Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ОРОПРАМ / OROPRAM

Съдържа циталопрам, микрокристална целулоза, манитол, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, хипромелоза, макрогол 6000, титанов диоксид

Предназначение

оропрамОРОПРАМ е антидепресант – инхибитор на обратното захващане на серотонина. Препоръчва се при панически разстройства, агорафобия, за предотвратяване на тежки депресии.

Как се употребява

ОРОПРАМ е продукт за перорален прием; назначава се от лекар и терапията се контролира от специалист.

Лечението на възрастни пациенти с депресия започва с дневна доза от 20 мг, която при необходимост може да се повиши до 40 мг. Паническо разстройство се лекува първоначално с доза от 10 мг дневно за седмица; след това дозата може да се повиши плавно до 20-30 мг и повече, но не и над 40 мг. Обсесивно-компулсивно разстройство се лекува с 20 до 40 мг дневно. При пациенти над 65 години се прилагат редуцирани дози с максимум до 20 мг дневно. Същото ограничение се отнася и до пациенти с чернодробни заболявания. Медикаментът не се използва за лечението на деца и подрастващи под 18 години, освен при крайна необходимост.

Лекарството се взема веднъж дневно в избран от пациента постоянен час; приемът няма връзка с храненията. Обикновено подобрението започва да се чувства след две до четири седмици; стабилни резултати могат да се очакват след 5-6 месеца. В някои случаи терапията продължава с години.

Пациентът не трябва да прекратява самоволно терапията, когато се почувства добре; грешка би било приемът да се прекрати рязко. Ако лекуващият прецени за възможно, отказът от медикамента ще стане плавно за не по-малко от две седмици, с постоянно редуциране на приеманите дози.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия и се приема обичайната доза. Ако пациентът е взел голямо количество от лекарството, трябва да се потърси медицинска помощ. Възможни са симптоми като промяна в сърдечната дейност – аритмия, забавяне на пулса, сърдечна недостатъчност; сънливост и кома, гадене и повръщане, ниско или високо кръвно, замаяност, тремор, посиняване на кожата, ускорено дишане и пр.

При рязко спиране на приема се проявява синдромът на отнемането – с главоболие и гадене, тремор, превъзбуда, емоционална нестабилност, обърканост, раздразнителност, безсъние или кошмари, сърцебиене и др.

Възможни нежелани ефекти

Страничните ефекти от приема на този медикамент обикновено са преходни и не се проявяват в силна степен. Някои все пак изискват бърза медицинска намеса, например задушаване, оток на лицето и гърлото, обриви – свързани принципно с алергични реакции. В редки случаи се развива т.н. камерна аритмия – бърз сърдечен ритъм, неравномерен, припадъци и пр. Медицинската помощ е наложителна и без отлагане.

Възможни са и други симптоми като припадъци, емоционална приповдигнатост, превъзбуда, треперене, повишена температура. Не са изключени мисли за самонараняване и суицид.

Чести странични ефекти са главоболие, сънливост или безсъние, пресъхване на устата, прекомерно потене. В по-редки случаи е съобщавано за отслабване, отслабено либидо, обърканост и замайване, повръщане, диария, шум в ушите, изтръпване на крайниците, запек, сърбеж, болки в мускулите и ставите.

Някои пациенти могат да проявят агресивност, мании и халюцинации, уртикарии, косопад, деперсонализация, трудности при уринирането, вагинално кървене, отоци на крайниците, синкоп.

В редки случаи се развиват нарушения на водно-солевия баланс, хепатит, кървене от кожата и лигавиците, панически пристъпи, повишен риск от счупвания на кости.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не трябва да се приема при алергия към някоя от съставките му.

Противопоказан е при ритъмни нарушения на сърдечната дейност. Лекуващият преценява индивидуално дали лекарството е безопасно за пациенти, които страдат от диабет, епилепсия, нарушения на кръвосъсирването, с други психични проблеми, с бъбречни или чернодробни заболявания, преживели инсулт или инфаркт, с нарушен водно-солеви баланс. Лекуващият взема персонални решения за продължаване на лечението, ако пациентът е с маниакално-депресивно заболяване и навлезе в манийна фаза.

Специално наблюдение е задължително при пациенти, които са имали суицидни мисли или опити.

Медикаментът не се препоръчва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказан при кърмене. По време на бременност се избягва; ако все пак е приемано, особено в последния триместър, новороденото следва да бъде наблюдавано за дихателни проблеми.

Взаимодействие с други медикаменти

Това лекарство не може да се приема едновременно с МАО-инхибитори, лекарства за нормализиране и контрол на сърдечния ритъм, антибиотика линезолид, противосъсирващи, продукти с жълт кантарион, антипсихотици, някои противомикробни, лекарства за малария, антихистамини.

При точно дозиране и системен контрол се допуска съвместяване с лекарства за болестта на Паркинсон, литий и триптофан, метопролол, циметидин, инсулин и др.

_______

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за 30 таблетки от 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *