ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СУЛФАСАЛАЗИН ЕН / SULFASALAZIN EN

Съдържа сулфасалазин, повидон, прежелатинизирано нишесте, магнезиев стеарат, колоиден  силициев диоксид, етил акрилат, талк , титанов диоксид, жълт железен оксид , триетил цитрат, кармелоза натрий, макрогол

Предназначение

сулфасалазин енСтомашно устойчивите таблетки СУЛФАСАЛАЗИН ЕН се прилагат за лечение на чревни възпаления и ревматоиден артрит. Медикаментът е препоръчван при болест на Крон, улцерозен колит, проктит; при ревматоиден артрит – включително ювенилен, ако заболяването не се повлиява от терапии с нестероидни противовъзпалителни. Лекарството действа противовъзпалително, но не обезболява.

Продуктът често е включван в комплексни терапии с метронидазол и кортикостероиди.

Как се приема

Приемът на СУЛФАСАЛАЗИН ЕН трябва да става според лекарското назначение. Таблетките се поглъщат по време на хранене, с вода – без да се дъвчат или стриват.

При обостряне на чревни възпаления подрастващи над 16 години и възрастни могат да вземат четири пъти дневно по 2-4 таблетки; след затихване на пристъпа дозитепостепенно се редуцират. За деца с тегло 35-50 кг дозата е една таблетка, четири пъти дневно. Медикаментът не е подходящ за деца с по-ниско тегло от 35 кг.

За профилактика на улцерозен колит и проктит е достатъчно  да се приема четири пъти дневно по една таблетка. Тази програма е достъпна и за деца и подрастващи с тегло над 65 кг.

За ревматоиден артрит, включително ювенилен, се препоръчват дългосрочни програми с постепенно увеличаване на дневната доза. Програмата започва с една таблетка дневно и при постепенно натоварване достига най-често до три приема по две таблетки дневно. Ефектът може да се прояви след шестата седмица от началото на приема; за траен резултат поддържащата терапия трябва да продължи най-малко 6 месеца.

При пациенти деца оптималната доза се определя според възрастта и телесното тегло. Максималната достигана дневна доза за тази група е 4 таблетки.

Ако е пропуснат прием, лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия – по преценка. Не трябва да се увеличава еднократната доза с цел компенсиране при пропуск.

При предозиране са възможни симптоми от рода на гадене и повръщане, болки в корема, замайване, припадъци. Възможни са нервни увреждания.

Възможни нежелани ефекти

Част от страничните ефекти – резултат от приема на продукта, са в лека форма и преходни. Все пак при проява на специфична симптоматика медицинската консултация е неизбежна. Възможни са отклонения в кръвните показатели, гадене и повръщане, висока температура, главоболие, отслабване на апетита.

В по-редки случаи пациенти са съобщавали за стоматит, паротит, отклонения в чернодробните показатели, намален брой на сперматозоидите. Възможно е да се развие анемия; безсъние и депресивни състояния, халюцинации, периферна невропатия, както и смущения във функционирането на бъбреците и черния дроб.

Макар и рядко, възможно е да се развият алергични състояния с обриви, отоци по лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане. Съобщавано е и за случаи на панкреатит и асептичен менингит.

Необходима е бърза реакция и спешна медицинска намеса при прояви на алергия, на некоординирани движения и гърчове, при токсична епидермална некролиза, световъртеж, халюцинации, безпричинна умора и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не бива да се употребява при алергия към активната съставка, както и към сулфонамиди, салицилати, към някоя от помощните съставки на продукта.

Това лекарство не трябва да се прилага за деца под двегодишна възраст с хронично възпаление на червата, както и към деца под 6-годишна възраст с ревматоиден артрит.

Персонално се преценява безопасността на лечение с този продукт при пациенти с болести на черния дроб, бъбреците, с бронхиална астма или  глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит.

Продуктът не трябва да се дава на бременни в последния триместър; в по-ранна бременност е допустим за кратко и в минималните ефективни дози, под лекарски контрол. Противопоказан при кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Съчетаният прием на СУЛФАСАЛАЗИН ЕН с други медикаменти може да причини промени в очакваните терапевтични ефекти. Така например паралелният прием с дигоксин и фолиева киселина отслабва ефекта им, но усилва действието на антикоагулантите и на лекарства за намаляване на кръвната захар. Антибиотиците също отслабват действието на коментирания медикамент.

_

Усреднена цена в аптеките – 11 лв за 50 таблетки от 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *