ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЕКСФОРДЖ НСТ / EXFORGE HCT

Съдържа амлодипин, валсартан и хидрохлоротиазид като активни съставки, както и помощните вещества микрокристална целулоза, кросповидон, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 4000, талк, оцветители

Предназначение

ексфордж нстЕКСФОРДЖ НСТ е медикамент за контрол върху артериалното налягане. Съдържа три активни компонента – амлодипин, валсартан и хидрохлоротиазид. Амлодипинът предпазва кръвоносните съдове от свиване; валсартан блокира аналогичен процес, при който заради свитите кръвоносни съдове кръвното налягане се повишава. Хидрохлоротиазидът стимулира отделянето на по-висок обем урина, което също допринася за понижаване на кръвното.

Този медикамент се прилага при възрастни пациенти с хипертония. Ако той се приема добре, спестява вземането на няколко медикамента поради комбинирания си характер.

Как се приема

Ако лекуващият е преценил този медикамент като подходящ, той обикновено препоръчва прием на една таблетка дневно. Лекарството се взема по едно и също време – препоръчително сутрин, с или без храна. Таблетката се гълта цяла, с чаша вода. Не бива да се комбинира с грейпфрут или със сок от този цитрус.

Системният контрол върху терапията може да покаже на лекуващия, че пациентът се нуждае от по-висока или по-ниска от стандартната доза; промените в терапията могат да се извършват единствено от лекар. Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност; при положение, че  е близо времето за следващия – трябва да се изчака и да се вземе обичайната доза, без компенсация. Предозирането може да стимулира негативни за здравето прояви, затова незабавно трябва да се търси медицинска помощ.

ЕКСФОРДЖ НСТ може да се спира или заменя само под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваният страничен ефект от приема на  ЕКСФОРДЖ НСТ е рязко спадане на кръвното, замайване, слабост, прилошаване, загуба на съзнание. В по-редки случаи могат да настъпят смущения във функциите на черния дроб и бъбреците, кървене, аритмия.

Всеки от трите активни съставки, както и помощните вещества, могат да причинят алергични реакции с различна интензивност. Проявите са от леки до тежки обриви, зачервяване и сърбеж, до отоци на гърлото и лицето, затруднено преглъщане, говор и дишане, хрипове, промени в кръвната картина, повишени липиди в кръвта, скованост, инфаркт и пр.

Сред негативните странични ефекти са още отоци на крайниците, възпаление на панкреаса, болки в корема, водно-солеви дисбаланс, гадене и повръщане, храносмилателни разстройства, еректилна дисфункция. Не са изключени болки и двигателен дискомфорт в мускулите и ставите; замайване след изправяне, зрителни и слухови смущения, тревожност, тремор, нарушена координация, затруднена концентрация и пр. За тези и други странични ефекти пациентът следва да се консултира с лекуващия или спешно да търси медицинска помощ, ако състоянието му налага това.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕКСФОРДЖ НСТ не се използва при алергия към някой от лекарствените компоненти.

Медикаментът не се препоръчва при бременност и кърмене.

ЕКСФОРДЖ НСТ не е подходящ за пациенти с нарушени стойности на калий, натрий и калций в кръвта.

Това лекарство не може да се взема без лекарско разрешение, ако пациентът има бъбречни или чернодробни проблеми, подагра, хипотония, диабет, сърдечна недостатъчност след инфаркт, стеснена аортна клапа или кардиогенен шок.

Медикаментът не се препоръчва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

ЕКСФОРДЖ НСТ не се приема едновременно с литий, лекарства за повишаване на калия, АСЕ-инхибитори.

Специално внимание необходимо при комбиниране с анестетици и сънотворни, антиконвулсанти, лекарства при Паркинсонова болест, статини, циклоспорин, лекарства за сърце, цитотоксични продукти, повишаващи кръвното, променящи стойностите на натрий и калий, мускулни релаксанти, противогъбични, витамин D, жълт кантарион и др.

_______

Усреднена цена в аптеките – 19 лв за опаковка от 14 стандартни таблетки

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *