ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сокът от целина е най-новата (безполезна) тенденция в Instagram

Може ли пиенето на този ярко зелен сок наистина да даде здравословен тласък на тялото ви? Ето какво казва науката за популярната тенденция

Може би сте попадали на публикации с хаштаг #celeryjuice в Instagram.

Или навярно сте чували за #CeleryJuiceChallenge, стартиран от най-продавания автор на New York Times Антъни Уилям, който предизвика хората да пият сок от целина всекидневно в продължение на една седмица през декември 2018-та.

Изглежда, че сокът от целина привлича вниманието, не само онлайн.

Но наистина ли е здравословен или просто е модерен?

Проучванията за ползите от пиенето на сок от целина са оскъдни. Повечето експерименти са били проведени предимно с гризачи. Това означава, че ако някое от полезните вещества, които се откриват в целината, е помогнало на мишките, за да има същия ефект хората ще трябва да го приемат в много по-голяма доза. Което на практика означава да пиете сок от целина целодневно, всеки ден, без да спирате…

„Вярно е, че има подкрепящи изследвания върху фитохимикалите в целината, които спомагат за балансиране на кръвното налягане, намаляват възпалението и се борят срещу оксидативния стрес.”, казва Ерин Палински-Уейд, популярен диетолог и автор на “2 Day Diabetes Diet”.

Ерин Палински-Уейд

Въпреки това, тя твърди, че целината, без значение дали ще е под формата на сок или салата, може да се бори с инфекции и болести, като например вируса на Епщайн-Бар. Тези твърдения не са подкрепени от научни изследвания или доказателства, и са предимно въз основа на личен опит, споделен онлайн.

Девин Александър, диетолог и автор на многобройни рецепти, казва че хората, които твърдят, че са загубили килограми или са придобили по-чиста и свежа кожа само защото са пили сок от целина, би трябвало да преразгледат не само твърдението си, но диетата, която са спазвали, като цяло.

Девин Александър

„Ако човек пие само сок от ябълки или сок от нар, то тогава също ще е налице известен спад в килограмите. Целината, обаче има други свойства, които липсват при една много голяма част от плодовите и зеленчукови сокове.“, категорична е тя.

Какво има в сока от целина?

Сокът от целина съдържа витамин А, витамин С, витамин К, фолиева киселина, калций, калий, натрий, магнезий, фосфор, електролити, вода и по-малки количества други витамини и минерали.

„Този сок, също така, съдържа и стимулиращи здравето флавоноиди и други фитохимикали, въпреки че някои от тях ще бъдат загубени, когато влакната се разпаднат по време на изцеждането“, заяви Джей Джей Върджин, здравен консултант на знаменитости, експерт по хранене и фитнес и автор на “The Virgin Diet„.

Върджин е на мнение, че когато влакната в целината се отстранят, това може да предизвика по-бърз отговор на кръвната захар. „Да не говорим, че ще бъдат пропуснати всички други ползи за здравето от фибрите“, добави тя.

Джей Джей Върджин

Джей Джей Върджин допълва, че фибрите в диетата не само поддържат здрава храносмилателната система, но може да помогнат и с:

– чувство за ситост;
– трайна загуба на тегло;
– балансиране нивата на кръвната захар;
– поддържане нивата на добрия холестерол;
– съхранение на добрите бактерии в
червата и усилване на имунната система;
– намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Тя добавя, че въпреки че микроелементите в сока са силно концентрирани, захарите също са във висока концентрация.

И не на последно място: винаги е по-добре плодовете и зеленчуците да се ядат сурови, под формата на салати, вместо да се консумират като сок.

Какви са предимствата на сока от целина?

Пиенето на сок от целина има своите предимства само ако се консумира веднага след като е направен. Целината, под формата на сок, ще има добър ефект и за хората, които имат проблеми с храносмилането. Според Ерин Палински-Уейд, тъй като сока от целина има електролити, приема му може да ви държи по-дълго хидратирани.

Здравословно ли е да се присъедините към тенденцията #celeryjuice?

Няма нищо лошо да пиете сок от целина, ако ви харесва, каза Палински-Уейд.

„Въпреки това, хранителните свойства на сока не са уникални и същите ползи могат да бъдат намерени от яденето на целина заедно с други зеленолистни зеленчуци“, каза тя. „Ако решите да следвате тенденцията, не се колебайте да се придържате към нея. Но иначе, просто се стремете да ядете повече плодове и зеленчуци в чиния.“

Джей Джей Върджин се съгласява с това мнение, но добавя, че всеки тип сокоизстискване означава изтегляне на захарите и загуба на влакното от плодовете и зеленчуците, което не е здравословно за баланса на кръвната захар, поддържането на енергия или поддържането на здравословно тегло.

„Само защото някой има милион последователи (в социалните медии) не означава, че има някакви познания“, казва Девин Александър. – Ако приемате лекарства, трябва да бъдете сигурни, че не ползвате плодове или зеленчуци за сок, които биха могли да попречат на действието на лекарството. Известно е, че сокът от грейпфрут притъпява действието на някои медикаменти. Това означава, че и сокът от целина също може да го направи.“

Обобщение

Изследванията показват, че фитохимикалите в целината могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане и възпалението, както и за борба с оксидативния стрес. Можете да извлечете тези ползи от полезния зеленчук, независимо дали го изяждате цял или го пиете.

Въпреки това, когато целината е под формата на сок, фибрите се отстраняват, а именно влакната осигуряват богатство от ползи, включително трайна загуба на тегло, помагайки да се балансират нивата на кръвната захар и др.

Източник: blog.bulletproof.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *