ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ИЛИБРИФТ / ILIBRIFT

Съдържа ивабрадин, манитол, кросповидон, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол, глицерол

Предназначение

илибрифтИЛИБРИФТ се прилага при лечението на стабилна стенокардия при пациенти с пулс 70 удара в минута или над тази стойност. Може да се комбинира за по-добър ефект с бета-блокери или да се използва самостоятелно при пациенти, които не понасят бета-блокерите.

Медикаментът се препоръчва и в случаи със сърдечна недостатъчност при пул над 75 удара в минута.

Действието на продукта дава възможност на сърдечния мускул да функционира с по-малки дози кислород, тъй като намалява броя на сърдечните удари в минута. Редуцираното потребление позволява по-лесен и ефективен контрол върху пристъпите на стенокардия. Намаляват епизодите със задух, лесна умора и отоци на глезените.

Как се приема

Този медикамент се приема според лекарски указания съобразно диагнозата и състоянието на пациента. Таблетките трябва да се поглъщат цели по време на хранене, с малко вода.

Диагнозата стабилна стенокардия изисква лечението да започне с дневна доза от по 5 мг, два пъти дневно. При необходимост дозата може да се повиши; впоследствие като поддържащ прием не бива да се взема повече от 7.5 мг два пъти дневно. Правилото е приемите да са сутрин и вечер; за пациенти в напреднала възраст лекуващият може да определи редуцирани дози.

При хронична сърдечна недостатъчност лечебната схема по преценка на лекуващия е 2х5 мг или 2х7.5 мг; приемите са сутрин и вечер при хранене.

Ако е пропуснат прием, трябва да се изчака времето за следващия и да се вземе обичайната доза. Не удвоявайте с цел компенсация, за да не се развият странични ефекти в резултат от предозиране. При превишени дози са възможни симптоми от рода на забавена сърдечна дейност, отпадналост или недостиг на въздух.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти при лечение с ИЛИБРИФТ са т.н. светлинни зрителни феномени: двойно виждане, проблясъци, виждане на ореоли и пр. често има оплаквания и от забавена сърдечна дейност. Споменатите дотук смущения обикновено се развиват през първите 1-2 месеца от лечението с този медикамент.

Други странични ефекти са главоболие и замаяност, сърцебиене, неравномерен и бърз сърдечен ритъм; гадене и повръщане, болки в корема, дихателни затруднения, мускулни крампи; промяна в показатели на кръвната картина, понижаване на кръвното налягане, умора, припадъци; ангиоедем;  превишени стойности на пикочната киселина в кръвта и пр.

Съобщавано е още за цялостно усещане за неразположение, аритмия, сърбеж и зачервяване на кожата.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ИЛИБРИФТ не се употребява при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при забавена сърдечна дейност, ниско кръвно налягане, аритмии, кардиогенен шок, инфаркт, влошена сърдечна недостатъчност, тежки чернодробни проблеми; не бива да се приема паралелно с провеждано противогъбично лечение.

ИЛИБРИФТ не трябва да се прилага при бременност и кърмене, както и при опити за забременяване.

Рискови пациенти, за които се решава индивидуално дали такова лечение е безопасно, са такива със заболявания на очната ретина, бъбреците и черния дроб.

Не се препоръчва при преживян инсулт, ниско кръвно налягане или неконтролирано високо.

Взаимодействие с други медикаменти

ИЛИБРИФТ може да се приема паралелно с други медикаменти след уточняване на дозировките или под стриктно медицинско наблюдение.  Това се отнася за лекарствени средства като противогъбични, антибиотици, противоепилептици, жълт кантарион; продукти за корекция на сърдечния ритъм, антипсихотици, противомаларийни, противопаразитни, против гастро-езофагеален рефлукс.

Усреднена цена в аптеките – 26 лв за 56 таблетки по 7.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *