ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Чудо! Капещ камък лекува – намира се до Кърджали

Тук идват хора от всички краища на страната

Капещ камък, намиращ се край град Кърджали, лекува заекване, уроки и уплах. Уникалното място е популярно и като Дамла кая.

Легендата разказва, че извирането на водата тук не е никак случайно. Местните хора от село Старейшино разказват как преди много години оттам е минал Яран Баба, придружен от 40 сподвижници… Яран Баба седнал да си отдъхне и да обядва именно в тази местност.

Всички седнали, хапнали, но ожаднели. Сподвижниците му потърсили вода наоколо, но не успели да намерят такава. Тогава Яран Баба ударил близката скала с юмрук и от нея бликнала чиста вода.

След като утолили жаждата си и напълнили всички мехове с вода, те запушили извора с вълна от страх, че водата ще се превърне в порой и ще навреди на околните села. Оттогава до днес водата се стича на капки от скалата. Оттам идва и името на мястото – Дамла кая (в буквален превод от турски – Капещият камък).

Капещ камък
Капещият камък край Кърджали

Местните споделят, че се къпят в извора за здраве. Топят и рожбите си. Те вярват, че вълшебната вода лекува заекване, уроки и уплах. Затова тук идват хора от всички краища на България и от чужбина.

В близост до Дамла кая се намира и друга скала, за която се твърди, че е целебна. Това е каменен блок под формата на четириъгълник. Местните вярват, че този, който успее да се провре през отвора на Дупчевия камък, завинаги ще се сбогува с болежките си. Този, който е болен, трябва да премине през въпросното провирало три пъти в посока, обратна на часовниковата стрелка. След този важен ритуал, той трябва да завърже парченце от дрехата си на околните храсти. Затова районът на камъка е осеян с всякакви парцалчета.

В близост до тези места се намира и дървена джамия на име „Йеди къзлар“ („Седемте моми“). Интересното е, че тя е почти на 500 год. и в дъбовите талпи, от които е изградена, няма нито един пирон. Преди да стигнат лековитите камъни, местните хора преминават през дървената джамия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *