се появи както при определени заболявания на мозъка, така и при болести на надбъбречните и половите жлези, така и при хипоталамични синдроми. Ето симптомите, които трябва да ви послужат като предупреждение.

Патологията на надбъбречните жлези се проявява при следните признаци:

– дебел, къс врат;
– плосък задник;
– лимфната система работи лошо, така че тъканите са подути, тялото е подпухнало и всички крайници са “тежки”;
– правоъгълна или овална глава, тънки устни с ъгли, падащи надолу;
– гърдите са средни или големи;
– широк гръб, леко маркирана талия;
– квадратна длан, стабилни крака;
– отлагането на мазнини винаги се случва по специален начин. Например, при конкретна жена, мазнините започват да се отлагат предимно от мъжки тип – по лицето, гърдите и корема;
– вторичните сексуални характеристики се променят, например, жените развиват окосмяване по лицето и се забелязват менструални нередности.

Патология на половите жлези:

– косата на главата губи обем, а по лицето и тялото, напротив, нараства енергично;
– излишното тегло се формира според мъжкия вид, т.е. фигурата е закръглена в областта на корема;
– склонност към акне;
– нередовен менструален цикъл.

Тези симптоми могат да показват, че яйчниците произвеждат твърде много от мъжкия хормон тестостерон

В същото време, теглото се увеличава на пръв поглед неусетно, но ако алармата не звучи навреме, ще започнат да ви притесняват сериозни здравословни проблеми.

В много случаи, специална диета, витамини и физиотерапевтични процедури възстановяват нормалната работа на яйчниците, но не можете да го направите без консултация с ендокринолог. И в някои случаи, не може да минете и без лекарства – „анти-хормони“. Ако ги комбинирате с набор от физически упражнения, тогава можете да загубите не само наднорменото тегло, но и натрупания заряд от неизползваната енергия. И това е добре не само за фигурата, но и за балансирането на психичния статус.

Но най-честата ендокринна патология, свързана с наднорменото тегло, е хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза се намира в областта на шията и произвежда определени хормони, които регулират метаболизма

Щитовидната жлеза не притежава такава романтична аура, тъй както сърцето е приемник на сетивата, или белите дробове насищат всяка клетка с животворния кислород. От нея обаче зависи дали ще бъдете оптимисти за живота или ще трябва да се задоволявате с ролята на вечно губещ.

Този малък орган, с форма, наподобяваща пеперуда, размахваща крилата си, има огромна мисия – да регулира целия метаболизъм в тялото, да определи работата на сърдечносъдовата и централната нервна система, да управлява психо-емоционалната и сексуалната активност. Той прави това с помощта на тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3) – хормони, които нормално, наред с други свойства, стимулират окисляването на мазнините. Всъщност, това са основните метаболитни регулатори, отговорни за производството и използването на енергия от всяка клетка и тъкан на нашето тяло. Най-голямо влияние върху наддаването на тегло има тироксинът, който ускорява метаболизма.

Щитовидната жлеза е тази, която регулира скоростта на метаболизма в нашето тяло

Ако нивото на активността на щитовидната жлеза намалява, тогава теглото нараства експоненциално. Недостатъчната активност на щитовидната жлеза намалява метаболитната ефективност в организма: излишните мазнини и вода се натрупват в тъканите, и не могат да бъдат „изгонени” с каквато и да е диета.

Плюс това, вие се чувствате прекалено претоварени, прекалено уморени, отпуснати и направо безжизнени, за да тренирате редовно

Недостатъчното производство на тироиден хормон, известно като намалена функция на щитовидната жлеза, неизменно води до увеличаване на теглото. Но особена опасност е липсата на хормони в такива ситуации, когато една жена мечтае за деца. За съжаление, липсата на тиреоидни хормони може да бъде пречка за зачеването и нормалното развитие на плода.

Въпреки това, повишеното производство на хормони – хиперфункция на щитовидната жлеза – причинява почти същите проблеми, и също е нежелателно, колкото и рядко да е това отклонение при хора с наднормено тегло. В повечето случаи тази патология е провокирана от прекомерен емоционален стрес, а жените на възраст между четиридесет и шестдесет години са негови жертви. Именно през този период всички органи работят на границата на своите възможности. Заболяването е придружено от повишено изпотяване, психически дисбаланс и раздразнителност, което, разбира се, влияе върху качеството на работата и семейния живот. Това означава, че здравословният баланс на хормоните винаги е важен.

Щитовидната жлеза е с форма на пеперуда

В моята медицинска практика срещнах много хора (предимно жени) със забавена функция на щитовидната жлеза, които твърдят, че въпреки че не ядат почти нищо, теглото им продължава да расте. И винаги им вярвам, защото знам, че хормоните управляват!

Ето на какви характеристики трябва да обърнете внимание:

– чуплива коса и крехки нокти (растат бавно, стават тънки и редки);
– прекомерна сухота на кожата (кожата е студена);
– устойчиви тръпки;
– допълнителни 3-5 кг в корема и задните части, от които е почти невъзможно да се отървете, независимо какви мерки предприемате;
– „престилка“ от мазнини под пъпа, отлагане на мастна тъкан главно в горната част на краката и корема, увисване на гърдите и задника;
– талията се губи;
– отслабване на потентността при мъжете и либидото при жените, нередовна менструация;
– менопаузата често възниква преди предписаната възраст;
– непреодолимо желание постоянно да се ядат сладкиши на фона на обща липса на енергия и повишена умора;
– прекъсвания в работата на сърцето, слаб пулс, понижение на кръвното налягане;
– мускулна слабост, мускулна болка, остеопороза;
– загуба на жизненост, апатия, загуба на памет;
– подуване на лицето, крайниците;
– студени ръце и крака, загуба на слуха.

Всички тези симптоми могат да показват, че наднорменото тегло най-вероятно се дължи на дисфункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Разбира се, въз основа на това можете да приемете, че имате патология на щитовидната жлеза, но правилната диагноза ще бъде поставена само от ендокринолог. Посещението е необходимо, ако сте минали трийсетте, или живеете в голям град, страдате от автоимунни заболявания, или просто се чувствате непрекъснато отпаднали. В този случай, веднага след като работата на щитовидната жлеза се коригира, ще се върнете към здравословен начин на живот. И в същото време вашето “идеално” тегло ще стане факт.

През първите две години след раждането, жените често изпитват така наречената следродилна депресия, следствие от неизправност на щитовидната жлеза

Нещо повече, това не е хипо-, или хиперфункция – това е дисфункция. По време на този период жената се събужда през нощта няколко пъти, има рязка промяна в реакциите на нервната система – инхибирането се редува с възбуда. Сигналите за управление на информацията се губят и се появява хормонален хаос.

Резултатът от такива безсънни нощи може да бъде развитието на маса от болести, базирани на небалансиран хормонален фон.

Разбира се, можете да отидете под ножа на хирурга, да премахнете съществуваща миома или киста, да взимате хормони с надеждата да се справите с мастопатията, или да се опитвате се да се отървете от ендометриозата с помощта на лекарства. Но в сърцето си разбирате, че всички тези мерки могат да доведат до непредвидими последствия. Няма да ми омръзне да повтарям: трябва да се борим с причината, а не с последиците и симптомите! Това означава, че е необходимо да се нормализира естроген-прогестероновия баланс и да се възстанови работата на цялата ендокринна система. Или може би е по-добре да се грижите за себе си, за да остане този баланс непроменен?

Какво правят хората, които подозират хормонална патология?

Точно така! Те отиват в лабораторията или болницата и си правят скъп хормонален тест. Но те не са нашите хора. Нашите хора чакат до последния момент, докато проявите на горните симптоми не станат нетърпими. Защо се случва това?

Модерно е да се обсъжда хормоналния профил по форумите, вече не е обичайно да се ходи при гинеколог без готов анализ. Нека спрем за момент и да помислим върху това.

Кога, как и защо трябва да изследваме хормоните?

Кръвен тест за изследване на хормоните

• Лидер сред всички хормонални анализи, разбира се, инсулина. Той се определя рутинно във всяка клиника или лаборатория. Не случайно броят на диагностицираните диабетни заболявания непрекъснато се увеличава;

• На второ място са хормоните на щитовидната жлеза – трийодтиронин и тироксин, както и тироидния стимулиращ хормон, отговорен за тяхното производство, който се синтезира в хипофизната жлеза. Това също не е случайно – тяхната липса или наднорма пречат на нормалното функциониране на щитовидната жлеза;

• На трето място е анализът на половите хормони (FSH, LH, пролактин, прогестерон, тестостерон), който се приема, ако е невъзможно да забременеете, при менструални нарушения и други гинекологични заболявания.

• Определяне нивото на тестостерон се използва активно при диагностициране на еректилна дисфункция и сексуална слабост при мъжете. Като правило, ако концентрацията на тестостерон се намали, силата на мъжа, в по-голяма или по-малка степен, се нарушава, и либидото намалява. На Запад понятието „мъжка менопауза” все повече се използва, а тестостероновото тестване се включва в стандартното изследване на представителите на силния пол не само при наличие на подобни симптоми.

При почти всички затлъстели мъже се диагностицира недостатъчно производство на тестостерон

Но това е основният мъжки хормон, който засяга почти всички процеси, които се случват в тялото на представителите на силната половина на човечеството. Може да се каже, че ако обиколката на талията на мъжа (на всяка възраст!) е по-голяма от 94 см, определено ще има една или друга степен на хормонална недостатъчност. Не случайно ние лекарите препоръчваме и на представителите на силната половина на човечеството редовно да измерват талията си.

Освен това, след като навършат 30 години, повечето мъже изследват тестостерон средно 1-2 пъти на 2-3 години. Следователно, импотентност, здравословни проблеми, липса на активност, желание да се създаде нещо, и най-важното, развитието на простатит и аденом на простатата се появяват без предизвестие. Мъжете просто избледняват. В допълнение, мастната им тъкан е капан, дори за тези полови хормони, които успяват да бъдат произведени. Те се установяват в нея и след това мазнините превръщат мъжкия хормон в женски. Затова при мъжете със затлъстяване се развива феминизация – фигурата става женствена (задните части „изпъкват“, гърдите растат, косата изчезва, бузите увисват).

Жените са по-подозрителни по природа и се тестват за хормони много по-често

Но този интерес се дължи или на появата на излишни косъмчета в атипичните области на тялото, или на наднорменото тегло и невъзможността да се зачене дете. Хормоналният профил ви позволява бързо да идентифицирате причината за заболяването, да се предпише правилното лечение, както и да се решат тези важни проблеми за всяка жена. Активните дами (над шестдесет години), които не искат да остаряват, ще се запознаят с хормоналния си профил, за да започнат правилен курс на хормонално-заместителна терапия.

Мнозина вярват, че за да се направи анализ на хормоните, е достатъчно да не се яде нищо сутрин и да се отиде в лабораторията навреме. Хормоналните тестове са най-претенциозните, така че те често изискват специална подготовка. Когато тества тестостерон, мъжът трябва да не прави упражнения през деня. Жената в деня преди тестването за прогестерон трябва да избягва сауната, пушенето и дори секса. Препоръчително е да се прави тестването без стрес. И, разбира се, би било идеално първо да се консултирате с Вашия лекар.

Въпреки че употребата на лекарства, които регулират дейността на щитовидната жлеза, е широко разпространена, препоръчвам да не експериментирате с тях самостоятелно и да прибягвате до употребата им само по предписание на лекар. Въздействието върху хормоналния фон е много трудно и рисково упражнение. В крайна сметка, някои от храните, които използвате, могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Така че, хората с намалена функция или такива, които просто искат да ускорят метаболизма, трябва да избягват соевите продукти и прекомерната консумация на фъстъци. Но полезен естествен стимулатор на щитовидната жлеза е кокосовото масло, което много често се осъжда като източник на наситени мазнини. Освен това, нивото на тиреоидни хормони, като тестостерон и естроген, намалява под въздействието на постоянен стрес.

Ако сте с наднормено тегло и искате да отслабнете, а тялото ви не реагира нито на диетични ограничения, нито на спорт, тогава имате директен път към ендокринолога

И ако той ви предпише лекарства, това означава, че има основания за това и не трябва да се страхувате от предписването на хормони. Понякога без тях здравето и добрата работа на щитовидната жлеза просто не могат да се подобрят.

От книгата „Методи на д-р Ковалков. Победата над затлъстяването“, Алексей Ковалков

[box type=“shadow“ ]Алексей Владимирович Ковалков (роден на 19 април 1962 г. в Москва) е руски лекар, диетолог , доктор на медицинските науки на Руската академия на естествените науки, професор, разработчик на методи за отслабване , автор на книги за загуба на тегло, известен телевизионен и радио-водещ . Включени в списъка на тримата най-популярни диетолози в Москва, според списание „Forbes“.[/box]

Източник: diet-clinic.ru

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *