Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЦЕЛЕКОКСИБ / CELECOXIB

Съдържа целекоксиб, лактоза монохидрат, хидроксипропилцелулоза, кросповидон, повидон, натриев лаурилсулфат, вода, магнезиев стеарат, титанов диоксид, желатин, шеллак Е904, алкохоли, пропиленгликол, концентриран амонячен разтвор, оцветители

Предназначение

целекоксибЦЕЛЕКОКСИБ намалява болката и възпалението; продуктът е от типа нестероидни противовъзпалителни. Препоръчва се при остеоартрит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит. Медикаментът действа като инхибитор – потиска синтеза на компоненти, известни като простагландини. При по-малко количество от тях болката и взпалението от посочените заболявания се проявяват в по-слаба степен.

Как се приема

Капсулите ЦЕЛЕКОКСИБ се приемат веднъж или два пъти дневно – според лекарските препоръки. Дневната доза се определя в зависимост от диагнозата и от състоянието на пациента. За предпочитане е капсулите да се поглъщат цели, с чаша вода – по едно и също време. Възможно е при невъзможност това условие да бъде изпълнено, капсулите да се разтварят внимателно и съдържанието им да се приема смесено с кисело мляко, плодово пюре или оризова каша.

При остеоартрит и анкилозиращ спондилит се взема една капсула от 200 мг веднъж дневно, или 2х100 мг на два приема. Ако е необходимо, дозата може да се увеличи до 400 мг на ден.

Ревматоидният артрит изисква два приема дневно, обикновено формулата е 2х100 мг; възможна е корекция до 400 мг дневно.

Лекуващият може да препоръча редуцирани дози, ако пациентът е в напреднала възраст или ако страда от заболявания на бъбреците и черния дроб.

Ако е пропуснат прием, капсулите се вземат при първа възможност или се изчаква следващият – не се взема двойна доза за компенсация. При предозиране са възможни различни смущения.

Приемът може да се спре единствено по препоръка на лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този продукт може да причини неприятни и дори опасни странични ефекти. Не са изключени алергични реакции, изразени в обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане. Има информация за сърдечни смущения, болки в стомаха и червата, вътрешни кръвоизливи; чернодробна недостатъчност, хепатит; диария и пр.

Други прояви са повишеното кръвно налягане, задържане на течности и оток, главоболие, позиви за повръщане, скованост на мускулите, болки в ставите.

В по-редки случаи има прояви като мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност, болки в бъбреците и в черния дроб, анемия, тревожност и депресия, болка в гърдите, оток на лицето, спазми на крайниците, посиняване – кожата мени цвета си; зрителни проблеми.

Приемът на медикамента може да стане причина за объркване на сърдечния ритъм, косопад, халюцинации, нарушен водно-солеви баланс; познати са също проблеми заради промени в кръвната картина, фоточувствителност, отклонения в показателите на кръвната картина. При употребата на този продукт бъбреците; нарушения в месечния цикъл; може да се отчете и въздействието му върху черния дроб и рл

Сред тежките странични ефекти са алергични реакции – включително анафилактичен шок; мозъчни кръвоизливи, менингит, чернодробна недостатъчност, възпаление на кръвоносните съдове, тежки зрителни увреждания, промени в кръвната картина и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките, както и към други лекарства от типа сулфонамиди или нестероидни противовъзпалителни.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи.

ЦЕЛЕКОКСИБ не трябва да се използва при тежки заболявания на бъбреците, черния дроб, болест на Крон, сърдечна недостатъчност, при проблеми с кръвообращението или след операции на артерии в долните крайници.

Не се препоръчва при пациенти, склонни към вътрешни кръвоизливи, при язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Взаимодействие с други медикаменти

Препоръчително се избягва комбинацията на ЦЕЛЕКОКСИБ с ацетилсалицилова киселина, лекарства за разреждане на кръвта, кортикостероиди, ибупрофен, диклофенак.

Необходима е преценка за възможни рискове при паралелен прием с АСЕ-инхибитори, декстрометорфан, литий, противосъсирващи, антидепресанти, невролептици, метотрексат, зиклоспорин, лекарства за епилепсия.

_______

Усреднена цена в аптеките – 33 лв за опаковка от 30 капсули по 200 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *