ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТЕЛМИТАН / TELMITAN

Съдържа телмисартан, манитол, меглумин, повидон, натриев хидроксид, натриев стеарилфумарат, магнезиев стеарат

Предназначение

телмитанТЕЛМИТАН се препоръчва за лечение на есенциална хипертония. Приемът на продукта предизвиква отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Терапията намалява риска от инсулт и инфаркт; подобрява кръвоснабдяването във всички зони на тялото у хора, претърпели мозъчен инсулт или страдащи от диабет с усложнения.

Как се приема

Приемът на ТЕЛМИТАН се назначава от лекар в дози и с продължителност, съобразени с диагнозата, възрастта и здравословното състояние на пациента.

Продуктът трябва да се приема веднъж дневно, по едно и също време. Таблетката се поглъща цяла, с вода; приемът няма връзка с храненията.

При есенциална хипертония обичайната дневна доза е 40 мг; по преценка на лекуващия тя може да се редуцира до 20 мг на ден. Паралелно с ТЕЛМИТАН могат да се дават диуретици.

В програми за превенция на сърдечно-съдови инциденти се препоръчва прием веднъж дневно на 80 мг от медикамента. Ако обаче потребителят има чернодробно заболяване, препоръчителният дневен прием е 40 мг.

Ако е пропуснат прием в обичайния час, таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не се приема удвоена доза с цел компенсиране на пропуснатото. При предозиране трябва незабавно да се направи консултация с медицинско лице.

Възможни нежелани ефекти

Сред най-често съобщаваните странични ефекти е чувствителното намаляване на кръвното налягане при пациенти, застрашени от сърдечно-съдови инциденти.

Има информация и за инфекции на дихателните органи, на пикочните пътища, влошено качество на съня, отклонения на показатели от кръвната картина, забавен пулс, депресивни състояния, нарушен водно-солеви баланс, виене на свят, мускулни спазми и болки в мускулите, увеличени стойности на пикочна киселина в кръвта, обриви, бъбречни увреждания.

В редки случаи се касае за тревожност, алергични реакции с отоци и дихателни затруднения, зрителни отклонения, тахикардия, нервен стомах, болки в ставите, чернодробни отклонения, намален хемоглобин, ниска кръвна захар, болки в ставите и др.

Сред тежките странични реакции с неизвестна честота е сепсисът.

Кога НЕ БИВА да с употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките.

ТЕЛМИТАН е противопоказан при заболявания на черния дроб и жлъчката. Безопасно прилагане на медикамента при рискови пациенти е възможно след обстоен анализ за състоянието на болния; вниманието е към хора с бъбречни заболявания и трансплантирани органи, при заболявания на реналните артерии, хипотоници, диабетици, хора с понижено кръвно, с разстройство на водно-солевия баланс.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да прецени дали комбинирането на ТЕЛМИТАН с други медикаменти е безопасно за пациента, както и запазва ли се при съчетаване програмираният терапевтичен ефект. Възможно е спиране, замяна на приемания продукт, корекция на дневната доза. Това се отнася за медикаменти като калий-съдържащи, съдържащите литий, АСЕ-инхибитори, нестероидни противовъзпалителни, хепарин, имуносупресори, диуретици.

Въздействието на ТЕЛМИТАН отслабва при паралелен прием с нестероидни противовъзпалителни и кортикостероиди.

Усреднена цена в аптеките – 11 лв за 30 таблетки по 80 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *