Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КСАЛАТАН / XALATAN

Съдържа латанопрост, бензалкониев хлорид, натриев хлорид, натриев дихидрогенфосфат монохидрат и безводен динатриев фосфат, вода за инжекции

Предназначение

ксалатанКапките КСАЛАТАН са препоръчвани при очна хипертония и откритоъгълна глаукома. Този офталмологичен продукт за локално приложение подпомага освобождаването на окото от наднормена течност и това позволява нормализиране на състоянието и функциите на зрителния апарат. Поддържането на високо вътреочно налягане създава риск за сериозни и необратими увреждания на зрението.

Как се приема

Капките се апликират веднъж дневно; поставя се само по една в засегнато око или и в двете очи. Тази доза е универсална, валидна както за възрастни, така и за деца.

Пациентите, които носят контактни лещи, трябва да ги снемат преди апликацията; след това се изчакват поне 15 минути, преди да се поставят обратно.

Ако е пропусната апликация, трябва да се изчака времето за следващата и да се постави обичайната доза. Не бива да се прави опит за компенсиране на пропуснатото чрез увеличаване количеството на прилагания медикамент. Предозирането може да причини дразнене, сърбеж и зачервяване, интензивно сълзене на окото. Състоянието е преходно, но при по-сериозни смущения трябва да се направи медицинска консултация.

Употребата на продукта не бива да се прекратява самоволно; прекратяването на тази терапия става по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти от прилагането на КСАЛАТАН са зачервяване, промяна в цвета на ириса, дразнене и усещане за пясък в окото, промяна в състоянието на миглите – сгъстяване и удължаване.

Чести смущения са още конюнктивит, болки в окото, блефарит или възпаление на клепача, фотофобия – т.е. чувствителност към светлината.

В по-редки случаи се съобщава за мускулни и ставни болки, главоболие и замайване, болка в гърдите; кожни обриви, зачервяване и сърбеж; затруднено дишане и преглъщане, оток на лицето и гърлото. Има и оплаквания от рода на подуване на клепача, сухота и дразнене на окото, оток на ретината, възпаление и замъглено виждане.

Има също редки случаи на въз пален ирис, вирусна инфекция на окото, хлътване на окото, влошаване на хронични страдания като стенокардия и астма. При пациенти деца често се съобщава за треска, сърбеж в носа и хрема. Има данни за пациенти, при които се влошава състоянието на роговицата с натрупването на мътни/калциеви петна.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Капките за очи КСАЛАТАН не трябва да се използват при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Продуктът е противопоказан при бременност и кърмене.

Необходимо е да се прецени индивидуално дали приложението на КСАЛАТАН е безопасно за следните рискови групи пациенти: при скорошна операция на очите; при раздразнено око/очи – зачервено, сълзящо, с болки; ако пациентът е с вирусна инфекция на очите; при сухота на окото; ако пациентът страда от астма; за всички, които носят контактни лещи.

Пациентът не бива да шофира временно, ако лечението с този продукт причинява замъгляване на зрението.

Взаимодействие с други медикаменти

КСАЛАТАН може да влиза в активни взаимодействия с други медикаменти. Ето защо пациентът следва да уведоми лекуващия за всеки продукт, който е приемал наскоро или трябва да продължи да го приема за времето на терапията с КСАЛАТАН.

Специалистът следва да изработи терапевтична схема, при която се минимизира ефектът от променена интензивност на лекарствените взаимодействия или активна проява на странични ефекти. Ако се налага приложение на още един офталмологичен продукт паралелно с коментирания, задължително се определя последователността и величината на интервала между двете апликации.

_

Усреднена цена в аптеките – 11 лв за флакон от 2.5 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *