ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кой не трябва да яде райска ябълка? (и как намалите вредата от иначе полезния плод)

С пристигането на ноември по пазарите се появява и последният плод на есента – райска ябълка (гр. Diospyros, което означава „божествен огън“)

райска ябълка
Само след няколко дни, около средата на месец ноември, в село Хрищени, до Стара Загора, ще се проведе ежегодния събор по случай Празника на Райската Ябълка.

Леко сладка, и в същото време с разпознаваем тръпчив вкус, божествената ябълка наистина може да ни донесе истинска гастрономична наслада. И заради ползите, които има за здравето, заслужава да се почете с празник.

Този ярък есен плод съдържа огромно количество витамини и микроелементи, които са невероятно полезни за зрението, белите дробове, сърцето и бъбреците.

Но, въпреки многото полезни свойства, райската ябълка може сериозно да навреди на здравето. Особено в ситуации, в които се консумират незрели плодове или когато се изяждат повече от две на ден.

В кои случаи не бива да яде райска ябълка? Има ли този толкова популярен плод някакви противопоказания за здравето?

Вредата на райската ябълка за здравето е свързана главно с високото съдържание на една специфична дъбилна субстанция в незрелите плодове. Танин или галодубинова киселина е фенолно съединение със стягащ ефект.

Танините имат способност да образуват силни връзки с протеините, полизахаридите и други биополимери. В допълнение към райската ябълка, танинът се среща и в други плодове, като френско грозде, дрян, дюля и нар. Танин има в черния чай, какаото и червеното вино.

При контакт с лигавицата на устната кухина или стомаха, танинът реагира с протеините на клетъчните мембрани, като ги свива и образува затягащ филм. Оттук и познатите стягащи, тръпчиви усещания.

райска ябълка плод
Кой не трябва да яде райска ябълка?

 

В специфичната среда на стомаха танинът може да образува клъстери от частици, които не могат да бъдат усвоени

Лекарите наричат ​​такива формации „стомашни камъни“. В някои успешни случаи тези така наречени „камъни“ се самоотстраняват, но понякога това изисква операция.

Високите дози танин могат да доведат до нарушено храносмилане, чернодробна или бъбречна дисфункция. Под въздействието на това вещество може да се раздразнят чревните стени. Излишната танинова киселина предотвратява правилното усвояване на полезни минерали, по-специално желязото, което е свързано с развитието на анемия.

Танинът има тенденция да свързва калция в млечните продукти и така да се образуват неразтворими утайки, които през годините могат да причинят образуването на жлъчни камъни. Ето защо, не се препоръчва да се комбинира райската ябълка с млечни продукти.

Интересното е, че поради същата причина диетолозите не препоръчват да се пие силен чай, съдържащ танин с мляко. По-добре е да използвате тези продукти поотделно и да пиете не повече от две чаши чай на ден.

Конкретно кой не бива да консумира райска ябълка?

1. Хората с стомашно-чревни заболявания, както и с намалена активност на стомаха и червата, синдром на раздразнените черва. Ако страдате от хроничен запек избягвайте да консумирате райска ябълка, както и останалите продукти, в които има повечко танини. Това може да доведе до остро запушване на червата.

2. Да внимават и болните от панкреатит и заболявания на дванадесетопръстника.

3. Ако бързо трупате килограми, забравете за райската ябълка, тъй като тя забавя метаболизма.

4. Райската ябълка не бива да се дава на малки деца, но експертите нямат консенсус относно границите на възрастовите ограничения. Някои педиатри съветват райския плод да не се дава на деца под тригодишна възраст, други препоръчват да се дава на децата едва когато станат на 7-8 години.

Най-правилно е този проблем да бъде решен поотделно за всяко дете, след консултация с лекар. Също така е важно да се знае, че е по-добре да се купуват плодове за детето с по-ниско съдържание на танини.

 

5. Бременни и кърмещи майки, тъй като ярко оранжевия плод може да предизвика алергична реакция.

6. Хора с повишена чувствителност към йод. В такива случаи райската ябълка може да бъде вредна, причинявайки алергични реакции с различни прояви. Алергията към йод е по-често срещана при деца, но ако се появява при възрастен, тя протича с усложнения.

7. При диабет, прекомерната консумация на ябълката може да предизвика силен скок на кръвната захар.

8. Хипотониците могат да хапват не повече от половин, до една райска ябълка на ден, тъй като този плод рязко сваля кръвното налягане.

Сега вече знаете как може да ви навреди райската ябълка. Това, обаче не бива да ви кара напълно да игнорирате ценните плодове. В края на краищата, всичко е полезно в умерена доза. Ако има предразположение към заболявания на стомашно-чревния тракт, тогава трябва да се яде не повече от един плод. Това няма да има фатални последици за здравето. В допълнение, не бива да пиете млечни продукти.

Как може да се намали тръпчивостта на райската ябълка, и следователно вредните танини?

1. Консумирайте само узрели плодове.

2. Дръжте ябълката на топло (30-40 градуса), за около 10-12 часа. Танините и следователно стягащият вкус ще изчезнат.

3. Танинът се унищожава чрез замръзване, така че замразената ябълка напълно се отървава от стягането след консумация. Ако пресните плодове имат прекалено много танин, вкусът им е неприятен и тръпчив. След замразяване този недостатък напълно ще изчезне. Това, между другото, ще подобри вкуса на райската ябълка, дори ще я направи по-сладка.

Тези три стъпки ще ви дадат възможност да се насладите на тази истинска витаминна бомба – райската ябълка!

Бъдете здрави!

Източник: takprosto.cc

Изглед на опаковката на продукта Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *