ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЕЗОПРАДЖЕН / ESOPRAGEN

Съдържа езомепразол, захароза, царевично нишесте, кросповидон, хидроксипропил целулоза, натриев хидроксид, манитол, полимер на метакрилова киселина-етил акрилат (1:1) 30% дисперсия, триетил цитрат, глицерол моностеарат, полисорбат 80, талк, оцветители, желатин, вода, натриев лаурил сулфат, шеллак, пропилен гликол, концентриран амониев разтвор, калиев хидроксид

Предназначение

езопрадженЕЗОПРАДЖЕН е лекарствен продукт от типа инхибитори на протонната помпа. Благодарение на активната съставка езомепразол потиска продукцията на произвежданата солна киселина в състава на стомашните сокове. Използва се при лечението на гастро-езофагеален рефлукс при възрастни и деца над 12 години, както и при язва на стомаха и дванадесетопръстника, синдром на Цьолингер-Елисон (наднормена продукция на киселини при болен панкреас), срещу рецидиви от язва.

Приемът на продукта под формата на стомашно устойчиви капсули позволява да се избегнат състояния, свързани с възпаление, болки и разраняване на лигавици в храносмилателния тракт поради патологично повишена продукция на киселини. Терапията с този медикамент при язва може да бъде комбинирана с антибиотична заради наличието на хеликобактер пилори.

Как се приема

Капсулите ЕЗОПРАДЖЕН се приемат независимо от храненията; могат да се вземат по всяко време на дена и за продължителен срок. В зависимост от терапевтичната схема е добре да се установи режим на прием – така се гарантира проследяване на редовното приемане. Поглъщат се цели, без сдъвкване. Ако това е трудно за пациента, съдържанието може да се разтвори в малко вода и разтворът да се изпие в рамките на 30 минути.

При гастро-езофагеален рефлук се препоръчва прием на една капсула от 40 мг дневно в продължение на 4 седмици. Този срок може да бъде удължен с още 4 седмици, ако лекуващият прецени това за необходимо. След заздравяването на хранопровода се изпълнява поддържаща терапия от една капсула от 20 мг дневно са посочен от лекуващия срок или при необходимост.

При язва стандартното лечение препоръчва два пъти дневно по една капсула от 20 мг за седмица с или без съпътстваща антибиотична терапия – кларитромицин, амоксицилин.

При медикаментозна язва – следствие от продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни, се провежда лечение в продължение на 4 до 8 седмици при дневен прием на една капсула ЕЗОПРАДЖЕН от 20 мг. Същата доза може да се приема и профилактично, ако пациентът се лекува продължително с медикамент от споменатата група.

При пропуснат прием лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия, но без компенсиране с двойна доза. Предозирането може да има негативни последици; в такива случаи трябва да се търси медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

Ако медикаментът се използва продължително и във високи дози са възможни редки случаи със счупвания на бедрени кости, гръбначни прешлени, кости на китката. Съобщавано е също за тежки алергични реакции с обриви, отоци и затруднено дишане, проблеми с черния дроб – изразени в пожълтяване на кожата и склерите, гадене и повръщане, избледняване на екскрементите и потъмняване на урината; промени в показатели от кръвната картина, намаляване на белите кръвни клетки и последваща висока температура, болки във врата и гърлото и пр.

Не са изключени и промени в стойностите на червени кръвни клетки и тромбоцити; чернодробни отклонения, смущения в мозъчните функции, в дейностите на отделителната система. Описвани са тежки кожни обриви, болки в ставите, чревни възпаления и диария с кървене.

Налична е информация за симптоми като главоболие, влошено качество на съня, световъртеж, отоци на крайниците, депресивни състояния, нарушен водно-солеви баланс, алопеция, задух, гъбични инфекции, мускулна слабост, халюцинации, агресивно поведение.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се прилага при алергия към някоя от съставките. Не се взема и в случаите на алергия към бензимидазоли.

ЕЗОПРАДЖЕН е противопоказан при лечението на деца и подрастващи под 12 години.

Рискови пациенти, при които е необходима индивидуална преценка за безопасно прилагане, са такива с болести на бъбреците и черния дроб.

Приемът трябва да се прекрати, ако се проявят симптоми от рода на болки в стомаха с лошо храносмилане; показатели за вътрешно кървене; необяснима загуба на тегло; тъмни и оцветени в кърваво екскременти.

Не се препоръчва прием на този продукт при бременност, освен ако лекуващият прецени това за крайно необходимо. Не вземайте при кърмене.

Не бива да се шофира, ако продуктът причинява замайване и замъгляване на зрението.

Взаимодействие с други медикаменти

ЕЗОПРАДЖЕН не може да се приема едновременно с нелфинавир.

Необходимо е да се прецени безопасността на съвместна употреба с някои медикаменти за лечение на рак, ХИВ, гъбични инфекции, депресии, епилепсия, антикоагуланти, клопидогрел, дигоксин, такролимус при имплантирани, метотрексат, рифампицин, жълт кантарион.

__

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за 30 капсули по 40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *