ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КОРДАКЕР ПЛЮС / CORDACARE PLUS

Съдържа лизиноприл, хидрохлоротиазид, както и манитол, калциев хидроген фосфат дихидрат, царевично нишесте, прежелатинизирано нишесте, магнезиев стеарат, жълт железен оксид

Предназначение

кордакер плюсКОРДАКЕР ПЛЮС е медикамент за лечение на хипертония. Всяка от активните съставки – лизиноприл и хидрохлоротиазид, постига специфично въздействие в условия на повишено артериално налягане. Лизиноприлът е АСЕ-инхибитор, чийто ефект е в разширяването на кръвоносните съдове. Хидрохлоротиазидът е диуретик, с чиято помощ организмът се освобождава от излишните течности и соли през отделителната система/урината.

Съчетаването на двата компонента дава възможност за понижаване на кръвното налягане и за ефективния му контрол.

Как се приема

Медикаментът се приема перорално веднъж дневно, по едно и също време и в доза, определена от лекуващия в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Таблетката се поглъща цяла, с вода, по време на хранене или след това. Приемът не бива да се прекратява или коригира като доза самоволно.

При пропуснат прием продуктът се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия, ако то наближава. Пропуснатото не се компенсира с удвояване на обичайната доза. Предозирането изисква медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

При първи прием на КОРДАКЕР ПЛЮС или при повишаване на дневната доза е възможно да се получи бързо понижаване на кръвното със симптоми от рода на замайване, слабост, загуба на равновесие. Пациентът следва да изчака в безопасна поза – седнал или легнал, отслабването на този ефект и да се консултира с лекар за продължаването на терапията.

Сред страничните ефекти от приема на този продукт са алергичните реакции, изразени в обриви и сърбеж, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане с хрипове. Не са изключени и сериозни чернодробни проблеми, разпознаваеми по пожълтяването на кожата и склерите. Тези видове странични ефекти трябва да бъдат съобщавани на медицинско лице заради възможни тежки последици.

Сред често съобщаваните странични ефекти са също припадъци и главоболие, кашлица, повръщане, замайване, диария, отклонения в бъбречните функции.

По-рядко са отчитани симптоми като депресивни състояния, мравучкане по крайниците, отпадналост, влошено качество на съня, отклонения в сърдечната дейност, отпадналост, болки в стомаха и влошено храносмилане, слабост и умора, еректилна дисфункция, отклонения в кръвните показатели.

Регистрирани са и редки случаи на нарушен водно-солеви баланс, пресъхване на устата и промяна в обонянието, косопад, копривна треска, псориазис, бъбречна недостатъчност, инфекция на кръвта, увеличаване на бюста при мъже.

Има данни също за автоимунни реакции, бронхоспазъм, пневмонии, подуване на лимфни възли, хипогликемия, панкреатит, смущения във функциите на отделителната система.

Сред страничните ефекти с неизвестна честота се споменават халюцинациите.

Под въздействието на активната съставка хидрохлоротиазид могат да се получат високи стойности на кръвната захар, захар в урината, високи стойности на пикочна киселина в кръвта. Други симптоми са възпалението на стомашната лигавица, диария и запек, зрителни проблеми, увреда на кръвоносни съдове и поява на червени петна по кожата.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КОРДАКЕР ПЛЮС не се употребява при алергия към една или повече съставки на продукта или към продукти, които съдържат активните компоненти на лекарството.

Медикаментът не се използва за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Този продукт е противопоказан при лечението на пациенти с наследствен ангиоедем, склонни към отоци, с чернодробни заболявания в напреднала фаза; диабетици и бъбречно болни, лекувани със съдържащи алискирен медикаменти.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Рискови пациенти, чието безопасно лечение с този медикамент се преценява индивидуално, са такива с аортна стеноза, колагенова съдова болест, хипертрофична кардиомиопатия, хипотония, пациенти на хемодиализа, прекарали заболяване с диария и повръщане – възможно обезводняване. Така е и с потенциалните потребители на безсолна диета, лекувани от високи нива на холестерол, приемащи специфични медикаменти след ухапване от насекоми и др.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е внимателно съчетаване на този медикамент с други продукти, като се отчита възможното отслабване или усилване на въздействията или интензивна проява на опасни странични ефекти.

Това се отнася за паралелен прием с диуретици, други лекарства за хипертония, антидепресанти, литий, аспирин, калий-съдържащи продукти, калциеви соли, инсулин, имуносупресанти, лектарства при подагра, лекарства за сърдечни заболявания, против хрема, при гъбични инфекции, лаксативи, хормонални препарати, антибиотици, статини, бета-блокери, цитостатици и др.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 30 таблетки по 20/12.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *