ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РЕГЛАН / REGLAN

Съдържа метоклопрамидов хидрохлорид, колоиден силициев диоксид, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, царевично нишесте, лактоза монохидрат

Предназначение

регланРЕГЛАН е антиеметик; приемът на таблетките повлиява център в главния мозък благодарение на активния компонент метоклопрамид. Това е начинът да се овладеят симптоми като гадене и повръщане при химиотерапия и лъчева терапия. Медикаментът може да се взема заедно с болкоуспокояващи при мигрена и силно главоболие. Подходящ е и за деца над едногодишна възраст.

Как се употребява

РЕГЛАН се приема по лекарско назначение; най-често се препоръчва прием три пъти дневно по 10 мг. Максималната препоръчителна доза за 24 часа е 30 мг; терапията продължава пет дни.

При пациенти деца се изчислява индивидуална дневна доза, която зависи от възрастта и телесното тегло на детето. Не бива да се дава на деца с тегло под 30 кг.

Таблетките трябва да се приемат цели, без да се дъвчат или стриват. Между приемите задължително трябва да се спазват най-малко 6-часови паузи. При пациенти с бъбречни или чернодробни увреждания се определят редуцирани дози.

Ако е пропуснат прием, обикновено се изчаква времето за следващия и се взема обичайната единична доза. При предозиране са възможни сърдечни смущения, халюцинации, сънливост, неконтролирани движения. Наложително е да се търси медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да провокира алергични реакции, изразени в обриви, отоци на лицето и гърлото, хрипове, затруднено дишане; реакциите могат да бъдат животозастрашаващи и се нуждаят от медицинска намеса.

При лечение с РЕГЛАН са възможни смущения от рода на неконтролирани движения, висока температура, повишено артериално налягане, конвулсии, силно потоотделяне. Често е съобщавано за сънливост, тремор, депресивни състояния, диария, усещане за слабост и безпокойство.

В по-редки случаи са регистрирани оплаквания от хормонални смущения, халюцинации, обърканост и смущения в съзнанието. Има данни и за неволеви мускулни спазми, отклонения в кръвните показатели, сърдечни смущения – включително шок и спиране на сърцето; припадъци.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РЕГЛАН не трябва да се приема при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при заболявания на стомаха и червата с кървене и разкъсвания; при тумор на надбъбречната жлеза; при по-ранни припадъци с конвулсии след прием на медикаменти; при епилепсия, при болест на Паркинсон; при отклонения в стойностите на кръвните пигменти.

РЕГЛАН не се използва за деца под едногодишна възраст.

Бременни могат да приемат медикамента само в краен случай и под лекарски контрол. Забранен за кърмачки.

Рискови групи с ограничено приложение са пациентите със сърдечни заболявания, болести на черния дроб и бъбреците, с нарушен водно-солеви баланс. Решението за прилагане на медикамента се взема индивидуално от лекуващия, след като се прецени потенциалният риск и възможната полза за болния.

Взаимодействие с други медикаменти

РЕГЛАН е несъвместим с леводопа и други лекарства за лечение болестта на паркинсон.

Специална преценка за възможни корекции е наложителна, ако пациентът е приемал или трябва да приема едновременно с РЕГЛАН лекарства от рода на антихолинергични, седативни, лекарства за сърдечна недостатъчност, антипсихотици, антидепресанти, мускулни релаксанти, циклоспорин.

_______

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 40 таблетки от 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *