ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проклятието „прах за пране“: Защо домакинските химикали са по-опасни от тютюнопушенето?

В продължение на 22 години учени от Норвегия проучиха ефекта от почистващите продукти (прах за пране, омекотители и др.) върху хората

В крайна сметка: 13,6% от участниците в експеримента са развили бронхиална астма. Как да се застраховате срещу такива последствия от любовта към чистотата?

По пакет на ден

Участниците в експеримента в университета в Берген 3 пъти седмично използват домакински химикали за почистване и пране. В допълнение към рязко увеличената им склонност към развитие на астма, белите дробове също са подложени на атака – микроскопични частици от химията, натрупани в тях, деформират лигавицата, намалявайки обема на белите дробове и причинявайки едем. Според учените, ежедневният ефект от пушенето на цигари води до същия ефект.

„Резултатът е, че почиствайки дома, домакините нанасят такава вреда на здравето си, все едно пушат по 20 цигари всеки ден в продължение на 10-20 години“, заяви един от инициаторите на изследването, Остин Суонс , за ефекта на почистващите препарати върху тялото.

Производителите крият факта, че в произведените от тях препарати могат да бъдат опасни за дихателната система заради наличието на вещества като амоняк и хлор. В същото време домакинските химикали практически не засягат мъжкия организъм. Учените обясниха това, като казват, че мъжете възприемат дразнителите по-лесно, включително и тютюневия дим.

Дерматовенероложката Анна Шеверова

„Поради фосфатите, съдържащи се в детергентите, кожата на ръцете може бързо да обезмасли. В резултат на това обезмаслената кожа е обект на по-интензивно проникване на бактериологични токсини, тежки метали, алергични реакции и т.н., – казва дерматовенероложката Анна Шеверова – Най-опасни са анионните – повърхностноактивни вещества (съдържат се в прах за пране, препарати за почистване на прозорци, обезмаслители и др.). При поглъщане те могат да причинят имунни нарушения. Ето защо, трябва да изберете средства, съдържанието на повърхностноактивни вещества, в които не надвишава 5%. Такава информация трябва да бъде отбелязана на етикета.“

Токсични ястия

Скорошно проучване на детергентите, проведено от Съюза на потребителите в Русия – „Росконтрол“, показа, че в миещите препарати, продавани в Русия, присъстват доста токсични вещества. Така например, в три продукта за миене на съдове (AOS, Fairy и «Минута плюс») ,от седемте изследвани, „индексът на токсичност” е над нормата.

Доктор Андрей Мосов

„Използвайки съдове, измити с препарати, съдържащи опасни детергенти, неизбежно всеки път поглъщаме остатъчните им количества. Това означава, че заради разкритата наличност на токсини, трябва добре да изплаквате чиниите. За детските съдове и бебешки шишета се препоръчва да се използват само нетоксични продукти. Дразнещият ефект е критичен – опасният детергент не трябва да го има (ако на опаковката е посочено, че продуктът има такъв ефект, трябва да се откажете от покупката), защото не всеки използва гумени ръкавици, докато мие”, казва доктор Андрей Мосов.

Изплакването не е спасение

Експертите провериха и детските течни перилни препарати. Оказа се, че всичките пет тествани гелове, дори и след две изплаквания, не са се отмили, което означава, че детето буквално е облечено в „химия“.

„По-добре е да се подходи безопасно и да се изплакват дрехите повече от три пъти. Въпреки това, препоръчително е да изберете течни продукти за пране, както за деца, така и за възрастни, казва А. Мосов. – В контекста на дома всякакви прахообразни средства стават източник на ПАВ (повърхностноактивни вещества), които при вдишване предизвикват белодробен сърфактант – тънък филм върху лигавицата на белодробните алвеоли, която предотвратява почистването им, а също така насърчава сенсибилизация, което, от своя страна, предизвиква развитието на различни болести на бронхопулмоналната система.

Екологичните битови химикали, обаче също имат своите недостатъци. Да, те не съдържат токсични вещества, но често са пълни … с опасни бактерии.

Иркан Аркатова

„Бактериите могат да бъдат открити във всякакви парфюмерийни и козметични продукти. На тях им е по-удобно да се развиват в органичен продукт – като правило в него не се добавят консерванти, които възпрепятстват растежа на микробите. Колкото по-естествен е съставът, толкова по-големи са шансовете за размножаване на бактериите, ако те вече са попаднали там, казва Иркан Аркатова, главен експерт на „Росконтрол“. – Следователно, естественият продукт изисква по-голямо внимание към условията на съхранение. По-добре е да го държите на хладно и сухо място, защитено от светлина.“

Как да изберем висококачествени домакински химикали?

1. Съставът не трябва да съдържа хлор и съдържащи хлор компоненти (например натриев хипохлорит).

2. Съдържанието на анионни и повърхностноактивни вещества не може да бъде повече от 5%.

3. Потърсете на опаковката условията за употреба, предупредителните етикети и предпазните мерки.

Източник: www.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *