Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение с музика: При ставни болки, стрес и безсъние (ВИДЕО)

Музиката наистина не само подобрява настроението, но и придава сили и дори лекува

Великият Боб Марли е казал: „Когато музиката попада в теб, не чувстваш болка“. Ето как може да се отрази тя на здравето.

1. По време на тренировки подпомага загубата на тегло

Обичате да слушате музика, докато сте във фитнеса или докато тичате в парка? Правилно правите! В изследване, проведено в Университета „Брунел“ в Лондон, на участниците първо предложили да потичат на бягащата пътечка под звуците на музика, а после – в тишина.

Оказало се, че по време на „музикалното тичане“ хората бягали по-дълго и показвали повишена издръжливост и по-добра скорост, дори без да осъзнават това. В друго изследване жени, които спортували под музикален съпровод, сваляли за установения период средно 8 кг и 4% мазнини, а при спортуващите без музика за същия период тези показатели били наполовина.

лечение с музика
Лечение с музика

2. Повишава имунитета

Особено в периоди на грип слушайте повече жизнерадостна музика. Доказано е при многобройни изследвания, че има ясна връзка между слушането на свежа музика и повишаването на нивото на интерлевкините, от които зависи доброто функциониране на имунната система.

В някои случаи, твърдят учените, музиката дава дори по-добър резултат от лекарствата. Особено това важи при страдащите от следоперативен стрес. Тази година нови изследвания установили положително влияние на музиката и върху онкоболните. Пациенти, които си пеели поне час на ден, показали по-високи нива на цитокини, които са сигурен знак за засилване на имунната система.

3. Облекчава ставните и мускулните болки

Ако страдате от артрит или друг тип хронична болка и редовно пиете обезболяващи, може би не е лошо да ги замените с плейър. Защо?

През 2013 г. учени изследвали група хора, страдащи от хроничен артрит. На половината от участниците давали да слушат музика 20 минути на ден, а втората група получавала 20 минути тишина. При първата група отчели облекчаване на болките и на първия, и на четиринайстия ден от експеримента. Това показва, че „музикалното лекарство“ не губи своя ефект.

4. Намалява стреса

Днешното ежедневие е доста стресиращо. Всеки е принуден да жонглира с твърде много ангажименти – лични и служебни, а това може да доведе до сериозно претоварване на психиката. Един от помощниците срещу силния стрес е музиката.

Изследване показало намаляване на тревожността при болни (дори онкоболни) с помощта на музиката. Според учените причината за подобно положително влияние върху организма е в способността на музиката да намалява нивата на хормона кортизол.

Музика с ритъм 60 удара в минута е способна да се синхронизира с мозъка и да го вкарва в медитативно състояние. Това се потвърждава и от учени от Станфордския университет (Калифорния), които определят музиката като не по-слабо средство за въздействие върху работата на мозъка от някои медикаменти.

5. Помага за справяне с безсънието

Ако не можете да заспите, значи е време за музика във вашата спалня. Учени установили, че музиката помага на хората, които страдат от безсъние, да заспиват по-бързо и да спят по-продължително.

15 до 45 минути слушане на музика преди сън подобрява качеството му и удължава фазата на бързия сън, който е крайно важен за нормалното функциониране на организма и психическото ни здраве.

Как да добавим повече музика в ежедневието си, за да се възползваме от всички бонуси?

Слушайте бодра музика не само по време на тренировки, но и докато домакинствате – ще се справяте с лекота и по-бързо.

Слушайте спокойна музика, за да намалите стреса, тревожността, дори болката. Така ще си спестите прибягване до разни успокояващи хапчета.

Когато отивате на зъболекар, пригответе си подходяща музика – за едни са нужни успокояващи мелодии, за други – по-бодри, за да ги разсеят от болката.

Започвайте деня си с любими мелодии.

Източници:Здравaн жуpнaл,Pixabay.com,woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *