ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ИНДЕКСТОЛ / INDEXTOL

Съдържа олеандомицин, дексаметазон, индометацин, течен парафин,  смес от цетостеарилов алкохол и анионен емулгатор, метилпарахидроксибензоат пропилпарахидроксибензоат, бял мек парафин

Предназначение

индекстолПастата ИНДЕКСТОЛ за устна лигавица представлява комбинация от три активни компонента – олеандомицин, дексаметазон, индометацин. Олеандомицинът е макролиден антибиотик, чиято роля е да овладее бактериалната инфекция. Дексаметазонът е глюкокортикоид: благодарение на него се неутрализират симптоми от рода на оток, възпаление, алергична реакция. Противовъзпалително действа и индометацинът. Медикаментът се използва за лечение на проблемна лигавица в устната кухина: при поникване на мъдрец, афти и язви от различни причинители, гингивити и джобове по венците, стоматологични проблеми – алвеолити, периодонтити.

Как се приема

ИНДЕКСТОЛ е  продукт за локално приложение по лигавицата в устната кухина. Прилагането е по лекарска препоръка като дневна доза и продължителност на употребата.

При проблеми като периодонтит и алвеолит, както и при гнойни джобове на венците, пастата се нанася от стоматолог след предварителна специализирана обработка на проблемното място.

За гингивит пациентът прилага сам неголеми дози от пастата, като масажира възпалените венци по инструкция от лекуващия. Честотата на апликиране при проблемно поникване на мъдрец или афти/язви трябва да бъде назначена от медицинско лице.

Ако се пропусне полагането на доза по график, това трябва да се направи при първа възможност и без компенсиране с по-висока доза. При превишаване или смущения в резултат на твърде често използване на продукта трябва да се направи консултация с лекуващия.

Възможно е да се получи бързо подобрение в резултат на терапията с този продукт. Използването му обаче не бива да се спира самоволно докато лекуващият не се разпореди за това.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с този продукт е възможно да се получат странични реакции под действието на една от активните съставки, на тройната комбинация или на някое от помощните вещества.

Олеандомицинът може да е причина за алергични реакции от леки – сърбеж, обриви, копривна треска, в редки случаи – до тежки като отоци по лицето и гърлото, затруднено дишане, говор и преглъщане. Дексаметазонът може да провокира вторични инфекции, ендокринни нарушения с хормонални проблеми – например нарушения на цикъла; забавен растеж при млади потребители; замъглено зрение. Индометацинът може да причини парене при полагането на крема; коремни болки, гадене, смущения в чернодробните функции. Възможни са и алергични реакции, изразени в оток по лицето и дишане с хрипове.

Странични ефекти могат да последват и в резултат на колективното въздействие на трите активни съставки. В общи линии те се изразяват в парене и дискомфорт в третираната зона,  болка и увеличена продукция на слюнка.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ИНДЕКСТОЛ не се  прилага при алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при вирусни и гъбични инфекции в устната кухина.

Употребата е противопоказана при деца и подрастващи.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Принципно продуктът се приема добре, но при едновременно лечение с други продукти са възможни взаимодействия с отражение върху ефективността на лекарствата. Въздействието на дексаметазоновата съставна отслабва при комбиниране с лекарства за епилепсия, капки за нос с ефедрин и някои антибиотици – рифампицин. Олеандомициновият компонент е с отслабен антибактериален ефект при съчетаване с еритромицин и линкомицин. Допълнителният прием на кортикостероиди активира индометациновата съставка и тя може да причини разраняване на лигавицата и образуване на язви.

Дексаметазонът в кръвта би се увеличил, ако пациентът приема ритонавир или кобицистат.

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за разфасовка от 5 г

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *