НЕОЦЕФ / NEOCEF

Съдържа цефиксим, калциев хидрогенфосфат, прежелатинизирано нишесте, хидроксипропил целулоза, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, талк, лецитин, ксантанова гума, филмово покритие, оцветител, вода

Предназначение

неоцефНЕОЦЕФ е антибиотичен продукт, тип цефалоспорин. Подходящ е за лечение на група инфекции на дихателната и отделителната система, особено при възпаления с бактериален причинител на гърлото, синусите, средното ухо, при бронхити и пневмонии. Приема се по лекарско назначение.

Как се приема

Стандартният прием на продукта е една таблетка дневно – за деца над 12 години и за възрастни. Таблетките се приемат по едно и също време, с достатъчно вода, без връзка с храненията. Продължителността на приема се определя от лекар.

Медикаментът не се препоръчва за малки деца, особено ако са на възраст под 6 месеца. Подходяща форма или продукт за тази възрастова група избира лекуващият педиатър.

Ако пациентът има бъбречно заболяване, лекуващият може да му препоръча прием на редуцирана доза.

При пропуснат прием лекарството се взема при първа възможност, след което терапията продължава по първоначалната схема. Предозирането може да провокира неприятни странични ефекти, затова трябва своевременно да се потърси медицинска помощ.

Пациентът не бива да прекратява самоволно приема, преди да е постигнат първоначалният терапевтичен ефект. Възможно е при нарушения на лечебния план патогенните микроорганизми да развият резистентност към антибиотика.

Възможни нежелани ефекти

НЕОЦЕФ може да стане причина за алергична реакция, свързана с обриви, подуване на лицето и устните, на гърлото – със затруднено дишане и преглъщане. При тежки симптоми незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.

В редки случаи пациентът развива тежки обриви, страда от разстройство с воднисти екскременти и риск от дехидратация.

Възможни са симптоми като гадене и повръщане, главоболие, болки в корема, отклонения в чернодробните функции, гъбични инфекции. При някои пациенти се развиват възпаления на лигавиците, газове, загуба на апетит, замайване. В много редки случаи страничните ефекти се усложняват, развиват се бъбречни отклонения, жълтеница, промени в кръвната картина.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НЕОЦЕФ не се прилага при алергия към някоя от съставките, както и към друг продукт от групата цефалоспорини или към пеницилин.

Продуктът не е подходящ за деца под 12 години, противопоказан категорично за бебета под 6-месечна възраст.

Бременни и кърмачки биха приемали този медикамент само след лекарска преценка за възможните рискове.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на НЕОЦЕФ с други медикаменти трябва да бъде предварително обсъден с лекуващия, за да се избегнат рисковете от нежелани негативни последици. По-специално внимание изисква потенциалното съвместяване с други антибиотици, диуретици, лекарства за контрол на кръвното налягане, антикоагуланти, перорални контрацептиви.

______

Усреднена цена в аптеките – 22 лв за 5 таблетки от 400 мг

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.