ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВЕЗИЗОЛ / VESISOL

Съдържа лактоза монохидрат, царевично нишесте, талк, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол, оцветители

Предназначение

везизолВЕЗИЗОЛ е антихолинергичен лекарствен продукт – приемът му нормализира функциите на свръхактивния пикочен мехур. Благодарение на медикамента пациентът може да задържа по-дълго време и да отделя наведнъж по-голямо количество урина. Контролират се внезапните позиви за уриниране, незадържане и подмокряне, неутрализират се сигнали за неотложност в случаи, когато пикочният мехур е полупразен.

Как се приема

ВЕЗИЗОЛ е перорално лекарство под формата на таблетки от 5 или 10 мг. Дневната доза и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар в зависимост от състоянието на пациента и прогресията на заболяването.

Лекарството се взема веднъж на 24 часа, таблетката се поглъща цяла – с вода, с или без храна. Обичайната доза е 5 мг; лекуващият може да препоръча доза от 10 мг. Самоволната промяна на дозата може да причини усложнения, както и спирането на приема без лекарско одобрение.

Ако е пропуснат прием таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не бива да се взема двойна доза с цел компенсиране или да има повече от един прием за 24 часа.

Предозирането може да има сериозни странични ефекти като главоболие и замаяност, пресъхване на устата, сънливост, замъглено виждане, халюцинации, затруднено дишане, тахикардия, конвулсии, задържане на урина. Симптомите изискват медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да провокира алергични реакции, изразени в тежки обриви, ангиоедем, отоци, дихателни затруднения и пр. При поява на подобни симптоми приемът се прекратява; необходима е незабавна медицинска намеса.

ВЕЗИЗОЛ най-често причинява странични ефекти като пресъхване на устата, нарушения на функциите в стомашно-чревния тракт (дискомфорт и болки в стомаха, подуване на корема, оригване и киселини, гадене, запек). Не са изключени прояви като замъглено виждане, в по-редки случаи – сухота на носовата и очната лигавица, сухота в гърлото, гастро-езофагеален рефлукс, сънливост, промени във вкусовите усещания, умора, отоци на крайниците, затруднения във функционирането на отделителната система с инфекции и пр.

Има и случаи с неизяснена честота, както и много редки или единични като натрупване на фекалии в дебелото черво, задържане на голямо количество урина в пикочния мехур, смущения в сърдечните функции, отклонения на чернодробните показатели, повишено вътреочно налягане, бъбречни смущения, мускулна слабост и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВЕЗИЗОЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Медикаментът не е подходящ за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказан при тежки заболявания на чревния тракт, задържане на урина или проблеми при освобождаването на пикочния мехур, при миастения гравис, глаукома, напреднали заболявания на черния дроб и бъбреците, при пациенти на хемодиализа.

Този продукт не се прилага при кърмене. Не се препоръчва за бременни освен в случаите на крайна необходимост.

Взаимодействие с други медикаменти

Някои лекарствени комбинации с ВЕЗИЗОЛ променят ефекта от медикаментозното въздействие, затова следва да се избягват, да се правят корекции в дозировките или да се осигурява определен интервал между приемите на различните продукти.

Специално внимание при лечение с ВЕЗИЗОЛ изисква възможното съчетаване с други антихолинергици, лекарства от типа на метоклопрамид – ускоряващи функционирането на храносмилателната система; бифосфонати, както и други продукти с въздействие върху скоростта на метаболитните процеси – ритонавир, кетоконазол, нелфинавир, рифампицин, фенитоин, карбамазепин и др.

Усреднена цена в аптеките – 38 лв за 30 таблетки от 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *