ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КОНТРОЛОК КОНТРОЛ / CONTROLOC CONTROL

Съдържа пантопразол, безводен натриев карбонат, манитол, кросповидон, повидон К90, калциев стеарат, хипромелоза, повидон К25, титанов диоксид, жълт железен оксид, пропиленгликол, метакрилен ацид-етил акрилат кополимер (1:1), натриев лаурилсулфат, полисорбат 80, триетил цитрат, амонячен разтвор

Предназначение

контролок контролКОНТРОЛОК КОНТРОЛ е инхибитор на протонната помпа; съдържа компонента пантопразол, който потиска продукцията на солна киселина и по този начин редуцира киселинността на стомашните сокове.

Продуктът се препоръчва при стомашен рефлукс, когато част от стомашното съдържимо се връща към хранопровода и причинява киселини, дискомфорт, болка; не е изключено да се развие възпаление на засегнатите зони. Обикновено положителният ефект се усеща два-три дни след началото на приема. Медикаментът е предназначен за краткосрочно лечение.

Как се приема

Дневната доза и продължителността на приема са описани в пациентската листовка, но най-добре е да се съобразят с препоръките на гастроентеролог.

Стандартният прием е една таблетка дневно. Тя се взема преди хранене – поглъща се цяла, без стриване или трошене, с малко вода. Ако приемът не доведе до облекчение след двуседмичен прием, терапията следва да се преосмисли. Прием, по-продължителен от 4 седмици, се допуска само с лекарско одобрение.

Възможни нежелани ефекти

КОНТРОЛОК КОНТРОЛ може да е причина за алергични реакции; макар и редки, те могат да се развият много тежко – включително до анафилактичен шок. Изразяват се в уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднен говор и дишане, изпотяване, тремор, замайване, учестено сърцебиене.

Не са изключени отклонения във функциите на бъбреците и черния дроб; пожълтяване на кожата и склерите, болки в кръста.

Част от съобщаваните странични ефекти засягат работата на сърдечно-съдовата и храносмилателната система: гадене и повръщане, газове, болки в корема, замайване, сухота в устата, влошено качество на съня, главоболие, болки в мускулите и ставите, влошаване на зрението, промени в кръвната картина, дезориентация, халюцинации и гърчове, повишен натрий и понижен магнезий в кръвта и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КОНТРОЛОК КОНТРОЛ не бива да се прилага при алергия към някоя от съставките.

Продуктът не е подходящ за деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Рискови пациенти, за които се преценява индивидуално дали приемът е безопасен, са хора с продължително стомашно разстройство; пациенти над 55 години, лекувани продължително от описания проблем; преживелите операция на стомаха или диагностицирани със стомашна язва; пациенти с чернодробни проблеми.

Специално внимание изискват случаи, при които може да се наложи прекратяване на приема и допълнително диагностициране: при продължителна диария; при нестихващи болки в стомаха и гърдите; при повтарящо се повръщане и данни за вътрешен кръвоизлив и пр.

Взаимодействие с други медикаменти

КОНТРОЛОК КОНТРОЛ не може да се приема паралелно с други лекарства, които намаляват киселинността на стомашните сокове. При необходимост се комбинира с антиациди. Специално внимание е необходимо, ако пациентът трябва да приема медикаменти против гъбични инфекции, антикоагуланти и лекарства за ХИВ-позитивни.

_______

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за 14 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *