Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Известен руски кардиолог дава съвети при аритмия и други заболявания на сърцето

Сърцето обича и се надява, сърцето боли и приема, може да бъде ледено, а може да бъде и горещо като пламък

Сърцето не само е най-важния мускулен орган, но и орган на знанието, на мисълта и възприятието. Колкото и абсурдно да звучи, една голяма част от събитията около нас, възприемаме и усещаме именно благодарение на него.

Сърцето заема централно място в духовния живот на човека. Неслучайно го наричат и „съкровище на ума“. „Сърцето ни е съкровище. Спрем ли да се грижим за него, ставаме просяци“, казва Оноре дьо Балзак.

Опитният кардиолог Александър Недоупс обяснява защо сърцето е получило такова важно място не само в медицината, но и в духовния свят. Какво е сърцето и защо този орган е най-важният от всички? Как да се запази здравето на сърцето и кръвоносните съдове? Може ли да се овладее аритмията? На тези и други важни въпроси отговор дава световно известният руски кардиолог Александър Недоупс.

Известният руски кардиолог Александър Недоупс

Защо сърцето е най-важният орган във физическия и духовния свят?

„Аз съм терапевт и кардиолог, всеки ден се занимавам с пациенти, чиито сърца са разбити – в буквалния и преносен смисъл. Знам доста добре как сърцето работи: какви клапани има, каква проводяща система, как се свива, как бие. Знам как и кога боли. Разбира се, съществува неразривна връзка между емоционалния живот на човека и сърцето.

Когато изпитваме някаква емоция, сърцето веднага реагира на това: започва да бие по-силно или спира за момент. Под влияние на различни силни чувства човек неволно полага ръка на сърцето си. Сърцето боли от неприятни емоции и трагични новини. А мозъка, главата, мисленето? Не могат ли те да предпазят сърцето? Уви, това е невъзможно! Всичко, в крайна сметка, е свързано със сърцето.“

Защо сърдечните заболявания, и свързаните с тях усложнения, са болест номер едно в света?

„Заради цялата сложност, която представлява, сърдечно-съдовата система е много уязвима. Ето защо хората се разболяват толкова често. Сърдечно-съдовата система участва във всичко: осигурява физическа мобилност и интелектуална дейност, занимава се с транспортирането на хранителни вещества и кислород.

И в същото време е толкова уязвима! Забележете – нашето сърце започва да работи още преди да сме се родили! Неслучайно казват, че майките имат две сърца…“

Защо мъжете по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания?

„Женските хормони имат вазодилатиращ ефект и са застъпници на здравето на сърцето. Така че липсата или малкото количество женски хормони е първата причина за заболеваемостта сред мъжете. Втората е пушенето. Третата, но съвсем не последна е обездвижването. Следва го затлъстяването и злоупотребата с алкохол. Да не забравяме и типично мъжката агресия, както и по-силния стрес, който мъжете изпитват.

Мъжете са воини, мъже са стратези, мъжете са началници, те са отговорни за своето семейство и за своя екип. Случайно или не, но повечето световни лидери са мъже. Мъжете, по волята на съдбата, са подложени на по-голямо натоварване върху нервната система и сърцето.“

Как стресът и депресията засягат сърдечната функция?

„Един мой приятел, лекар, написа дисертация за това как хипертонията, астмата и язвите се толерират от богати хора и от монасите. Оказа се, че и двата типа хора се разболяват еднакво често от тези болести. Но монасите боледуват от тези болести по-леко и се възстановяват по-бързо! Защо? Те нямат така характерното за богатите хора угнетение на духа. За бизнесмените всеки неуспех е трагедия. Той е притеснен, нервен, започва да се стресира, да преживява. Получава се аритмия. След време се появява и хипертонията, която носи със себе си сърдечния удар или други тежки сърдечни заболявания. А монасите? Монасите са благодушни.

Неслучайно в Библията се казва: хвърли хляба си по водата, защото след много дни отново ще го намериш!

Весели се в младостта си, и нека те радва сърцето ти в дните на младостта ти. И ходи по пътищата на сърцето. Но знай, че за всичко това Бог ще те съди.

Затова отмахни от сърцето си досадата, отдалечи от плътта си всичко що докарва неволя. Защото младостта и юношеството са суета.

Виждате ли колко просто и разбираемо е казано това, което ние лекарите не спираме да повтаряме и да обясняваме, но по друг начин… Но, коли ни слуша… “

На каква възраст трябва да започнем да се грижим за сърцето?

„Преди всичко родителите трябва да мислят. Когато едно бебе се ражда, трябва да бъде защитено – веднъж, емоционално – втори път да е хранено правилно. Необходима е много и постоянна физическа активност. Сърцето трябва да се пази още от момента на раждане. Съвременните родители в никакъв случай не бива да пренебрегват профилактичните прегледи. Колкото по-навреме се установи сърдечното заболяване, толкова по-лесно се лекува. “

Кога възникват обостряния на сърдечносъдовите заболявания?

„Екзацербациите се случват през цялата година. Особено по времето, когато има магнитни бури. Атмосферното налягане – също. Това е много сериозно нещо. От много време давам един постоянен съвет на пациентите: вземете барометър и следвайте това устройство.

Ако стрелката е паднала, въпреки че времето не се е променило, бъдете подготвени за това, че започва дискомфорт – скокове на кръвното налягане, аритмични атаки. Когато написах докторантурата си преди много години, проучих как времето се отразява на аритмията. По този въпрос дори си сътрудничих с метеорологичния център.

Как да се държим с човек, който има болно сърце?

„Трябва да се щади! Предотвратяването на сърдечни заболявания е изключително важно нещо. Големият терапевт Григорий Антонович Захарин твърди: „Само превантивната медицина и хигиената на труд и почивка могат да се противопоставят триумфално на заболяванията“. Това беше казано преди повече от сто години. Трябва да бъдете особено внимателни със семейството си. Не с непознати, не и на работа, а у дома. Казано е: най-голяма болка ни причиняват хората, с които сме у дома!“

В заключение!

Интересни са разсъжденията на руския кардиолог. Заслужава се да се вслушаме в думите му. Сърцето е важен и незаменим орган! Състоянието на останалите органи и системи на тялото директно зависят от правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. С други думи, здравето на сърцето е отговорно за продължителността на живота на човека.

При условия на постоянен стрес, лоша екология и пренебрегване на собственото здраве, сърцето се нуждае от специални грижи. Спрете пушенето, контролирайте храната, отслабнете ако е нужно и редовно посещавайте лекар за превантивни прегледи – сърцето ви ще ви благодари за това!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *