ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТИНИДАЗОЛ / TINIDAZOL

Съдържа тинидазол, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, царевично нишесте, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, кросповидон, съполимер на метакриловата киселина-метилакрилат (1:1), талк, титанов диоксид, макрогол 6000, полисорбат 80

Предназначение

тинидазолТИНИДАЗОЛ е медикамент за преодоляване на инфекции, причинени от анаеробни бактерии и протозои; имидазолов продукт. Приемът му води до гибел на патогените и това позволява успешното овладяване на различни възпаления. Препоръчва се при анаеробни инфекции, при перитонит и абсцеси, тежки гинекологични възпаления, при инфектирани рани след хирургични интервенции; при обща гнойна инфекция, инжекции на кожата и меките тъкани, пневмония и белодробен абсцес, неспецифичен вагинит, трихомониаза, ламблиаза, чревна амебиаза, улцерозен гингивит, амебна инфекция на черния дроб.

Как се приема

Приемът на ТИНИДАЗОЛ като дневна доза и продължителност се определя от лекар в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Таблетките се поглъщат цели по време на хранене или непосредствено след това.

Анаеробни инфекции се лекуват с прием на 2 г от медикамента – 4 таблетки по 500 мг през първия ден; през следващите 5-6 дни се взема по един грам на ден, наведнъж или на два приема по 500 мг. При необходимост терапията може да бъде продължена под лабораторен и лекарски контрол.

За неспецифичен вагинит се препоръчва прием на 2 г за ден или по два – в два последователни дни, според необходимостта.

При остър улцерозен гингивит, при урогенитална трихомониаза и ламблиаза приемът е 2 г еднократно.

Чревна амебиаза се лекува с дози от по 2 г за 2-3 последователни дни.

При амебна инфекция на черния дроб лечението е три до шест дни, в рамките на които се определя индивидуална обща доза до 12 г, или по 1.5 до 2 г дневно.

За избягване на постоперативни инфекции може да се вземе еднократно доза от 2 г приблизително 12 часа преди хирургичната интервенция.

При прилагането на медикамента за лечение на деца се изчислява допустимата индивидуална доза според телесното тегло и диагнозата.

Ако е пропуснат прием, таблетките се вземат при първа възможност или се изчаква времето до следващия, ако той приближава.

Не бива да се превишава определената доза с цел компенсиране на пропуск или в очакване да бъде постигнат по-бърз успех на лечението. Предозирането може да причини главоболие, ускоряване на сърдечната дейност, спадане на артериалното налягане, затруднено дишане, шок. Необходима е бърза медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ТИНИДАЗОЛ може да причини някои странични ефекти, за които пациентът следва да е предупреден. Като цяло неприятните последици са сравнително малко и в повечето случаи – преходни. Най-често се касае за стомашен дискомфорт, гадене, болки в корема, метален вкус. Една от редките сочени последици е склонност към анорексия.

В редки случаи се наблюдават алергични реакции от типа обриви, отоци на лицето и гърлото, проблеми с дишането и преглъщането. Има информация също за възпаление на устната лигавица и езика, на гърлото; грапав език; повръщане, диария; главоболие и световъртеж, в редки случаи – сензорни нарушения, “мравучкане”, намалена чувствителност на кожата. Има съобщения и за единични случаи на тежки алергични реакции – до ангионевротичен едем. Възможни са отклонения в показателите на кръвната картина и на бъбречните функции

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТИНИДАЗОЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при бременност и кърмене. Не се препоръчва при пациенти със заболявания на нервната система и нарушения в показателите на кръвната картина.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е прецизно дозиране при паралелен прием с кумаринови антикоагуланти – ТИНИДАЗОЛ усилва ефекта от въздействието им.

Противопоказано е съчетаването с алкохол и алкохол-съдържащи продукти. Подобна комбинация ускорява сърдечната дейност и причинява колики и зачервяване на лицето. Препоръчва се прием на алкохол най-малко три денонощия след последния прием на лекарството.

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за опаковка от 4 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *