Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо жените в Полша почти не боледуват от рак на гърдата?

Дали това е въпрос на късмет, географско положение или състояние на здравеопазването?

рак на гърдата

Превенцията на рак на гърдата започва още в детството

Преди няколко години американски учени забелязаха необичаен факт: жените в Полша имат рак на гърдата 3 пъти по-рядко, отколкото в САЩ. А когато емигрират в Америка, тяхната честота става почти същата като тази на местните жени. За всеки специалист е ясно, че това може да се дължи на фактори, които засягат местообитанието.

Много е вероятно причината да е свързана с начина на хранене. Група учени, съставена от американци и поляци решили да проверят тази версия. Те проучили подробно навиците на хранене на жените в Полша и в САЩ. Освен това, специално внимание било отделено на консумацията на ястия от зеле.

Учените се ръководят от две причини. Първо, зелето съдържа вещества, които предотвратяват развитието на рак на гърдата, и второ, киселото зеле е много популярно в Полша. Д-р Доротея Рибачук, която е израснала в Полша и емигрирала по-късно в Съединените щати заяви, че е отраснала на село и е яла кисело зеле поне 5 пъти седмично – не само през студените есенно-зимни месеци. То е било приготвяно с добавянето на малко количество захар и растително масло. Подобен състав имат много традиционно полски ястия.

Факт – от рак на гърдата, както и от другите видове онкологични заболявания, страдат предимно жители на големите градове. Това няма как да не е свързано с хранителните навици. Но, да се върнем на американско-полското изследване.

След анализ на данните учените са стигнали до изненадващи изводи за рака на гърдата и храненето

Първо се оказа, че момичетата, които като Доротея Рибачук, редовно са хранени с кисело зеле на възраст до 12-13 години, е със 70% по-малко вероятно да се разболеят от рак на гърдата. Те, като че ли, формират доживотен имунитет към болестта. Той не изчезва, дори когато са се преместили в САЩ и са започнали да се хранят „по американски“. Между другото, продажбата на кисело зеле в Америка е забранена. Американците много се страхуват от листерия – бактерия, която може да се образува и в киселото зеле. За да се предотврати това, зелето трябва периодично да се протаква и да му се осигурява достъп до свеж въздух – листерията се развива само в отсъствието на въздух.

Второ, дори ако полякините не са яли много зеле на възраст до 12-13 години, но са се хранили с него поне три пъти седмично в зряла възраст, това също им осигурява добра защита срещу рак на гърдата. Така беше и с тези, които останаха верни на своите традиции, макар вече да живееха в Съединените щати. Те просто са продължили сами да си правят кисело зеле и да приготвят от него различни ястия, както и да го консумират без да е подложено на термична обработка.

Последното е особено важно. Ползата дори и от една шепа свежо, необработено кисело зеле на ден – всеки ден, е огромна.

 

зеле за превенция на рак на гърдата

Не само зеле 

Можем ли да се доверим на такива изследвания? Зелето наистина може да защити от развитието на рак на гърдата. Това се дължи на факта, че съдържа специални вещества – глюкозинолати, – обяснява специалистът по рак на гърдата, доктор на медицинските науки, професор, ръководител на научната лаборатория по онкологична хипопрофилактика и онкофармакология на Института по онкология „Петров” Владимир Беспалов. – Факт е, че една от основните причини за рак на гърдата е така нареченият хиперестрогенизъм, при който женските полови хормони естрогени причиняват прекомерно разделяне на клетките на млечната жлеза. Глюкозинолатите предотвратяват вредното въздействие на естрогените и намаляват риска от рак на гърдата.

Има обяснение за факта, че киселото зеле, а и изобщо зелето – в цялото му разнообразие, е особено важно за момичета на възраст 12-13 години. По това време при тях се случва усилено развитие на репродуктивната система и образуването на млечните жлези. Биоактивните вещества, съдържащи се в зелето програмират образуването на женското тяло, което впоследствие намалява риска от рак на гърдата.

Глюкозинолатите също така активират чернодробните ензими, които неутрализират канцерогените (вещества, причиняващи рак) и имат антиоксидантно действие. Следователно, те предотвратяват появата на други видове рак. В допълнение към рака на гърдата, е доказано, че глюкозинолатите намаляват риска от развитие на рак на  матката, стомаха, дебелото черво, черния дроб, назофаринкса и бъбреците.

Глюкозинолатите се срещат не само в обичайното за нас бяло зеле, но и в други кръстоцветни зеленчуци: в други видове зеле, бяла ряпа, карфиол, броколи, дори и в аспержите. Когато приготвяте зеленчуците с помощта на термална обработка, тези вещества не се унищожават. В миналото зелето и репичките, цвеклото, бялата ряпа и карфиола са били основна и преобладаваща храна. Затова и нашите баби са имали рак на гърдата много по-рядко от съвременните жени.

Източник: aif.ru

B17 комплекс форте
B17 Комплекс Форте: витамин B17 (100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *