Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Куркумата може лесно да замени тези 7 лекарства

Разработени са различни лекарства за облекчаване симптомите на различни заболявания. Често те могат да бъдат закупени без рецепта


Въпреки че повечето от тези лекарства са доста ефективни, те обикновено имат нежелани странични ефекти, особено ако се приемат в големи количества или твърде често.

Затова трябва да обърнете внимание на алтернативните природни средства. Те нямат странични ефекти, по-икономични са и много от тях не са по-малко ефективни от лекарствените средства, по отношение на техните свойства.

Едно такова естествено средство е куркумата, добре позната подправка, широко използвана в кулинарията и медицината.

Куркумата може да бъде аналог на ето тези видове лекарства

Куркумата е „роднина“ на джинджифила. Тя има много полезни и необходими за тялото хранителни вещества, и затова помага при различни заболявания. Най-интересното е, че както показват проучванията, тя е сходна по свойствата си с някои добре познати лекарства.

1. Аторвастатин

Аторвастатин е лекарство, предназначено да контролира нивата на холестерола в кръвта и за предотвратяване на различни сърдечно-съдови заболявания. Проучване, публикувано през 2008 г., показва, че куркуминоидите, съдържащи се в куркумата, действат върху ендотелната дисфункция (патология, която води до атеросклероза), по същия начин, като този на лекарството. Според тези данни куркумата намалява възпалението и оксидативния стрес при пациенти с диабет тип 2.

2. Кортикостероиди

Хиляди хора приемат кортикостероиди за борба с възпалението при различни заболявания.

Куркуминът, съдържащ се в куркумата, работи при възпалителни заболявания на очите като кортикостероид. Допълнителни проучвания показват, че куркумата помага и при други заболявания, свързани с възпаление, които обикновено се облекчават от приема на кортикостероиди.

3. Антидепресанти

Антидепресанти, като Prozac и Paxil, имат сериозни странични ефекти; при някои хора депресията може дори да се влоши в резултат на приема им. Но защо да приемате антидепресанти, ако те могат да бъдат заменени с куркума? Куркуминът е мощен антиоксидант, облекчава симптомите на депресия и няма вредни странични ефекти.

4. Разредители на кръвта

Пациентите, които имат висок риск от сърдечни пристъпи или съдови проблеми, обикновено приемат различни лекарства за разреждане на кръвта. Въпреки това, те също така могат да използват куркума, която действа върху кръвта по същия начин, като аспирина – популярен разредител на кръвта. Активните съставки в състава на куркумата противодействат на адхезията на тромбоцитите и отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове. Ето защо, куркумата е полезна при тромбоза и артрит.

5. Противовъзпалителни средства

За лечение на заболявания, свързани с болка и възпаление, можете да използвате и куркума, а не само лекарства, които имат и отрицателни странични ефекти. Проучванията показват, че популярната подправка притежава същия противовъзпалителен и противотуморен ефект, както:

– аспирин;
– ибупрофен;
– напроксен;
– диклофенак;
– индометацин;
– дексаметазон;
– целекоксиб;
– тамоксифен.

6. Лекарства, използвани при химиотерапия

Дълго време се смяташе, че лекарствата, използвани при химиотерапията, са сред малкото, които помагат при рак. Въпреки това, различни проучвания показват, че куркуминът действа не по-лошо от оксалиплатин – едно от лекарствата, използвани в химиотерапията. По този начин, една малка дневна доза куркума инхибира развитието на туморни клетки при рак на ректума, например.

7. Лекарства, използвани за диабет

Много е полезно за пациенти с диабет да включат тази подправка в диетата си. В списание Biochemistry and Biophysical Research Community са представени данни от изследвания, според които куркумата действа върху процеса на абсорбция на глюкоза 100 000 пъти по-добре от метформин. От друга страна, куркумата помага да се предотврати прекомерното производство на глюкоза в черния дроб по същия начин, както повечето лекарства, предназначени за това.

Внимание! Ето какво трябва да се има предвид при приема на куркума!

Всички тези ефекти на куркумата са идентифицирани в различни научни изследвания. Но е важно да се отбележи, че е невъзможно куркумата просто да се замени с лекарства, предписани от лекар. Това може да стане само след консултация със специалист. Тъй като куркумата няма сериозни противопоказания, винаги можете да я включите в диетата си (умерено). Максималната доза за възрастни е 5 грама на ден.

Източник: greenmedinfo.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *