ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПИКОПИЛ / PIKOPIL

Съдържа натриев пикосулфат, лактоза монохидрат, царевично нишесте, нишесте прежелатинизирано, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

пикопилПИКОПИЛ (таблетки или капки) е лекарствен продукт тип лаксатив. Приемът на продукта увеличава съдържанието на вода в чревния тракт и стимулира изхвърлянето на чревното съдържимо при продължителна и повтаряща се констипация.

Лаксативът следва да въздейства в рамките на не повече от три дни; при липса на очаквания ефект трябва да се потърси медицинска помощ.

Как се приема

Таблетките ПИКОПИЛ се гълтат цели вечер, преди лягане. Продуктът не е за дълготраен прием, приложението му е ограничено до три денонощия. По време на приема трябва да се пие много вода.

При възрастни терапията започва с таблетка от 5 мг, но при липса на ефект дневната доза може да се увеличи до 7.5 мг. Такава доза е препоръчителна и при деца над 10 години.

При възрастовата група 4-10 години приемът стандартно е 2.5 мг с възможност при нужда дозата да се увеличи до 5 мг дневно.

Ако е пропуснат прием, не трябва да се правят опити за компенсиране – а да се изчака времето за следващия. Предозирането може да бъде опасно заради странични ефекти от рода на диария, обезводняване, нарушения на водно-солевия баланс. Болезнените колики и диарията могат да станат хронични, а това води и до други тежки последици за организма като мускулни спазми, нарушени бъбречни функции, камъни в бъбреците, повишена киселинност на кръвта.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ПИКОПИЛ може да предизвика неочаквано задържане на течности в кожата и езика, отоци по лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, обриви. Симптомите от този тип изискват незабавна медицинска намеса.

Най-често е съобщавано за последици от приема като диария, стомашен дискомфорт, коремни спазми, болки в корема. В по-редки случаи пациенти се оплакват от гадене и повръщане, замайване, припадъци.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПИКОПИЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Продуктът е противопоказан при чревна непроходимост, състояние на дехидратация, при възпалителни процеси в чревния тракт.

Не бива да се приема ПИКОПИЛ, ако пациентът чувства коремна болка, придружена с гадене и повръщане; ако непосредствено преди приема усети болка в корема и не е изяснена причината за нея.

ПИКОПИЛ не се използва за лечение на деца под 4-годишна възраст.

Лекарството се избягва при бременност и кърмене – освен в случаи на крайна необходимост и под лекарски контрол.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е повишено внимание при възможно съвместяване на ПИКОПИЛ с отводняващи лекарства – диуретици, стероиди; при лечение и с широкоспектърни антибиотици, лекарства за сърдечни заболявания и др.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *