ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АУКСИЛЕН / AUXILEN

Съдържа декскетопрофен трометамол, натриев хлорид, етанол 96 %, натриев хидроксид,  вода за инжекции

Предназначение

АУКСИЛЕН е нестероиден противовъзпалителен продукт; прилага се като инжекционен разтвор. Прилага се при остри състояния с болка – умерена до силна, ако пациентът не е в състояние да взема таблетки. Най-често се използва при бъбречни кризи, срещу болки в гърба, при болка след операции.

Как се приема

Препоръчителната доза е една ампула от 50 мл на 10-12 часа, но при остри състояния се допуска повторение след 6 часа. Пределната дневна доза е три ампули.

Продуктът е за краткосрочна терапия; обикновено се прилага два дни, след което обезболяващите се приемат перорално. Пациенти в напреднала възраст и бъбречно болни не бива да приемат повече от една ампула дневно.

Въвеждането на медикамента се извършва само от специалисти; инжекциите са мускулни или интравенозни. При пропуснат прием – който е малко вероятен – трябва да се изчака времето за следващата доза. Да се внимава за превишаване; ако това се случи – незабавно потърсете консултация със специалист.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти са гадене, болка и възпаление в мястото на инжектиране, зачервяване или посиняване, кървене. Има оплаквания и от понижаване на кръвното налягане, повръщане на кръв, зрителни затруднения, главоболие и анемия, запек, диария, дерматит, сърбеж и изпотяване, храносмилателни смущения.

В по-редки случаи се описват смущения в сърдечните функции, повишено кръвно налягане, бъбречни болки, отоци и възпаления на кръвоносни съдове, колебания в кръвни показатели – включително стойностите на кръвната захар, мускулни крампи, смущения във функциите на бъбреците и черния дроб, нарушения на месечния цикъл, отклонения във функциите на простатата, изтръпване на крайници и пр.

Има и единични случаи на тежки алергични реакции – включително анафилактичен шок; възможни са отклонения в кръвните показатели, панкреатит, бронхоспазъм, бъбречни нарушения.

Установени са функционални нарушения, подобни на тези при други нестероидни противовъзпалителни като повишаване на артериалното налягане, задържане на течности и отоци и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не бива да се използва при алергия към някоя от съставките или към други нестероидни противовъзпалителни.

Не се прилага за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Медикаментът не е подходящ за пациенти с астма, полипи в носа, при проявена фоточувствителност, с язва, склонни към вътрешни кръвоизливи, при хронични храносмилателни проблеми, болест на Крон, с нарушения в съсирването на кръвта; дехидратирани.

Продуктът не се препоръчва при бременност, особено през последните три месеца. Не е подходящ за кърмачки.

Не бива да се шофира, ако прилагането на продукта причинява замайване, замъглено зрение, влошена координация на движението, концентрация на вниманието.

Взаимодействие с други медикаменти

Не се препоръчва комбиниране на продукта с аспирин, кортикостероиди, други противовъзпалителни. Избягва се паралелен прием с противосъсирващи, литий, метотрексат, противоепилептични, сулфаметоксазол.

При други лекарства се допускат комбинации, но само под лекарски контрол и с повишено внимание за възможни реакции. Такива са хинолоновите антибиотици, циклоспорин, лекарства за разрушаване на кръвни съсиреци, пробенецид, дигоксин, медикаменти за прекратяване на бременност, антидепресанти, антитромбоцитни. При специални предпазни мерки са възможни комбинации с продукти като бета-блокери, диуретици, противодиабетни, лекарства за бактериални инфекции, препарати против вирусни инфекции.

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за опаковка от пет ампули

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *