ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДАРИЗОЛ / DARIZOL

Съдържа донепезил хидрохлорид, полакрилин калий, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, безводен мононатриев цитрат, аспартам, кроскармелоза натрий, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хлороводородна киселина, вода

Предназначение

даризолДАРИЗОЛ е медикамент, използван при лечението на деменция и болест на Алцхаймер. Продуктът е тип инхибитор на ацетилхолинестеразата; приемът му въздейства положително при симптоми като отслабване на паметта, влошаване на концентрацията и способността за възприемане на нова информация. Един от медикаментите в комплексни терапии на хора, които страдат от прогресиращо слабоумие, объркване, загуба на обичайни умения и навици с достигане на безпомощно състояние и необходимост от обгрижване.

Как се приема

ДАРИЗОЛ е продукт под формата на диспергиращи се таблетки. Обикновено приемът е една таблетка от 5 мг веднъж на 24 часа – вечер, преди лягане. Таблетката се поставя върху езика и се държи в устата до пълното й разтваряне. Веднага след това може да се пие малко вода. При необходимост лекуващият може да увеличи дозата на 10 мг веднъж дневно.

Дозата и продължителността на приема са по преценка на лекуващия и в зависимост от въздействието върху пациента. Таблетките трябва да се вземат редовно; при пропуснат прием се изчаква времето за следващия, на другия ден. Ако пациентът не е вземал медикамента няколко дни – до седмица, преди възстановяването на режима е добре да направи консултация с лекуващия.

Предозирането трябва да се избягва; приемът на по-високи от определените дози причинява странични ефекти от рода на гадене и повръщане, понижаване на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, затруднено дишане, припадъци, конвулсии. Тези симптоми изискват медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ДАРИЗОЛ може да провокира тежки странични ефекти като болки в стомаха и чревния тракт, вътрешни кръвоизливи – разпознаваеми по черни екскременти, припадъци, повишена температура с мускулна скованост, разкъсване на мускули, чернодробни отклонения – включително хепатит. Всеки от изброените симптоми може да има сериозни последици и да застраши здравето и живота на пациента; необходима е медицинска намеса.

Пациенти, лекувани с този продукт, са съобщавали също за гадене и повръщане, главоболие, диария, мускулни крампи, влошено качество на съня и халюцинации, обриви, замаяност, агресивно поведение, изпускане на урина, безпричинно падане с наранявания.

В по-редки случаи са наблюдавани забавен сърдечен ритъм, скованост на мускулите, неконтролирани движения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДАРИЗОЛ не се прилага при алергия към активния компонент или към някое от помощните вещества.

Медикаментът е противопоказан за бременни и кърмачки; не се използва за лечение на деца и подрастващи.

Рискови групи пациенти, при които продуктът се прилага след внимателна преценка за безопасност, са боледувалите от язва на стомаха или дванадесетопръстника; епилепсия, припадъци, конвулсии; заболявания на бъбреците и черния дроб; страдащи от бронхиална астма; пациенти със сърдечни заболявания, включително ритъмни нарушения.

Взаимодействие с други медикаменти

При паралелен прием с други продукти ДАРИЗОЛ може да промени въздействието си или да причини усилване/отслабване на терапевтичния ефект на останалите лекарства. Това налага внимателна преценка за безопасността на лекарствените взаимодействия; изисква се промяна в дозировки, режим на прием или временно спиране на някои медикаменти. Предупреждението се отнася за други медикаменти за лечението на Алцхаймер; за обезболяващи, нестероидни противовъзпалителни, антихолинергични, антибиотици, противогъбични, мускулни релаксанти, антидепресанти, антиконвулсанти, продукти за контрол върху сърдечния ритъм, анестетици. Да се внимава и с всички продукти, които могат да се набавят без рецепта.

_________

Усреднена цена в аптеките – 14 лв за 28 таблетки от 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *