ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МОНОЗИД / MONOZIDE

Съдържа фозиноприл натрий, хидрохлоротиазид, лактоза, кроскармелоза натрий, повидон, натриев стеарилфумарат, железни оксиди

Предназначение

монозидМОНОЗИД е лекарствено средство, подпомагащо лечението и контрола над повишеното артериално налягане. Комбинацията от две активни съставки, фозиноприл натрий и хидрохлоротиазид, всъщност съчетава лекарствените ефекти на АСЕ-инхибитор и диуретик. Приемът на този медикамент осигурява отпускане на кръвоносните съдове – което позволява редуциране на хипертензията, и освобождаване от излишните течности, с което ефектът на нормализиране на кръвното налягане е сигурен.

Как се приема

Приемът на медикамента трябва да бъде назначен от лекар. Обичайната доза е една таблетка МОНОЗИД дневно; таблетката се поглъща цяла, без сдъвкване или стриване, с достатъчно вода. Приемът трябва да е по едно и също време.

Ако пациентът пропусне прием, той може да вземе таблетката при първа възможност, или ако наближава времето за следващия прием – да го изчака. В такива случаи пропуснатото не се наваксва – приема се обичайната доза.

При неволно предозиране трябва незабавно да се потърси консултация с лекар.

Приемът на този медикамент продължава до момента, в който лекуващият разпореди прекратяване или замяна с друг продукт. Самоволното прекратяване на приема може да провокира усложняване на състоянието.

Възможни нежелани ефекти

Сред често съобщаваните странични ефекти от приема на МОНОЗИД са инфекциите на горните дихателни пътища; кашлица, главоболие и замайване, болки в мускулите и ставите, умора. В по-редки случаи пациенти са имали оплаквания от депресивни състояния и нарушения на сексуалната активност; отклонения във водно-солеавия баланс и дефицит на калий и хлор; смущения в зрителните възприятия и слуха; ншвшнес и вертиго; промени в стойностите на някои кръвни показатели; пристъпи на подагра, сърдечни смущения – от аритмия до инфаркт на миокарда; гадене и повръщане, диария, панкреатит, езофагит; чернодробни нарушения и жълтеница; алергични реакции – обриви, оток на лицето и гърлото, дихателни затруднения; смущения в бъбречните функции, бъбречна недостатъчност и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МОНОЗИД не се използва при алергия към някоя от съставките, както и към сулфонамиди и ангиотензин конвертиращи ензимни инхибитори.

Противопоказан при диабет и бъбречни заболявания, ако се лекуват с продукти, съдържащи алискирен.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Да не се използва за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Специална преценка за безопасен прием е необходима при лечение с този продукт на пациенти със сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания; при висок холестерол и триглицериди; при диабет и подагра.

Взаимодействие с други медикаменти

Има висок риск от ангиоедем, ако МОНОЗИД се приема заедно с лекарства за предотвратяване отхвърлянето на трансплантирани органи; при лечение с противоалергични медикаменти; при прием на лекарства срещу високо кръвно налягане; при провеждано в същото време лечение с алискирен и сартани.

Особено внимателно трябва да се прилага МОНОЗИД, ако пациентът е приемал или ще приема по същото време лекарства за оптимизиране на храносмилането, калиеви добавки, литий, калциеви соли, нестероидни противовъзпалителни, статини, мускулни релаксанти и пр.

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за 28 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *