Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ГЛИМЕКОН / GLIMECON

Съдържа  глимепирид, лактоза монохидрат, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, повидон, оцветители

Предназначение

глимеконГЛИМЕКОН е лекарствено средство за контрол върху стойностите на кръвната захар. Приемът му активира продукцията на инсулин от панкреаса, от което следва понижаване на захарта в кръвта. Продуктът се препоръчва в случаите, когато пациент с диабет 2 не успява да нормализира споменатите показатели чрез диета и физическа активност.

Как се приема

Приемът на ГЛИМЕКОН се препоръчва и наблюдава от лекар. Определената дневна доза се взема преди или по време на първото хранене за деня. Възможно е лекуващият да изработи специална схема за прием в рамките на деня – според потребностите на пациента.

Таблетките ГЛИМЕКОН се поглъщат цели, с достатъчно вода. Обичайната стартова доза е 1 мг дневно; при необходимост тя може да се променя през интервали от 1-2 седмици по преценка на лекуващия.

Ако е пропуснат прием, пациентът изчаква времето за следващия и взема нормалната доза, без опити за компенсиране чрез повишена. При предозиране пациентът може да изпадне в състояние на хипогликемия – т.е. понижена кръвна захар. Първата мярка при това е да се приеме малка доза захар или подсладена напитка и да се потърси лекарска помощ.

Прекратяването на приема става само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

ГЛИМЕКОН може да провокира състояния, които изискват спешна медицинска намеса. Такива са алергичните състояния с различна интензивност – включително анафилактичен шок; остра хипогликемия с припадъци, гърч и кома; отклонения в чернодробните функции – до хепатит, чернодробна недостатъчност, жлъчни кризи.

В редки случаи лечението с този продукт може да причини различни отклонения в показателите на кръвната картина. Възможни са също болки в корема, диария, промени във водно-солевия баланс,  зрителни смущения, подкожни кръвоизливи и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките, както и към други сулфанилурейни продукти или сулфонамиди.

Продуктът е противопоказан при инсулин 1, диабетна кетоацидоза, тежки чернодробни или бъбречни болести.

При рискови пациенти е необходима индивидуална преценка за възможни реакции на хипогликемия, свързани с приема на ГЛИМЕКОН. Такива са хората с нередовно и непълноценно хранене, алкохолици, поемащите големи физически натоварвания, с проблеми на хипофизата, надбъбречната или щитовидната жлеза, приемащите други лекарства заради хронични заболявания.

Този медикамент е противопоказан за деца и подрастващи под 18 години.

ГЛИМЕКОН не се приема при бременност и кърмене.

При склонност към състояния на гликемия не бива да се шофира.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинирането на ГЛИМЕКОН с някои лекарства може да понижи или повиши ефекта му и да провокира хипогликемия / хипергликемия. Това се отнася за продукти като други лекарства за понижаване на кръвната захар, сулфонамиди, антибиотици, антикоагуланти, анаболи, антидепресанти, лекарства за понижаване на холестерола, АСЕ-инхибитори, антиаритмици, противотуморни, за лечение на подагра; и още – диуретици, хормони от естрогеновата група, противоалергични, глюкокортикостероиди, против инфекции, за лечение на констипация, против астма, адреналин и симпатомиметици; лекарства против язва, за високо кръвно налягане, противотуберкулозни и др.

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 30 таблетки по 2 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *