ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 симптома, заради които трябва да посетите невролог

Посещението при невролог не трябва да се отлага, когато са налице дори и три от деветте симптома, които ще обсъдим днес

невролог
Неврологията е клон на медицината, който се занимава с разстройствата на нервната система

За повечето обикновени хора, които са далеч от медицината, неврологичните заболявания са мистерия. Ако гастритът или дерматитът са патологии с известни и добре забележими симптоми, то не такива са една голяма част от неврологичните заболявания.

Факт е, че еврологичните патологии днес са широко разпространени сред населението. Въпреки това, много от нас не знаят при какви симптоми трябва да отидем при лекар и кога точно. Често замайване, повтарящи се главоболия, които не се облекчават от аналгетици и почти постоянна умора, трябва да бъдат причина за безпокойство и консултация с невролог. Необходимо е да се консултирате с лекар, ако има болка в гърба, чувство на скованост или „мравучкане“, студени тръпки, загуба на памет или рязко намалено зрение.

Днес ще обсъдим 9-те най-чести симптома, които са характерни за някои неврологични заболявания.

Обикновено хората отиват на лекар, когато вече нямат сили да издържат на симптомите и болката, а обичайните лекарства не помагат. Това е погрешно, защото всяка болест, особено в неврологичен план, е много по-лесно да се елиминира или да се облекчи значително, когато е в начален етап. И е важно да знаем, че неврологичните патологии, за разлика от повечето заболявания на вътрешните органи, не протичат без симптоми. Най-малкото, съществуват някои минимални прояви, но човек може да не обърне внимание на тях, мислейки че са умора или стрес.

 

9 симптома, които трябва да бъдат обсъдени с невролог

 

1. Главоболие

Почти всеки понякога е страдал от главоболие, което се случва следствие от настинки, тежка умора или стрес. Въпреки това, ако главоболието е непоносимо, предизвика гадене повръщане, локализирано е в едната половина на главата, има аура преди да се появи (визуални, слухови, зрителни аномалии и усещане за нереалност) – това си е повод да се посети невролог в най-скоро време. Причини могат да бъдат мигрена, повишен обем на мозъчните процеси или повишено вътречерепно налягане. Необходимо е спешно да се консултирате с лекар, ако главоболието е придружено от изтръпване на част от тялото (ръката, крака), проблеми с речта или загуба на памет.

2. Наличие на хронична болка

Ако постоянно сте измъчвани от болки в шията или гърба, които продължават към ръката, крака или разстройват движенията на тялото, не трябва да чакате да преминат. Особено опасна е болката, комбинирана с изтръпване на части от тялото. Причината за посещение на невролог трябва да бъде болка в долната част на гърба, гръдния кош или гърлото, която причинява замаяност, общо неразположение или сънливост. Също така причината за незабавна консултация е болка в областта на лумбалната област с нарушено уриниране или движения на червата.

3. Атаки на световъртеж

Симптом, като замайването, е трудно да се опише. Той се възприема субективно от всеки човек. Но обикновено това е усещането, че предметите плават наоколо, въртят се около човешкото тяло или самото тяло се върти, въпреки че пациентът стои или седи неподвижно.

Атаки на замаяност при завъртане на главата, при рязка промяна позицията на тялото или внезапно, със загуба на ориентация и равновесие, трябва да ви накарат да потърсите причината, като се консултирате с невролог. Това може да бъде знак за съдови проблеми на мозъка, както и за по-сериозни и опасни патологии. Не по-малко притеснително е замайването по време на пътуване, придружено от гадене или повръщане, както и главоболието, което периодично и често се появява след сън.

4. Появата на изтръпване на различни части от тялото

Ако усещане за изтръпване се усеща в крайниците, върху кожата на гръдния кош, корема или гърба, това са признаци на тежки проблеми с периферните нерви и дори с гръбначния стълб. Понякога, когато се комбинира със замайване или главоболие, това може да е признак на по-сериозни проблеми, включително инсулти или обемни процеси и кръвоизливи в областта на мозъка.

5. Тежка умора в различни часове на деня

Слабостта и умората са специфични състояния на тялото, когато на човек му е трудно дори да стане от леглото, да надигне чаша, да се облече или да положи каквито и да е усилия. Проявлението на слабост може да се локализира в една група от мускули или част от тялото или да има общ характер. Трябва да се притеснявате особено, ако един от крайниците е очевидно по-слаб от другия. Ако такава слабост се комбинира и със скованост и нарушено движение в едната половина на тялото, веднага трябва да се обадите на лекар.

6. Нарушения на моторните действия, тремор

Симптоми като треперене на ръцете и краката, бавно действие и внезапно смущение, различна походка, трудности при ходене и препъване на равна повърхност не трябва да бъдат пренебрегвани. Това са признаци на сериозни нарушения в мозъчните структури, които не могат да бъдат игнорирани. Трябва също така да се консултирате с лекар, ако страдате от походката си, имайки накуцване с единия крак, както и ако ви е трудно да си повдигнете крака от пода или от легнало положение.

7. Зрителни увреждания

Разбира се, с възрастта много хора отбелязват нарушение на зрителната острота. Това е съвсем естествено явление. Но ако зрението се наруши почти незабавно, рязко, дори до пълна слепота, ако визуалното поле рязко се стесни (все едно гледате през бинокъл), ако често мигате, не игнорирайте тези симптоми. Ако виждате искри, точки, черни мухи, кръгове или всички предмети пред очите ви са размазани, ако визуалната ориентация е нарушена, това са все симптоми на неврологични проблеми и причина за незабавно посещение при невролог, последвано от консултация с очен лекар.

8. Безсъние и други проблеми със съня

Проблемите със съня са едни от най-честите оплаквания при посещение на личния лекар, или невролога. Ако по време на сън страдате от замаяност, болезненост в областта на врата, главоболие или гадене, ако паметта и ефективността са засегнати, е време да обърнете внимание на здравето си. Също така си струва да се предприеме нещо, ако през по-голямата част от нощта не спите. Ако пък заспите и сънят е неспокоен, с чести събуждания, кошмарни сънища и усещане за слабост сутрин, не пренебрегвайте състоянието си и не си мислете, че това ще отмине. Време е да посетите невролог.

9. Нарушения на краткосрочната и дългосрочна памет

Ако в обичайните разговори човек започне да губи нишката на разговора, ако често търси точните думи, ако се появят промени в личността, раздразнение и агресия, ако паметта се влоши и дори имената на близки познати започнат да представляват трудност, е време да се видите лекар. Струва си да се провери и постоянната загуба на дребни предмети у дома, ако не помним събития от миналото или много скорошни инциденти. Особено важно е незабавно да отидете до лекар, ако паметта изчезне след увреждане на главата, загуба на съзнание или след тежко главоболие.

 

При наличието на някои от горепосочените неразположения не отлагайте консултацията с невролог! 

 

Важно е да разпознавате и да започнете навременно лечение на неврологичните заболявания. Пренебрегната патология може да доведе до удар и парализа, личностни разстройства, нарушено съзнание, мускулна атрофия и инвалидност.

Източник: econet.ru

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

невролог

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *