ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ОЛИКАРД / OLICARD

Съдържа изосорбид мононитрат, захароза, царевично нишесте, етил целулоза, талк, желатин, титанов диоксид

Предназначение

оликардКапсулите ОЛИКАРД с удължено освобождаване са лекарство от типа нитрати. Приемът му намалява честотата на стенокардните кризи. Активната съставка изосорбид мононитрат се освобождава постепенно, в продължение на няколко часа – така че поддържа разширени и отпуснати артериите, снабдяващи сърдечния мускул с кислород. Това е механизмът, който предотвратява чести състояния с кислороден дефицит на сърцето; ОЛИКАРД предпазва от характерната гръдна болка при това.

Как се употребява

Приемът на ОЛИКАРД трябва да бъде назначен от лекар. Обичайната дневна доза е една капсула; при необходимост лекуващият може да разпореди по-висока доза, изразена в два приема на по една капсула от продукта. Интервалът между два приема в рамките на един ден не може да е по-кратък от 6 часа.

Ако е пропуснат прием, капсулата се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. При това се приема обичайната доза – без удвояване с цел компенсирано на пропуснатото.

Предозирането може да провокира странични ефекти; ако това ви се случи – консултирайте се с лекуващия или идете в най-близкото здравно заведение за помощ.

Спирането на терапията с ОЛИКАРД може да се прави от лекуващия единствено.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ОЛИКАРД причинява на доста пациенти главоболие; този симптом е преходен.

Често съобщавани странични ефекти са също замайването и умората. По-рядко потребители се оплакват от зачервяване на лицето, сънливост, забавен сърдечен ритъм, болка в гърдите, спад на кръвното при изправяне – възможно да е с прималяване и припадък. Други смущения са влошеното кръвообращение – циркулаторен колапс; гадене и повръщане, обриви, краткотрайни припадъци – синкоп.

В някои случаи могат да се проявят алергични реакции с кожни обриви, отоци на лицето и гърлото, затруднено дишане.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ОЛИКАРД не се прилага при алергия към някоя от съставките или към други медикаменти с нитрати.

Продуктът не се назначава при ниско артериално налягане, кардиогенен шок, циркулаторен колапс.

Не се препоръчва при бременност и кърмене освен при крайна необходимост и за кратко.

Рискови пациенти, за които лекуващият допуска прием на медикамента при определени условия, са хора със стеснени сърдечни клапи, с ортостатична хипотония, мозъчни заболявания, при лявокамерна сърдечна недостатъчност, остър инфаркт, при остър стенокарден пристъп. Предупреждението се отнася също за пациенти с увеличен сърдечен мускул, конструктивен перикардит, при перикардна тампонада.

Взаимодействие с други медикаменти

ОЛИКАРД не трябва да се приема едновременно със силденафил, варденафил,  тадалафил – за лечение на еректилна дисфункция.

Необходимо е внимателно комбиниране с някои медикаменти, при което се получават състояния с опасно ниско кръвно. Става дума за трициклични антидепресанти, лекарства за високо кръвно, невролептици.

Не трябва да се приема алкохол едновременно с медикамента поради риск от рязко спадане на кръвното и припадъци.

_______

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за 20 таблетки от 40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *