ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои опасни заболявания хората често подценяват?

Голяма част от тежките заболявания, които често завършват със смърт, са неглижиране от пациентите, заради общите симптоми, които имат

Кои са опасните заболявания хората често подценяват?

Разстройство на дефицит на вниманието, генерализирано тревожно разстройство, „сух синдром“ – това е много кратък списък на съвременните болести, които са признати от лекарите, но все още не се възприемат сериозно от обществото.

Неоспорим факт е, че за повечето хора дори високото кръвно налягане не е чак толкова сериозен проблем. Към всичко това трябва да добавим и стреса, който в нашите географски ширини се възприема по-скоро като лиготия или временен каприз.

През последното десетилетие международният медицински класификатор е беше попълнен с голям брой различни заболявания, които много хора не възприемат сериозно. Например днес един от често срещаните проблеми се нарича дефицит на вниманието, както и хиперактивност. И това може да се прояви не само при децата, но и при възрастните.

По-рано такива патологии не се считаха за болести. Обществото си обясняваше лаконично подобни състояния с „разглезено“ или „неконтролируемо“ дете. Днес лекарите отделят много повече внимание на тези проблеми и дори са разработили достатъчно голям брой схеми за лечение, за да коригират ситуацията.

Кои заболявания днес се смята, че са “нездравословни” от обществото, но в същото време са опасни патологии, които унищожават човешкото здраве?

Бягай бързо – мисли бавно

Разстройство на дефицит на вниманието е патология, която днес е изключително разпространена. Смята се за проблем на детето, но в същото време при 60% от хлапетата тези проблеми продължават и в зряла възраст. В основата си хиперактивността или отвличането на вниманието изглежда като обикновена небрежност, импулсивност, повишена емоционалност и т.н.

При възрастните, тази патология се проявява под формата на трудности със запомняне на информация, липсваща или слаба концентрация, организация на работното време и т.н. В същото време, всичко това има сериозно психологическо въздействие върху човека, което му причинява емоционални, социални, професионални и други трудности.

Симптомите на проблема могат да бъдат:

  • повишена тревожност;
    хронична скука;
    хронично забавяне и забравяне;
    честа депресия;
    трудност да се концентрирате, докато четете;
    проблеми с управлението на гнева;
    ниско самочувствие;
    промени в настроението.

Според експерти, възрастните с такъв синдром често сменят работодателите си, не получават удовлетворение от завършените проекти и имат малко професионални постижения.

Можете да коригирате ситуацията, като започнете адекватно лечение

На първо място, предписва се прилагането на стимуланти, продължителността на лечението и дозата се избират от лекаря. Психотерапията и упражненията винаги се използват в комбинация с медикаменти. Понякога се използват и по-силни антидепресанти.

Проблеми с обществото

Тревожното разстройство е сред опасните съвременни заболявания

Социално тревожното разстройство може да изглежда не чак толкова сериозно заболяване. В този случай проблемът е наистина сериозен. Хората, страдащи от тази патология, се чувстват като заключени в клетка – те имат хроничен постоянен страх да бъдат осъдени от другите. Този страх може да бъде толкова силен, че да попречи на пълноценната работа и други социални действия, които човек трябва да изпълнява. В резултат на това често страдащите от такъв синдром могат да станат социопати.

Сред симптомите на този проблем се забелязва:

  • тремор на крайниците;
    лошо храносмилане;
    сърцебиене;
    неадекватно поведение, като например безпричинни сълзи.

Често корените на патологията трябва да се търсят в детството. Можете да коригирате проблема с помощта на психотерапия и успокоителни. В този случай работи комплексната терапия. Какви и колко силни лекарства са необходими за конкретен пациент (антидепресанти или достатъчно успокоителни билки) – лекарят решава.

Внимание към имунитета

Част от сериозните заболявания, които не са толкова очевидни за очите на другите, са автоимунните заболявания. Един от тях, например, може да се нарече Синдром на Сьогрен, или известен още и като „сух синдром“. Той се проявява в намаляване функциите на жлезите с външната секреция, в резултат на което човек има прекомерна сухота на кожата, лигавиците на очите, устата, назофаринкса и т.н. Жените страдат от тази патология 25 пъти по-често от мъжете.

На фона на сухите лигавици могат да възникнат усложнения като възпаление на устната лигавица, възпаление на роговицата на очите и др.

Като лечение се използват лекарства за стимулиране функцията на жлезите. Лекарствата се инжектират подкожно, като за симптоматична корекция се използват такива средства, като например „изкуствени сълзи“, назначава се и витаминна терапия. Също така като лечение се предписват курсове с глюкокортикостероиди в определени дози.

Алергични прояви

Алергията е известна на много хора. Въпреки това, сериозното мислене за нея се появява само в крайни случаи – когато става въпрос за анафилактичен шок. Въпреки това, всички други прояви на алергия не са по-малко опасни и могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Например, алергичния ринит, който за много хора е просто ринит. Ако болестта не се лекува, може да доведе до появата на симптоми като кървене от носа, нарушения на във възприемането на миризмите, главоболие и т.н. Има доста различни видове алергии – от реакции към метали до слънчеви, студови и водни алергии.

Патологията се лекува с доста сериозни лекарства, включително кортикостероиди, преднизон, адреналин (като спешна помощ).

Състояния като високо кръвно налягане и висок холестерол са страшни, защото е лесно да ги имаш и да не знаеш. За съжаление, както вече разбрахте, това може да се случи и при много вредни и дори смъртоносни заболявания. Хората могат да живеят с определени видове рак, автоимунни заболявания и голям брой полово предавани болести в продължение на години, без дори да знаят, че са болни.

Сладка болка

Диабет тип 2 е от заболяванията, които биват диагностицирани сравнително късно

Диабет тип 2 – това е диабет, който се развива, а не с който сте родени. Той причинява проблеми с регулирането на кръвната захар. Вашето тяло не може да използва правилно хормона инсулин. Някои от най-очевидните симптоми на диабет включват чувство на умора, жажда и повишен апетит. Въпреки това, тъй като изтощението, жаждата и гладът не са толкова необичайни в ежедневния живот, трудно е да се разчита на тези симптоми, за да се заключи, че имате диабет.

Рак на дебелото черво, и не само

Почти всички видове рак са „тихи убийци“. Ракът на дебелото черво е един от най-опасните и най-смъртоносните ракови заболявания. Клиниката Майо казва, че започва като безвредни, неракови полипи в дебелото черво. За съжаление, те могат да станат ракови с течение на времето. Въпреки че това е високо лечима форма на рак, хората могат да живеят с нея незабелязано в продължение на години, ако не се преглеждат и изследват редовно. Може да имате диария, запек или кръв в изпражненията, докато състоянието напредва, но от този момент той се разраства извън ранните му стадии.

Липосаркомът е вид рак, който се развива в мастната тъкан, причинявайки тумори, които може дори да не забележите. За съжаление, тези тумори приличат много на липомите, които са колекции от мастни клетки, които растат точно под кожата. Туморите в ръцете и краката могат да растат месеци или години незабелязани, което е особено опасно, ако имате един от най-застрашаващите живота видове. Центровете за лечение на рака в Америка предупреждават, че някои по-сериозни вариации на липосаркома могат да се разпространят в черния дроб и белите дробове, ако не се лекуват навреме.

Кашлям малко, но ще ми мине

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е група от белодробни заболявания, които е трудно да се открият рано. Според COPD Foundation , кашлица, стягане в гърдите и задух обикновено се развиват преди диагнозата. Въпреки това, вие може да допринесете за тези симптоми с редица фактори, като претоварване или „просто стареене“. Пушенето е най-големият рисков фактор за развитие на ХОББ.

Не просто дебел, но и болен

Неалкохолното чернодробно омазняване се развива, когато мазнините се натрупват в черния дроб, причинявайки възпаление и увреждане на чернодробните клетки, пише MedlinePlus. Този вид мастно заболяване на черния дроб не е свързано с прекомерна употреба на алкохол. И двата вида са „мълчаливи“ – те се развиват без никакви симптоми – и изследователите все още не знаят причината. По-вероятно е да развиете омазняване на черния дроб, ако имате диабет тип 2, високо кръвно налягане, метаболитни нарушения или сте затлъстели.

Сърцето не боли

Голяма част от сърдечните заболявания се развиват с ужасяваща хитрост. Болест на коронарната артерия, вид сърдечно заболяване, се появява, когато артериите, които доставят кръв към сърцето, стават тесни и твърди, ограничавайки кръвоснабдяването на важния орган. Най-честите симптоми са болки в гърдите или стягане. Но според Cleveland Clinic, киселинен рефлукс, пневмония, проблеми с гърба и дори пристъпи на паника и стрес могат също да причинят болка в гърдите. Ако имате болка в гърдите, която трае повече от пет минути, това вероятно е свързано със сърцето и трябва да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро.

Пътуващ убиец

Когато кръвен съсирек се развие в една от вените на долната част на крака или бедрото, може дори да не забележите. Ако съсирекът се разхлаби, той може да причини увреждане на белите дробове. Може да изпитате болка, зачервяване или подуване в засегнатата област, но има шанс и да не усетите нищо. Само половината от хората с дълбока венозна тромбоза имат опит с някои от тези симптоми. Избягвайте да седите дълго време, за да намалите риска.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *