Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЗЕТРУМ / ZHETRUM

Съдържа азитромицин дихидрат, захароза, манитол, безводен натриев карбонат, ксантанова гума, колоиден силициев диоксид, натрий, аромати

Предназначение

зетрумЗЕТРУМ е макролиден антибиотик, азитромицин. Препоръчва се при различни инфекции и възпалителни процеси заради способността си да блокира растежа на патогенни микроорганизми. Най-често се назначава за възпаления на дихателните органи, инфекции в гърлото, синусите и средното ухо. Помага при бронхити и пневмонии, както и при инфекции на кожата и меките тъкани; при лаймска болест в ранен стадий; при еризипел или червен вятър и при бактериални кожни инфекции.

Как се приема

Медикаментът е под формата на прах за суспензия, чието дозиране зависи от диагнозата, възрастта и телесното тегло на пациента. Суспензията се приготвя по указание от листовката непосредствено преди употреба и е годна в рамките на пет дни. Приема се перорално веднъж дневно; дозата се отмерва със специална мерителна спринцовка. Приемът не е свързан с храненията; препоръчително е приемът да става по едно и също време в рамките на деня.

Ако е пропуснат прием, това трябва да се направи при първа възможност или ако е твърде близо до следващия – да се изчака, без удвояване на дозата с цел компенсация. Превишаването на определената от лекуващия доза може да причини гадене и повръщане, диария, временна загуба на слуха. Необходима е медицинска помощ.

Скоро след първите приети дози е възможно подобряване на общото състояние, от което не следва самоволно спиране на приема преди определения от лекуващия срок.

При инфекции на дихателните пътища, на кожата и подкожните тъкани стандартният дневен прием е 10 до 20 мг/кг еднократно в продължение на три дни. Има специфични указания за дозиране при деца с тегло под 45 кг или за възрастовата група под три години – точното количество се изчислява от педиатър. При деца под 3-годишна възраст се прилага продукт с концентрация 100/5 за разлика от варианта за възрастни 200/5.

Пневмонии се лекуват с 10 мг/кг еднократно през първия ден и с по 5 мг/кг продължаващо до петия ден. Ако се лекува лаймска болест в начална фаза, терапията започва с 20 мг/кг в първия ден и с по 10 мг/кг след това до петия.

Възможни нежелани ефекти

Лечението със ЗЕТРУМ може да причини тежки странични ефекти като обриви с обелване и напукване на кожата, отоци по лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане. Не са изключени смущения в сърдечната дейност, понижаване на кръвното налягане, промени в кръвната картина; повръщане и диария – до състояние на дехидратиране.  Прояви от споменатите, особено ако се наблюдава бърза прогресия, изискват неотложна медицинска намеса.

Сред често споменаваните странични ефекти са засилен метеоризъм, главоболие, зрителни и слухови нарушения, изтръпване на крайниците, ставни болки, нарушения на водно-солевия баланс, анорексия.

По-рядко се получава информация за склонност към гъбични инфекции, влошено храносмилане, запек, болки в мускулите, хепатит, отоци, слабост и др.

Възможни са също смущения от рода на замаяност, подуване на лимфни жлези, повишена температура, прималяване и краткотрайна загуба на съзнание, панкреатит, ббречни смущения, безпокойство и халюцинации, влошено качество на съня, свръхактивност и агресивно поведение, затруднено дишане и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЗЕТРУМ не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Този медикамент е противопоказан при тежки чернодробни отклонения.

Рискови групи пациенти, за които е необходима персонална преценка за възможното безопасно приложение, са болни от диабет, със сърдечни и бъбречни заболявания, с миастения гравис. Специално внимание е потребно при намерение за прилагане за новородени, тъй като клиничните данни за това са ограничени.

При бременност и кърмене прилагането се разрешава след внимателна преценка за очакваните ползи срещу потенциалните рискове.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместното прилагане на ЗЕТРУМ с други лекарства е допустимо само след като се отчетат възможните взаимодействия и влияния върху терапевтичните ефекти и възможните негативни последици.

Спазва се правилото антибиотикът да се приема един час преди или два часа след антиациден продукт.

Доказани взаимодействия, за които са необходими корекции на дози или замяна на продукти, са тези с антикоагуланти, циклоспорин, дигоксин, лекарства за кожни алергии и сенна треска, аторвастатин и други статини.

________

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за флакон от 20 мл с концентрация 200/5

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *