ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НЕВАНАК / NEVANAC

Съдържа непафенак, бензалкониев хлорид, карбомер, динатриев едетат, манитол, вода, натриев хлорид, тилоксапол; има неголеми дози натриев хидроксид и/или хлороводородна киселина

Предназначение

неванакНЕВАНАК е продукт от групата на нестероидните противовъзпалителни; под формата на разтвор/суспензия се прилага в офталмологията. Препоръчва се срещу възпаление и болка след операция от катаракта. Намалява риска от оток в задния сегмент на окото – макулата, след премахване на “перде” при диабетици.

Как се приема

Суспензията е предназначена за накапване в очите; не се приема перорално, не се инжектира.

Стандартният режим на прилагане е три пъти дневно по една капка в око; препоръчва се това да става по едно и също време. Апликациите започват един ден преди операцията, след това непосредствено след нея и после толкова дни, колкото офталмологът препоръча. Най-често след операция от катаракта са достатъчни три седмици, а за предотвратяване на оток на макулата – около 60 дни.

Апликациите на суспензията трябва да се извършват при спазване на стандартните санитарни норми; накрайникът на флакона с лекарството не трябва да докосва окото. Една опаковка се използва само за един пациент.

При пропусната манипулация капките се поставят при първа възможност или се изчаква времето на следващата. Не бива да се предозира; ако това се случи и се проявят необичайни симптоми – консултацията с медицински специалист е задължителна.

Ако пациентът се лекува и с друг продукт за очно приложение, задължително спазва интервал от поне пет минути между въвеждането на двете лекарства.

Възможни нежелани ефекти

Възможни са постоперативни усложнения, ако операцията е с усложнения; ако са предприети повече от една интервенции или ако пациентът има заболявания като диабет, ревматоиден артрит и др.

Не са изключени странични реакции като възпаление на ириса, усещане за чуждо тяло, сухота на окото, образуване на корички по клепача, спад на клепача; оток, зачервяване, обилно сълзене.

Не са изключени общи алергични реакции, изразени в сърбеж и зачервяване, оток на клепача, обриви, замайване и главоболие, гадене. Има данни за повишаване на артериалното налягане, повръщане, отслабване на зрението, помътняване, изтъняване и перфорация на роговицата, забавено заздравяване.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НЕВАНАК не се употребява при алергия към някоа от съставките на медикамента или към други нестероидни противовъзпалителни. Противопоказан продукт в случаи с астматични пристъпи, кожна алергия, интензивен ринит.

Лекуващият преценява индивидуално дали лечението с НЕВАНАК е безопасно, ако пациентът има възпалително заболяване на очите, склонен е към кръвоизливи, страда от ревматоиден артрит или диабет.

Противопоказан за деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва при бременност и кърмене; както и за жени във фертилна възраст, които правят опити за зачеване.

Лечението с НЕВАНАК изключва шофирането и работата с тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

Пациентът трябва да информира лекуващия за всички медикаменти, които е приемал доскоро или се налага да продължи да ги взема заедно с НЕВАНАК. Необходимо е уточнение на режима, ако това са други офталмологични продукти. Специална оценка е наложителна при прием на други нестероидни противовъзпалителни и антикоагуланти.

_________

Усреднена цена в аптеките – 30 лв за флакон от 5 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *