Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПАНРАЗОЛ  /  PANRAZOL

Съдържа пантопразол, манитол, безводен натриев карбонат, натриев нишестен гликолат, съполимер на метакрилова киселина, калциев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, талк, макрогол 400, натриев лаурилсулфат; етилакрилат, пропиленгликол, жълт железен оксид

Предназначение

панразолПАНРАЗОЛ е инхибитор на протонната помпа: действието на продукта регулира повишената продукция на стомашна киселина. Прилага се при лечението на възрастни и деца над 12 години в случаи на гастроезофагеален рефлукс – връщане на киселини в хранопровода с болезнено оригване, с болка при преглъщане; при възпаление на хранопровода. Медикаментът се приема и профилактично – срещу язва на стомаха и дванадесетопръстника, ако пациентът трябва продължително време да се лекува с нестероидни противовъзпалителни.

Как се приема

Приемът на ПАНРАЗОЛ трябва да се назначи от лекар. Таблетките се гълтат цели – с вода, около час преди хранене. Не се дъвчат или стриват.

При киселини и болка при преглъщане, свързани с гастроезофагеален рефлукс, терапията е една таблетка от 20 мг дневно. Обикновено проблемът се неутрализира в рамките на 2 до 4 седмици. След това може да се взема по една таблетка при нужда.

При възпален хранопровод вследствие на рефлукс,  както и срещу рецидиви на подобно състояние, приемът на ПАНРАЗОЛ е веднъж дневно – таблетка от 20 мг или при необходимост – от 40 мг. Поддържащата доза след овладяване на острото състояние е 20 мг дневно.

При продължително лечение с нестероидни противовъзпалителни профилактично се приема по една таблетка от 20 мг на ден.

Ако е пропуснат прием, пациентът взема обичайната доза във времето за следващия. Предозирането не причинява остра симптоматика, но консултацията с лекар е задължителна. Лекуваният с този медикамент не бива да прекратява приема, ако това не е наредено от лекаря му.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ПАНРАЗОЛ може да провокира алергични реакции, включително тежки и с животозастращаващ характер. Касае се за сериозни обриви с мехури, уртикарии, отоци на лицето и гърлото, сърцебиене, замайване, интензивно потене, затруднено дишане и преглъщане, дишане с хрипове, гърч. Такива признаци изискват незабавна медицинска намеса.

Възможни са възпалителни процеси в бъбреците и черния дроб, пожълтяване на кожата, кървене от носа, венците, очите и половите органи.

Сред регистрираните оплаквания от пациенти са също доброкачествени полипи в стомаха, замайване, главоболие, гадене и повръщане, счупвания на кости, влошено качество на съня, изтощение и неразположение.

В редки случаи настъпват необясними промени в теглото, зрителни нарушения, болки в мускулите и ставите, повишена температура, отоци на крайниците, депресивни състояния и др.

В редки случаи пациентът може да се почувства дезориентиран; има данни за халюцинации и объркване, отклонения на показатели от кръвната картина, нарушен водно-солеви баланс, дефицит на магнезий и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПАНРАЗОЛ не бива да се употребява при алергия към някоя от съставките на медикамента. Забраната се отнася и за други представители на групата инхибитори на протонната помпа.

При рискови пациенти приложението на продукта се преценява с оглед очакваните ползи срещу потенциалния риск. Отнася се за пациенти с чернодробни заболявания; подобно условие е валидно и за дългосрочно приемащите нестероидни противовъзпалителни. Да се внимава и при пациенти с фоточувствителност.

Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст.

Бременни и кърмачки биха могли да се лекуват с ПАНРАЗОЛ само в случаите на крайна необходимост и под лекарски контрол.

Взаимодействие с други медикаменти

Съчетаването с ПАНРАЗОЛ може да промени ефекта от други лекарства, които пациентът трябва да приема паралелно. Тези промени се изразяват в отслабване или усилване на въздействието, в интензивна проява на странични ефекти и пр. Специално внимание трябва да се отдели на противогъбични лекарства като кетоконазол, итраконазол; лекарства против рак; лекарства за разреждане или сгъстяване на кръвта; атазанавир при ХИВ-инфекция; метотрексат – при ревматоиден артрит, псориазис и рак.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *