Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да различим сърдечната кашлица от алергичната и инфекциозна кашлица?

Как да разпознаем един опасен симптом на ранен етап и да не го объркваме с признаци на други заболявания?


Кашлицата може да бъде един от първите признаци на проблеми със сърдечно-съдовата система, включително сърдечна недостатъчност. Въпреки това, пациентите често не придават значение на леката кашлица и не отиват на лекар, докато атаките не станат интензивни и продължителни.

Причини за кашлица

Кашлицата помага на организма да освободи дихателните пътища от различни видове чужди тела, включително слуз. Ето защо, тя може да възникне при различни обстоятелства – инфекции на дихателните пътища, алергични реакции, вдишване на фини частици и прах, тютюнопушене и т.н.

При заболявания на сърцето кашлицата е пряко свързана с претоварване на белодробната циркулация, преди всичко при лявокамерна недостатъчност. В същото време кръвта попада в белите дробове в нормален обем, но се изпомпва слабо – съдовете се препълват, налягането в тях се увеличава, газовата обмяна се влошава. Това предизвиква затруднения в дишането и в резултат на това рефлексна кашлица.

Характерно е, че първите пристъпи са налице само при определени условия, когато към сърцето се прилагат определени натоварвания. Например, в легнало положение, когато кръвта лесно се натрупва в белите дробове.

Тъй като всъщност няма нищо, което да възпрепятства дихателните пътища, сърдечната кашлица, в повечето случаи, е суха кашлица с различна интензивност. Въпреки това, при наличие на сърдечна недостатъчност 3-ти стадий и тежка белодробна хипертония, такива атаки могат да бъдат придружени от хемоптиза (наличие на малко количество кръв в храчките). Това се дължи на препълването на белите дробове с кръв и изтичането ѝ през алвеолите.

Сърдечни заболявания, при които има кашлица

Кашлицата може да придружава различни етиологии за сърдечни заболявания и не е задължително да се проявява само в зряла възраст. Лявокамерната недостатъчност често е следствие от много вродени малформации, така че симптомът се наблюдава и при деца със сърдечни заболявания. По-специално, пристъпите са налице при различни дефекти на интервентрикуларната преграда, аортните и белодробните лезии.

Сред другите заболявания на сърдечно-съдовата система, при които се появява кашлица, кардиолозите най-често различават ето тези:

– Кардиомиопатия, на първо място, разширена кардиомиопатия, при която има разтягане на сърдечните кухини.

– Миокардит и перикардит.

– Придобити дефекти, при които клапите страдат. Първо, говорим за различни патологии на митралната клапа, разположени между лявата камера и атриума.

– Коронарна болест на сърцето, при която атеросклерозата засяга коронарните съдове.

– Артериална хипертония (високо кръвно налягане).

– Белодробна хипертония (повишено налягане в белодробната артерия).

– Кардиосклероза – увреждане на тъканта на сърдечния мускул, намаляване на контрактилитета на миокарда.

– Остра атака на кашлица може да съпътства и остри сърдечни заболявания. Например, това се случва при пациенти с инфаркт, на фона и на други симптоми.

Какво отличава сърдечната кашлица от другите видове – алергична и инфекциозна?

Много често хората погрешно тълкуват симптомите и си обясняват наличието на кашлица заради чести настинки, хронични респираторни заболявания, алергии и други. И все пак, при проблеми със сърдечно-съдовата система, кашлицата има редица характерни черти. Сред тях са:

– Само суха кашлица. Много често инфекциозните заболявания също започват с такава, но с течение на времето пациентът все още започва да кашля слуз. При кардиологични заболявания това не се случва.

– Хроничен курс. Независимо от това колко тежки са пристъпите, те постоянно безпокоят пациента. Ако говорим за остри респираторни инфекции, кашлицата изчезва след 1-3 седмици.

– Допълнителни симптоми. Пациентите също се оплакват от недостиг на въздух, задух, замайване, болка в сърцето. Те могат да имат разширени вени на шията.

– Повишена кашлица през нощта, атаки, които се развиват, когато човек лежи. Това се дължи на факта, че в такова положение на тялото слабото сърце не може да изпомпва достатъчно количество кръв от белите дробове. Най-често през нощта, по време на сън, се развиват хемоптиза и белодробен оток. Веднага след като човек стане, кръвта се оттича от горната част на тялото и състоянието се подобрява.

При инфекции на дихателните пътища кашлицата ще бъде придружена от болка или възпалено гърло, обща слабост, треска, зачервяване на лигавиците, ринит. Ако е причинена от алергии, то освен това човек ще има зачервяване на кожата, кихане, обилна хрема, болки в очите и в тежки случаи – подуване. При заболявания на сърдечно-съдовата система тези допълнителни симптоми не се наблюдават.

Диагностика и лечение на сърцето при кашлица

Една от особеностите на голяма част от сърдечно-съдовите заболявания е дългият им асимптоматичен ход. На по-късен етап човек може да се оплаква от периодично появяване на болка или дискомфорт в гръдната кост, задух, кашлица през нощта, подуване на краката. Въпреки това, трябва да се разбере, че сърдечните заболявания се лекуват най-ефективно, ако са открити в ранните стадии. Ето защо, дори незначителен симптом трябва да бъде причина за консултация с кардиолог.

Лекарят ще предпише стандартни прегледи:

– Ехокардиография;
– Рентгенография на белите дробове;
– Коронарна ангиография;
– КТ и ЯМР.

Много често сърдечните заболявания са придружени от различни лезии на дихателната система. Това се дължи на факта, че задръстванията в белите дробове създават благоприятни условия за развитие на различни инфекции. Така, децата със сърдечни дефекти са по-склонни да страдат от остри респираторни вирусни инфекции и техните усложнения, а възрастните могат да изпитват хронични респираторни заболявания. Следователно, за да се изясни диагнозата, пациентът може да бъде насочен към общопрактикуващ лекар, педиатър, УНГ или пулмолог.

В случай, че са изключени други заболявания, сърдечната кашлица не изисква отделно лечение. Лекарят може да предпише симптоматична терапия, например антитусивни, но най-често курсът се ограничава до елиминиране на основната кардиологична диагноза.

Пристъпите на сърдечна кашлица могат да бъдат овладени чрез промяна на начина на живот. Важно е пациентът да спазва следните правила:

– Храна с високо съдържание на витамини и микроелементи (главно магнезий и калий), изключване на алкохол, кафе, мазни храни, намаляване на количеството сол.

– Прекратяване на тютюнопушенето.

Дневен режим с достатъчно време за сън. Трябва да спите поне 7-8 часа на ден и за предпочитане на тъмно.

Физическа активност. Може да попитате вашия кардиолог какъв вид спорт ще е най-добре да упражнявате. За укрепване на сърцето са подходящи натоварвания с ниска и средна интензивност, дейности на открито – ходене, колоездене, плуване и други.

Източник: medaboutme.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *