ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТРИПЛИКСАМ  /  TRIPLIXAM

Съдържа периндоприл аргинин, индапамид и амлодипин – активни съставки, както и  калциев карбонат, прежелатинизирано царевично нишесте, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, глицерол, хипромелоза, макрогол 6000, титанов диоксид

Предназначение

трипликсамТРИПЛИКСАМ е комбиниран продукт от три активни компонента за лечение на хипертония. Препоръчва се на пациенти, които вече приемат всички компоненти като самостоятелни лекарствени продукти.

Всяка от активните съставки има хипотензивно действие. Периндоприлът съдейства за разширяване на кръвоносните съдове, от което се подобрява кръвообращението и насищането с кислород на периферните тъкани. Индапамидът действа като мек диуретик – предизвиква умерено увеличаване на образуваната и изхвърлена урина. Амлодипинът е калциев антагонист; ефектът от въздействието му също се изразява в отпускане и разширяване на кръвоносните съдове.

Как се приема

ТРИПЛИКСАМ се предлага в пет различни варианта с различна концентрация на всеки от активните компоненти. Изборът на един или друг състав трябва да бъде изпълнен от лекуващия в зависимост от състоянието на пациента. Комбинираната таблетка – един брой, се взема веднъж дневно – сутрин преди хранене, с чаша вода.

При пропуснат прием таблетката се взема при първа възможност или при напреднало време – в часа на следващия прием. Предозирането може да има тежки последици, свързани със спадането на артериалното налягане – гадене и повръщане, слабост, олигурия, припадъци – до шок. Необходима е бърза медицинска намеса.

Не се препоръчва самоволно прекратяване на приема; обикновено този вид медикаменти се приемат цял живот.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ТРИПЛИКСАМ може да причини сериозни странични ефекти, свързани с алергични реакции към някоя от съставките. Те са изразени в сърбеж, зачервяване и обриви от различен тип и с различна интензивност; уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднен говор и преглъщане, проблеми при дишането, дишане с хрипове; замайване и припадък.

Възможни са смущения в сърдечния ритъм, както и по-тежки последици за сърдечно-съдовата система, включително инфаркт. Регистрирани са случаи на панкреатит. Всички тежки симптоми изискват незабавно спиране на приема и търсене на медицинска помощ по спешност.

Има информация също за главоболие и замайване, зрителни и слухови смущения, гадене и повръщане, болки в корема, диария или запек, отоци на крайниците, крампи, усещане на умора, сънливост.

Пациенти са докладвали за влошено качество на съня, тремор, депресивни състояния, тревожност, болки в мускулите и ставите, смущения в бъбречните функции, нарушения на водно-солевия баланс, необясними промени в телесното тегло, хипогликемия. Описвани са отклонения в показатели на кръвната картина, смущения в сърдечната дейност, пневмония, инсулт, хепатит и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТРИПЛИКСАМ не трябва да се приема при алергия към една или повече съставки на медикамента, както и при алергични реакции след прием на други АСЕ-инхибитори.

Медикаментът е противопоказан при тежки случаи на чернодробно заболяване, сърдечна недостатъчност, аортна стеноза, кардиогенен шок; при сърдечна недостатъчност след инфаркт на миокарда; при бъбречна недостатъчност и диализа; при хипотония и ниски нива на калий в организма.

Не се препоръчва при бременност и кърмене; не е подходящ за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Приемът на този медикамент изключва паралелната консумация на грейпфрут или сок от цитруса, тъй като те променят интензивността на съставката амлодипин.

Взаимодействие с други медикаменти

Не се препоръчва паралелен прием с някои лекарствени средства заради риска от промяна на въздействието или интензивна проява на странични ефекти с негативни последици. Това се отнася за продукти като аликсирен, литий, калий-съхраняващи диуретици, естрамустин – за лечение на рак;  други медикаменти за повишено кръвно налягане.

Предварително се анализират възможните взаимодействия и необходимостта от промени в дозите, например при съчетаване с антибиотици, противогъбични продукти, лекарства за сърдечни заболявания, алопуринол, кортикостероиди, имуносупресори, тетракосактид, златни соли, мускулни релаксанти, лаксативи, винкамин, нитроглицерин, други вазодилататори.

______

Усреднена цена в аптеките – 15 лв за опаковка от 30 таблетки 5/1.25/5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *