Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10-те ползи от инка инчи – за какво помага това удивително растение?

Какви са ползите от инка инчи?

Плодовете на това южноамериканско растение, познато и като фъстък на инките, наподобяват капсули, оформени звездообразно. Неговите уникални качества са открити наскоро, но всъщност са били познати на хората още преди 3000 години.

Семената на инка инчи (сача инчи) са богати на протеини, Омега 3,6 и 9, витамин Е, каротеноиди (вит. А) и фибри. Те са лесни за храносмилане и е малко вероятно да предизвикат алергия или раздразнение.

Високото съдържание на протеини и желязо подпомага регулирането на биологичните процеси в организма. Протеинът играе роля в производството на ензими, хормони и др., а желязото е необходимо за генериране на допамин, норепинефрин и серотонин. Тези основни невротрансмитери и химикали засягат всичко – съня, енергията, храносмилането, общото здраве.

инка инчи
Растението инка инчи

Маслото от сача инчи на вкус е доста подобно на зехтина, но съдържа повече протеини и Омега 3 (съдържа рекордно количество алфалиноленова киселина (45-53%), която се отнася към ценните Омега 3 мастни киселини). Изследванията за качествата на това растение все още са в началото си, но са много обещаващи.

Ето какво знаем за ползите от него:

1. За по-добро храносмилане: инка инчи съдържа повече фибри от броколите, ябълките и нахута. Затова семената на сача инчи (които не се консумират сурови, а леко запечени) стимулират работата на червата и предотвратяват запека, като по този начин подпомагат извеждането на токсините от тялото.

2. За по-добро настроение и спокойствие: тези семена съдържат много триптофан, прекурсор на серотонина. Серотонинът е хормон и невротрансмитер, който ни помага да се справим със стреса и да се чувстваме спокойни и щастливи. Омега 3 въздейства благоприятно на онези участъци в мозъка, които са отговорни за настроението, и помага срещу главоболие.

3. За добра физическа форма: по-високите нива на серотонина, благодарение на триптофана, регулират апетита, така че да не изпитваме желание за повече похапвания от необходимото. Инка инчи подсилва имунната система. Това растение е отличен източник на протеини и съдържа 8 аминокиселини, които тялото ни не може да създава. Инка инчи подпомага възстановяването и укрепването на мускулатурата.

4. За здравето на мозъка: по-голямата част от мозъка ни се състои от мазнини. Имаме нужда от добри, здравословни мазнини, каквито инка инчи съдържа в изобилие, за да възстановяваме тези клетки и да се борим непрекъснато с евентуални възпаления в мозъка, които могат да причинят депресия, умора, проблеми с паметта.

5. За сърдечното здраве: саша инчи регулира холестерола, подобрява кръвообращението, като понижава кръвното налягане, холестерола и възпаленията в тялото. Всичко това се отразява благоприятно на сърдечносъдовата система.

6. При диабет:

Омега 3 помага за контролиране на нивата на глюкозата. Много лекари и изследователи твърдят, че Омега 3 може действително да намали инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2. Омега 3 също така понижава нивата на триглицеридите, които често са високи при диабетиците.

7. За здравето на костите: Омега 3 помага на организма да абсорбира калций. Храните, богати на Омега 3, подобряват костната плътност, като намаляват някои от промените, които настъпват с възрастта.

8. Зa здравето на зрението: витамин Е, витамин А и Омега в сача инчи могат да подобрят зрението и да поддържат здравето на очите. Подобно на мозъка, очите разчитат на голямо количество мазнини и са склонни към възпалителни увреждания, особено с напредването на възрастта.

9. За здравето на костите: противовъзпалителният характер на сача инчи може да го превърне в добър помощник за облекчаване на ставни болки и ревматоиден артрит. Маслото от сача инчи може да се съчетае с джинджифил за още повече ползи.

10. За кожата и косата: Омега 3 мастните киселини са жизненоважни за здравата коса и кожа. Те ни помагат да регулираме производството на мазнини, да запазим еластичността на кожата, да регулираме хидратацията, да предпазваме кожата от вредите от слънцето – помага ни да се справяме и с възстановяването на кожата и косата, след като бъдат увредени по някакъв начин.

Вит. А регулира обновяването на клетките на епидермиса, а вит. Е защитава кожата от фотостареене. Маслото от сача инчи лесно се абсорбира от повърхността на косъма. С помощта на това масло, сухата и изтощена коса лесно може да се превърне в блестяща и еластична.

Източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com,www.paeserussia.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *