ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АСПЕТАКС ПРОТЕКТ / ASPETAX PROTECT

Съдържа ацетилсалицилова киселина, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, силициев диоксид – колоиден безводен, кроскармелоза натрий, натриев стеарил фумарат

Предназначение

аспетакс протектАСПЕТАКС ПРОТЕКТ на Адифарм е перорален продукт под формата на таблетки, съдържащи ниска доза от активната съставка – ацетилсалицилова киселина. Препоръчва се като средство против образуването на кръвни тромби – самостоятелно или в комплексна терапия. Прилага се в случаи на нестабилна ангина пекторис, при лечение на миокарден инфаркт, както и за профилактика и рецидиви на инфаркт на миокарда; за профилактика на мозъчна исхемия и инсулти; при артериални съдови операции. Продуктът не е предназначен за овладяването на състояния с болка и оток.

Приемът на таблетките трябва да става по време на хранене или непосредствено след него; гълтат се цели, с достатъчно вода. Не трябва да се приема АСПЕТАКС ПРОТЕКТ на празен стомах!

Дневната доза от продукта, както и продължителността на приема му, се определят от лекуващия в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Обикновено дозите варират, като стандартните са една таблетка от 100 мг дневно за нестабилна ангина пекторис, при артериални съдови интервенции и след тях, за профилактика на мозъчни инсулти и след тях; 1 до 1.5 таблетки при инфаркт на миокарда; 3 таблетки срещу рецидиви на миокарден инфаркт.

Ако е пропуснат прием дневната доза се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия; не бива да се удвоява количеството с цел компенсиране на пропуснатото заради риск от странични ефекти след предозиране. При предозиране е възможно да се развият симптоми като гадене и повръщане, гастрит, шум в ушите и временна загуба на слуха; при значително превишаване – токсикози, енцефалопатия, гърчове, кома, рязко спадане на кръвното налягане, повишен риск от кървене; възможни са алергични реакции – включително анафилактичен шок, респираторна недостатъчност. Има данни за редки случаи на бъбречни увреждания.

Възможни нежелани ефекти

Често споменаваните странични реакции обикновено са свързани със стомашно-чревния тракт: гадене и повръщане, гастрит, болки в корема, хранителни разстройства, диария. Споменават се също замайване и проблеми със слуха, отклонения в нормалните функции на отделителната система, чернодробни проблеми – до хепатит; при алергични реакции се проявяват зачервяване, сърбеж и обриви с различна интензивност; в редки случаи е възможно да се развие ангиоедем с отоци и затруднено дишане, както и респираторни затруднения, ринит, бронхоспазъм, шокови състояния.  Регистрирани са отклонения в показателите на кръвната картина.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АСПЕТАКС ПРОТЕКТ не се използва при алергия към ацетилсалицилова киселина или към някоя от помощните съставки на продукта; към други продукти с тази активна съставка, към салицилати, към нестероидни противовъзпалителни.

Медикаментът не се прилага при лечението на деца и подрастващи под 18 години; това правило е пренебрежимо единствено в случаите, когато други средства не дават желания резултат и терапията е назначена и контролирана от лекар.

Продуктът не се препоръчва през първи и трети семестър на бременността. Допуска се контролиран прием от кърмачки само в краен случай и под контрол, но не във високи дози.

АСПЕТАКС ПРОТЕКТ не се препоръчва на пациенти с гастрит и язва, със забавено кръвосъсирване, хемофилия, тромбоцитопения. Не се прилага една седмица преди и след хирургични интервенции.

Допуска се приложение след предварителна преценка за възможния риск при пациенти с астма, назални полипи, анемия, чернодробни и бъбречни заболявания, при алкохолици; при потенциални потребители с неконтролирана хипертония, при дехидратирани пациенти.

Взаимодействие с други медикаменти

АСПЕТАКС ПРОТЕКТ не бива да се приема едновременно с метотрексат във високи дози. При паралелен прием с други медикаменти трябва да се внимава в случаите, когато терапевтичното въздействие се усилва – така е с антикоагуланти, противодиабетни лекарства, противоревматични и нестероидни аналгетици, сулфонамиди; АСПЕТАКС ПРОТЕКТ усилва и действието на приемания литий, барбитурати, дигоксин.

При съчетаване с този медикамент по-слабо действат продукти като лекарства за контрол на високото артериално налягане, антагонистите на алдостерон, диуретици с удължено действие.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 30 таблетки по 100 мг   

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *